Trumps kabinet: mannen, miljonairs en militairen

Donald Trump is voortvarend begonnen. Geen aankomende Amerikaanse president heeft zijn kandidaat-kabinet zo snel gevuld als de man die voor het oog van de tv-kijkende natie al jaren functioneringsgesprekken voert. Met de waarschijnlijke benoeming van ExxonMobil-topman Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken zijn de keuzes voor de belangrijkste posten gemaakt. Het toont aan dat Trump, geholpen door zijn entourage, beter weet wat hij wil dan vaak wordt onderkend.

Donald Trump stelde razend snel zijn beoogde kabinet samen.Beeld getty

Wat wil hij? Sterke mannen (m/v), in de vorm van generaals, miljonairs en een enkele politicus. Trump heeft ministers en adviseurs genomineerd die lijken op de man die hij is of zou willen zijn - eigenzinnige types die hun succesvolle carrière deels danken aan bluf en branie. Dat dit kan uitmonden in racisme, seksisme, islamofobie, Poetinofilie of andere politieke incorrectheid is voor Trump geen probleem; waarschijnlijk integendeel. Maar geldt dat ook voor het Congres, dat in 2017 moet instemmen met de nominaties?

Ideologisch zit er een duidelijke lijn in de beoogde benoemingen. Deregulering en verregaande marktwerking lijken de middelen tegen alle binnenlandse kwalen. Tom Price op Volksgezondheid, Ben Carson op Volkshuisvesting, Betsy DeVos op Onderwijs, Andy Puzder op Werkgelegenheid en Scott Pruitt als hoofd van het milieuagentschap EPA krijgen de leiding over overheidsdiensten die zij eigenlijk als obstakels beschouwen. Meer concurrentie, minder werknemersrechten en minder regels moeten de bedrijven ruim baan geven om het land efficiënter te maken.

Die laisser-fairehouding heeft ook een buitenlandse component. Sommige kandidaten zijn voor de lieve vrede en onderhouden vriendelijke banden met andere sterke mannen, zoals de president van Rusland. Tillerson, die belangrijke deals sloot met Vladimir Poetin, is daarvan een exponent.

De vuist op tafel lijkt gereserveerd voor het islamitisch extremisme - dat in de ogen van Trump en zijn (vier) generaals de enige directe dreiging is. Hoe dat precies uitpakt is nog onduidelijk. Oud-marinier James 'Mad Dog' Mattis (Defensie) is, ondanks zijn bijnaam, bedachtzamer en beter geïnformeerd dan oud-spion en complotdenker Mike Flynn (nationaal veiligheidsadviseur). De vraag is wie straks het meeste gewicht in de schaal legt.

Bron van kwaad

Er zijn meer latente spanningen. Op de belangrijke economische posten, Financiën en Handel, krijgen twee investeerders het voor het zeggen die miljoenen hebben verdiend over de ruggen van de slachtoffers van de markt - huizenbezitters met grote hypotheeklasten, werknemers van slechtlopende bedrijven. Ironisch is dat juist de bank Goldman Sachs met - waarschijnlijk - drie oud-werknemers ruim vertegenwoordigd is in het Trumpteam: Trump noemde de zakenbank in zijn campagne de bron van veel kwaad, waaronder Hillary Clinton.

Ook zit er een tegenstelling tussen het Amerika-Eerst-nationalisme dat Trump in zijn campagne heeft aangewakkerd en het kapitalisme dat hij nu lijkt te omarmen. Zo is Puzder, de fastfoodtycoon die minister van Werkgelegenheid moet worden, een voorstander van immigratie - dat houdt de lonen laag. De keuze valt dan ook niet goed in Breitbart-kringen, de rechtspopulistische website waarop de emoties worden verwoord die Trump de overwinning hebben gebracht. De vraag is hoe elastisch Trumps aanhangers zijn in het bijstellen van hun verwachtingen.

Het kandidaatkabinet van Trump

Met de waarschijnlijke benoeming van ExxonMobil-topman Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken, is de kern van het kabinet-Trump rond (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden