Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zet status quo onder druk

Voetnoot

Vrijwel alle Republikeinse presidentskandidaten hebben de afgelopen decennia beloofd de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Werden ze gekozen, bleef er van die belofte niets over. Prima. Het is dikwijls gruwelijker als politici hun beloften wel nakomen dan als ze dat niet doen.

Foto de Volkskrant

Netanyahu, die nu weinig meer is dan een reeks schandalen, het einde van zijn tijdperk nadert, heeft altijd één principe gehad: het handhaven van de status quo.

Hoe symbolisch de toezegging van Trump ook is Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, hij zet de status quo onder druk.

Saeb Erekat, die namens de Palestijnen vredesonderhandelingen voert, verklaarde dat de tweestatenoplossing nu officieel dood is. Officieus was die al dood. Palestijnen in Oost-Jeruzalem, Westelijke Jordaanoever en Gaza zullen proberen de Israëlische nationaliteit te krijgen, de éénstaatoplossing. Die strategie is gevaarlijker voor Israël, wil Israël althans een Joodse staat blijven, dan welke intifada ook.