Trumps luxe plezieroord Mar-a-Lago is toneel van top met China

Een indrukwekkend, uit Genuaans steen opgetrokken villa in de Florida-zon is het toneel van Donald Trumps belangrijkste top tot nu toe. 'Het kroonjuweel van Palm Beach', zo noemt zijn exclusieve golfclub Mar-a-Lago Club zich het liefst. Te midden van goudkleurige kroonluchters en dito wandschilderingen, ontvangt de miljardair-president er tot vrijdag de Chinese leider Xi Jinping.

President Trump ontvangt Xi donderdag in Mar-a-Lago.Beeld AFP

Trump, die zich meer op zijn gemak voelt in zijn luxe golfresort dan aan 1600 Pennsylvania Avenue in Washington, is pas twee maanden president. Maar in Palm Beach wordt nu al weken diep gezucht en gefoeterd.

Want gaat deze 'ellende', al die vervelende veiligheidsmaatregelen rond Mar-a-Lago, tot 2020 duren? De omwonenden klagen dagelijks in de lokale krant The Palm Beach Post steen en been over de verkeersafzettingen wanneer de president weer op bezoek is. Met de China-top, die donderdag begon met een diner, is Trump alweer voor de zesde keer in Mar-a-Lago sinds zijn inauguratie.

Kosten per bezoek voor het Witte Huis: zo'n twee tot drie miljoen dollar, zo bleek vorige maand uit een berekening. De burgemeester heeft slapeloze nachten van de beveiligingskosten die de pan uitrijzen. Als Trump en Xi vrijdag alweer wegvliegen, zullen sheriff Ric Bradshaw én de stadspolitie van Palm Beach zo'n kwart miljoen dollar kwijt zijn aan overwerk voor al die agenten die moesten worden ingezet.

Op verzoeken aan het Witte Huis om deze kosten te vergoeden, heeft burgemeester Paulette Burdick naar eigen zeggen niet eens een reactie gekregen. En dan zijn er de verwijten dat Trump, met zijn opzichtige gebruik van Mar-a-Lago, 'schaamteloos' zijn exclusieve golfclub promoot. Ook deze dagen zullen de beelden van het resort, dat hij in 1985 kocht voor slechts tien miljoen dollar, weer de hele wereld overgaan.

Gesprek Trump-Xi

Noord-Korea en de handelsrelatie tussen de VS en China zullen behoren tot de belangrijkste onderwerpen tijdens de top in Mar-a-Lago. Trump wil dat Peking meer druk uitoefent op het Noord-Koreaanse regime. De VS zijn bezorgd over het nucleaire-en raketprogramma van Pyongyang. China is de belangrijkste bondgenoot van Kim Jong-un. De regering-Trump zei vorige week dat alle opties op tafel liggen om Pyongyang aan te pakken.

Trump wil ook dat de Chinese leider een einde maakt aan wat hij noemt de 'oneerlijke' handelspraktijken van China. Deze hebben er volgens hem voor gezorgd dat de VS een handelstekort met China hebben van 300 miljard dollar.

Promoten

Niet voor niets is de prijs van lidmaatschap van de club verdubbeld tot 200 duizend dollar sinds Trump president is. Wie nu lid wordt - er zijn al vijfhonderd miljonairs lid - kan op een weekeinde zomaar de president tegen het lijf lopen. Niet zelden maakt hij ook een praatje met ze.

'Lidmaatschap biedt de hoogste privileges en toegang tot een elite-levensstijl voor slechts een selecte groep', aldus de directie op de website van Mar-a-Lago die door Trump inmiddels is omgedoopt tot het 'Winter Witte Huis'.

'Met zijn herhaalde bezoeken aan Mar-a-Lago, in het bijzonder die met wereldleiders, gebruikt hij het presidentschap om zijn onderneming te promoten', zei hoogleraar Kathleen Clark van de Washington Universiteit in St. Louis donderdag tegen persbureau AP over Trumps vele tripjes naar Florida.

Trump breekt met zijn Mar-a-Lago-tripjes met de presidentiële gewoonte om wereldleiders te ontvangen in Camp David, het buitenverblijf buiten Washington. De laatste jaren hielden sommige van zijn voorgangers zich al niet meer aan deze traditie. Zo ontving George W. Bush regelmatig premiers en presidenten op zijn ranch in het Texaanse Crawford. President Obama ontving de Chinese leider op een landgoed in Californië. Maar geen van deze locaties kende de luxe van Mar-a-Lago.

De zaal waar president Trump donderdag at met de Chinese leider Xi Jinping. Trump hekelde tijdens de verkiezingen veelvuldig Peking. 'We kunnen niet langer toestaan dat China onze economie verkracht', zei hij over de forse Chinese export naar de VS.Beeld AFP

Geschonken

En dan te bedenken dat het resort, dat nu zo'n tweehonderd miljoen dollar waard zou zijn, al decennialang het zonnige toevluchtsoord voor de Amerikaanse president had kunnen zijn. Het was namelijk de wens van de eigenaren dat Mar-a-Lago zou uitgroeien tot het winterverblijf van de president. Ook moesten bezoekende regeringsleiders er kunnen verblijven.

Het complex werd begin jaren zeventig met dit doel geschonken aan de regering. Maar Washington deed er weer afstand van omdat het nauwelijks werd gebruikt. Ook raakte het in verval.

Anno 2017 is de wens van de vroegere eigenaresse Marjorie Merriweather Post, ooit een van de rijkste vrouwen van de VS, toch uitgekomen. Post, die cereal-fabrikant United Foods van haar vader erfde, nam Mar-a-Lago in 1927 in gebruik. Tot haar dood in 1973 gebruikte ze het als luxe oord voor hoge notabelen. Een president, Donald J. Trump, rijdt nu rond op haar landgoed om met de Japanse premier te golfen. Op vrijdag zal Trump vergaderen in de luxe vertrekken met China's machtigste man.

Een herhaling van februari, toen tientallen clubleden op het terras konden zien hoe Trump overlegde met de Japanse premier Abe over een Noord-Koreaanse raketlancering, zal volgens het Witte Huis niet meer gebeuren. De miljonairs worden nu op veilige afstand gehouden van de twee presidenten. Op donderdag, bij het diner, aten Trump en Xi ook binnen in een van de enorme vertrekken. Ver weg van de pottenkijkers die hoopten een glimp op te vangen van twee van 's werelds machtigste mannen. 'Tot nu toe heb ik niets van hem gekregen', grapte Trump over Xi, vlak voor het diner begon. Op het menu stond tongschar of een New York-steak.

Het Mar-a-Lago-resort op Nieuwjaarsdag, toen Trump en zijn familie er een groot feest gaven.Beeld AP
Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner in Mar-a-Lago.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden