Nieuws

Trumps klimaatbeleid in de prullenbak: Biden wil CO2-uitstoot halveren

De VS willen de uitstoot van broeikasgassen in 2030 hebben teruggebracht met 50 tot 52 procent. Deze nieuwe doelstelling van de regering-Biden staat in schril contrast met het omstreden klimaatbeleid van voorganger Trump.

null Beeld AP
Beeld AP

Washington hoopt dat het Amerikaanse voornemen andere grote vervuilers, zoals China, zal aanmoedigen om soortgelijke vergaande stappen te nemen. Donderdag begint een virtuele klimaattop waar Biden deze maatregelen bekend zal maken. Aan de door de VS georganiseerde top nemen veertig regeringsleiders deel.

Met het ambitieuze uitstootplan nemen de VS definitief afscheid van het omstreden klimaatbeleid van president Trump. Biden wil ook dat de VS tegen 2050 klimaatneutraal zijn. De auto-industrie, energiecentrales en andere sectoren moeten ervoor gaan zorgen dat in de komende negen jaar de uitstoot van broeikasgassen flink wordt beperkt. In de komende maanden moet duidelijk worden hoe Washington dat wil gaan realiseren en wat precies wordt verwacht van elke sector.

Volgens Biden zullen zijn klimaatplannen miljoenen nieuwe banen opleveren, maar de Republikeinen zeggen dat ze de economie juist flink zullen schaden. De belofte om de uitstoot in zo’n korte tijd met de helft te beperken, is het meest ambitieuze klimaatvoornemen van de VS in jaren. Ook president Obama ging nooit zo ver. Zijn ambitie reikte niet verder dan een reductie van 25 tot 28 procent tegen 2025.

Dreiging

‘De Verenigde Staten wachten niet, de kosten van uitstel zijn te hoog en onze natie is vastbesloten om nu in actie te komen’, aldus de Amerikaanse regering donderdag in een verklaring. ‘Klimaatverandering vormt een existentiële dreiging. Maar reageren op deze dreiging biedt ook een kans om goedbetaalde banen te scheppen, de volksgezondheid te beschermen en om ecologische rechtvaardigheid te bevorderen.’

In het grote plan dat Biden onlangs ontvouwde om de Amerikaanse infrastructuur te moderniseren, zijn diverse maatregelen opgenomen die moeten gaan helpen de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Zo wil hij dat de Amerikanen sneller overstappen op elektrische auto’s. Dit plan en de klimaatvoorstellen moeten echter door de Senaat worden goedgekeurd, waar de Republikeinen de helft van de zetels in handen hebben.

Aan de klimaattop nemen onder andere ook Rusland, China, India en de Europese landen deel. Ook de paus doet mee. Tijdens de top zal ook worden besproken hoe ontwikkelingslanden financieel kunnen worden geholpen om hun economieën te beschermen tegen klimaatverandering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden