Trumps kitscherigheid versterkte Obama's klasse

Trump en Obama verschenen kort na elkaar in een video. De charme van de een illustreert de potsierlijkheid van de ander.

Als je even wegdenkt dat deze man straks daadwerkelijk aan het roer staat van het machtigste land ter wereld, is het best een grappig filmpje.

Eerder deze week zette Donald Trump een video op YouTube, waarin hij een update geeft over de gang van zaken bij de transitie van de macht. Tegen een achtergrond die waarschijnlijk moet doen denken aan het Witte Huis - Amerikaanse vlag, voor een raam met uitzicht op een tuin en een muur (!) op de horizon - vertelt Trump wat voor geweldig werk er allemaal verricht wordt. 'Ons overgangsteam werkt heel soepel, efficiënt en effectief. Werkelijk fantastische mannen en vrouwen, ware patriotten, worden binnengehaald en velen zullen binnenkort onderdeel vormen van onze regering, waar ze zullen helpen bij making America great again.' Aan zijn intonatie merk je dat Trump nog een beetje worstelt met de autocue. Bovendien weet hij ook nog niet helemaal wat hij met zijn handen aan moet.

Als je even wegdenkt dat deze man straks daadwerkelijk aan het roer staat van het machtigste land ter wereld, is het best een grappig filmpje. De manier waarop Trump zijn mond beweegt, hoe hij America uitspreekt, zijn Ernie-kleurige hoofd, de retoriek; het is allemaal vrij vermakelijk.

Een dag later verscheen er nog een video vanuit Washington, ditmaal met Barack Obama in de hoofdrol. Dinsdag reikte hij de Medals of Freedom uit, de hoogste onderscheiding voor burgers in de Verenigde Staten. Onder hen presentatrice/actrice Ellen DeGeneres, die twintig jaar geleden op televisie uit de kast kwam en een voorvechter is van LHBT-rechten. 'Het is makkelijk om te vergeten' sprak Obama, 'nu we zo ver zijn gekomen, nu het homohuwelijk gelijk is voor de wet; hoeveel moed ervoor nodig was voor Ellen om zo publiekelijk uit de kast te komen [...] Om iemand te zien die zo vol is van vriendelijkheid, iemand die we allemaal zo mochten, die onze buurvrouw, zus of collega had kunnen zijn, om diegene onze aannames te zien betwisten, er ons aan te herinneren dat we meer gemeen hebben dan we realiseren. Wat een ongelooflijke last dat was om te dragen, om je carrière op die manier op het spel te zetten. [...]' Obama slikte even en ging verder. 'Maar het is zoals Ellen zegt: uiteindelijk willen we allemaal een tortillachipje dat het gewicht van guacamole kan dragen. Ik heb geen idee waar dat op slaat, maar ik dacht dat het de boel wat zou opbeuren, want ik begin een beetje emotioneel te worden.'

De twee video's hebben natuurlijk niets met elkaar te maken: Trump vertelt hoe de voorbereidingen verlopen en Obama reikt onderscheidingen uit. Toch hebben ze alles met elkaar te maken. De twee mediaoptredens, zo snel na elkaar, maakten nog maar eens duidelijk hoe de verhoudingen liggen. Obama's charmante speech onderstreepte de potsierlijkheid van die van Trump. Trumps kitscherigheid versterkte Obama's klasse.

Als je verder nog iets kan concluderen uit beide video's is dat beide mannen, ieder op hun eigen manier, ongeveer evenveel entertainmentwaarde bieden. Barack Obama en Donald Trump zijn allebei popculturele fenomenen. Het probleem is alleen dat de één een president is die af en toe de joker uithangt, en de ander een joker die zich voordoet als president.

V's televisierecensententeam bestaat uit Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen, Haro Kraak en, deze week, Julien Althuisius.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden