Nieuws Kavanaugh

Trumps beoogde opperrechter onder vuur na aantijging van aanranding

Beoogd Amerikaanse opperrechter Brett Kavanaugh, droomkandidaat van Trump, ligt onder vuur. Hij zou als tiener een vrouw hebben aangerand. Nu spant het erom of de Senaat hem gaat benoemen. 

Brett Kavanaugh Beeld AFP

De conservatief Brett Kavanaugh, die door Donald Trump als nieuwe Amerikaanse opperrechter naar voren is geschoven, is onder vuur komen te liggen. Na een paar dagen van anonieme aantijgingen maakte zich zondag de vrouw bekend die zegt begin jaren tachtig door Kavanaugh te zijn aangerand. Ze doorstond met haar verhaal een leugendetector.

Dat betekent een dramatische ontknoping van de benoemingsprocedure. De vrouw, de Californische universitair docent Christine Blasey Ford (51), is bereid te getuigen voor de Senaatscommissie die Kavanaugh de afgelopen twee weken heeft gehoord. Ook de opperrechter in spe heeft gezegd onder ede vragen te willen beantwoorden over de kwestie.

Kavanaugh, die in juli door president Trump werd genomineerd als opvolger van de aftredende Anthony Kennedy, ontkende maandag ten stelligste. ‘Ik heb nooit iets gedaan wat in de verste verte lijkt op wat de beschuldiger beschrijft  met haar of met wie dan ook. Omdat dit nooit is gebeurd, had ik geen idee wie deze beschuldiging deed totdat zij zich gisteren bekendmaakte.’

Senator Jeff Flake gooide zondag de hele benoemingsprocedure overhoop door als eerste Republikein te erkennen dat de vrouw moet worden gehoord voordat hij met Kavanaugh kan instemmen. Flake zit in de commissie die donderdag over Kavanaugh moet oordelen. De verhouding tussen Republikeinen en Democraten in die commissie is 11-10: elke dwarsliggende Republikein kan een oké-stempel van de commissie blokkeren.

Vervolgens moet de voltallige Senaat stemmen − de commissie kan zelfs worden gepasseerd  maar daar kunnen de Republikeinen zich niet meer dan twee dissidenten veroorloven.

De benoeming van Kavanaugh (53) was al onderwerp van een pittig politiek gevecht. Hij zou als relatief jonge opperrechter het Amerikaanse Hooggerechtshof voor decennia een conservatieve kant op sturen, vrezen progressieve Amerikanen. Het Supreme Court heeft negen leden, en met Kavanaugh zou de weegschaal weer wat verder naar rechts doorslaan.

Via The Washington Post deed Christine Blasey Ford zondag haar verhaal. De vrouw zegt dat Kavanaugh in of rond de zomer van 1982 geprobeerd heeft haar te verkrachten. Zij zou 15 zijn geweest, hij 17. Kavanaugh pinde haar vast op een bed, begon aan haar kleren te frummelen, bewoog zijn lichaam tegen het hare en legde zijn hand op haar mond toen ze om hulp begon te roepen. Intussen zette een ook aanwezige vriend de stereo harder. ‘Ik was bang dat hij me per ongeluk zou vermoorden’, zegt Ford in het interview.

Precieze details over waar en wanneer herinnert Ford zich niet. Een en ander gebeurde in een slaapkamer in een huis waar zij met wat bekenden naartoe was gegaan, waarschijnlijk na een zwembadfeestje op een country club in een voorstadje van Washington (zij had onder haar kleren een badpak aan, herinnert ze zich). Kavanaugh zat in Bethesda op een middelbare privéschool voor jongens, zij op een school voor meisjes.

Volgens Ford kon ze ontsnappen toen de vriend van Kavanaugh (de jongens waren allebei stomdronken, aldus Ford) lachend op Kavanaugh dook en ze met z’n drieën van het bed af rolden. Ford sloot zich op in de badkamer en wist het huis te verlaten toen de jongens de trap af waren gestommeld. Die vriend is wel bekend. Hij zegt van niets te weten.

De door Republikeinen gedomineerde benoemingscommissie liet zondag een verklaring uitgaan waarin de motieven van Ford worden betwijfeld. ‘Het is verontrustend dat deze onbevestigde beschuldigingen van meer dan 35 jaar geleden, tijdens de middelbare school, pas boven komen drijven aan de vooravond van een stemming, nadat Democraten er sinds juli niets mee hebben gedaan.’

Ford heeft al in juli haar (Democratische) Californische volksvertegenwoordiger en senator per brief benaderd, waarin ze haar ervaringen met Kavanaugh beschreef. Omdat ze wilde dat de zaak vertrouwelijk bleef, zond de senator (Dianne Feinstein, tevens de vicevoorzitter van de benoemingscommissie) de brief naar de FBI. Die voegde de beschuldigingen toe aan het dossier met achtergrondinformatie over Kavanaugh, dat vervolgens via het Witte Huis weer bij de benoemingscommissie terechtkwam. Fords naam wordt daarin niet vermeld.

Toen journalisten probeerden te achterhalen waar de beschuldigingen vandaan kwamen en sommigen van hen bij Ford uitkwamen, besloot zij alsnog open kaart te spelen. ‘Dit was alle ellende die ik probeerde te vermijden’, zei ze tegen The Washington Post. ‘Nu heb ik het gevoel dat mijn burgerlijke verantwoordelijkheid groter is dan mijn angst voor vergelding.’

Op aanraden van een advocaat liet ze zich ondervragen door een ex-FBI-agent met een leugendetector. Het verslag daarvan is onder meer overhandigd aan de Post.

Ford zegt het incident decennia lang te hebben verzwegen, ook tegenover haar ouders, maar dat het tot blijvende psychische klachten heeft geleid. In 2012 deed ze voor het eerst haar verhaal aan een therapeut. Ook haar echtgenoot hoorde toen pas voor het eerst de details.

De affaire doet denken aan de benoeming van de conservatieve opperrechter Clarence Thomas in 1991. Hij werd vlak voor zijn benoeming door een medewerkster, Anita Hill, beschuldigd van seksuele intimidatie. Andere vrouwen bevestigden dat. Thomas werd toch benoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden