Trumps medische rapport: bijna zwaarlijvig, vier uur slaap maar gezondheid 'uitstekend'

Ondanks zijn voorliefde voor Diet Coke, hamburgers van McDonalds en stukken kip van KFC, is president Trumps gezondheid 'uitstekend'. Iets meer beweging zou echter geen kwaad kunnen. Ook mentaal is er niets mis met hem. Trump (71), de oudste president ooit gekozen, scoorde volgens zijn Witte Huis-arts 'perfect' tijdens een test om te zien of zijn verstandelijk vermogen in orde is.

President Trump met zijn vrouw Melania op weg naar Air Force One. Beeld AFP

Met de resultaten van zijn eerste medische onderzoek sinds hij het Witte Huis betrok, heeft Trump dinsdag de verhalen de kop proberen in te drukken dat hij vooral geestelijk het presidentschap niet aan kan.

Sinds hij in Michael Wolffs boek 'Fire and Fury' werd neergezet als een heetgebakerde semi-analfabeet, wordt de president achtervolgd door artikelen over zijn mentale geschiktheid. Toen hij vrijdag het militaire ziekenhuis Walter Reed in Washington binnenstapte voor zijn bijna vier uur durende medische onderzoek, besloot Trump vrijwillig ook een cognitieve test te doen, aldus de arts van het Witte Huis.

Dit is niet gebruikelijk. Witte Huis-arts Ronny Jackson onderwierp Trumps voorganger Obama nooit aan zo'n 'mentaal' examen. Tijdens de test moest Trump onder meer dieren herkennen, een klok tekenen en woorden onthouden. De zogenaamde Montreal-test wordt onder andere gebruikt om tekenen van vroege dementie op te sporen. De president scoorde het maximale aantal punten: 30.

Was hij op 25 of minder uitgekomen, wat duidt op problemen met zijn verstandelijke vermogen, dan zou Washington nu in rep en roer zijn. 'Er zijn geen indicaties dat hij cognitieve problemen heeft', aldus Jackson op een persconferentie waar hij Trumps medische onderzoek naar buiten bracht. 'Alle medische informatie geeft aan dat de president op dit moment erg gezond is en dat hij dat ook zal blijven tijdens de rest van zijn presidentschap', concludeert Jackson in een samenvatting van Trumps medische rapport.

Marine-arts Ronny Jackson, die al sinds 2013 waakt over de gezondheid van de Amerikaanse president, vindt dat Trump meer moet bewegen en gezonder moet eten. Beeld AFP

Zwaarlijvig

Met het naar buiten brengen van zijn medische informatie, wil Trump ook weerleggen dat hij fysiek niet in orde zou zijn. De president wordt al sinds de presidentscampagne achtervolgd door verhalen dat hij zwaarlijvig is, te weinig beweegt en ongezond eet.

Maar al snel nadat marine-arts Jackson de president had geprezen voor zijn goede gezondheid, werden in de media de wenkbrauwen gefronst. Want hoe kan het dat iemand die naar verluidt twaalf Diet Coke's per dag drinkt, fast food niet schuwt en niet sport, toch in 'uitstekende gezondheid' verkeert?

Trump slaapt ook slechts vier tot vijf uur per dag, iets wat op termijn zou kunnen leiden tot een beroerte. Het is voor het eerst dat officieel wordt bevestigd wat al lange tijd de ronde deed: dat Trump extreem weinig slaapt en al heel vroeg op is.

Uit een recent boek van Trumps eerste campagnemanager Corey Lewandowski, 'Let Trump Be Trump', bleek dat de favoriete maaltijd van de miljardair tijdens de campagne bestond uit twee Big Macs, twee broodjes visfilet en een chocolade-milkshake van McDonalds. Goed voor zo'n 2.500 caloriën. Ook in de ochtend ging zijn voorkeur volgens het boek uit naar McDonalds. Trump liet dan een Egg McMuffin aanrukken als hij een bijeenkomst moest toespreken. Uit het medisch onderzoek in Walter Reed blijkt dat Trump met zijn 109 kilo net onder de officiële grens van zwaarlijvigheid zit. Net als trouwens miljoenen Amerikanen.

President Trump poseert in april vorig jaar in het Oval Office tijdens een interview. Uit zijn medische onderzoek dat is vrijgegeven, blijkt ook dat Trump het middel Propecia dagelijks gebruikt tegen haarverlies. Beeld ap

Kilo's afvallen

'Hij neemt medicijnen om zijn cholesterol te verlagen', aldus een verbaasde Sanjay Guptha, arts en medisch deskundige van CNN, tegen Jackson. 'Er is bewijs dat hij een hartziekte heeft. En hij grenst aan zwaarlijvigheid. Kunt u dat karakteriseren als een uitstekende gezondheid?' Vice-admiraal Jackson betoogde dat het onderzoek had aangetoond dat er niets mis was met Trumps hart.

'De dosis medicijnen tegen cholestorol is ook erg laag', aldus de arts. 'Hij blijft al met al profiteren van de voordelen die je hebt als je je hele leven niet rookt en niet drinkt. Het ligt ook aan zijn genen. Sommige mensen hebben gewoon goede genen. God heeft hem zo geschapen. Ik heb de president gezegd dat als hij de afgelopen twintig jaar gezonder had gegeten, hij wellicht tweehonderd jaar had kunnen worden.' Maar Gupta bleef een dag na de persconferentie volhouden. 'Dit kan je al met al niet omschrijven als een uitstekende gezondheid.' 'Is Trumps dokter wel oké?', vroeg Washington Post-columnist Dana Milbank zich af.

Jackson vindt overigens wel dat Trump zo'n vier tot zeven kilo moet kwijt zien te raken. Sinds hij president is, eet Trump volgens de arts wel gezonder. De fast food is grotendeels ingeruild voor de maaltijden die de koks voor hem en zijn vrouw Melania bereiden. 'Wij hebben het hierover gehad', aldus de arts over de kilo's die Trump nog moet afvallen. 'Hij zou gebaat zijn bij een dieet dat minder vet is en minder koolhydraten bevat. En bij meer beweging.' Kortom: dus niet alleen maar een partijtje golf.

Trump tien jaar geleden met Melania, links, en fotomodel Heidi Klum. Behalve van fastfood, is Trump ook al jaren een liefhebber van steaks. Hij werd in New York regelmatig gezien in het exclusieve restaurant 21 Club. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.