Trumps beoogd veiligheidsadviseur wil niet: 'Puur persoonlijke kwestie'

De gepensioneerde vice-admiraal Robert Harward heeft een aanbod van president Donald Trump afgeslagen om de nieuwe nationale veiligheidsadviseur te worden. Trump wilde dat Harward de ontslagen Michael Flynn op zou volgen, meldden Amerikaanse media in de nacht van donderdag op vrijdag.

Robert Harward, in deze archieffoto uit 2011 nog in het leger.Beeld reuters

De Financial Times sprak met twee mensen die bij de gesprekken tussen Trump en Harward waren betrokken. Zij vertellen dat Harward zelf zijn team had willen samenstellen, terwijl Trump al aan de huidige assistent-veiligheidsadviseur K.T. McFarland had beloofd dat ze kon blijven. Hij zou zich bovendien zorgen maken om de onrust rond het Witte Huis.

Harward zelf zegt dat het een 'puur persoonlijke kwestie' is. 'Na veertig jaar in militaire dienst verkeer ik eindelijk in de unieke positie om enige tijd voor mijzelf te hebben.' Op de vraag of hij erom had verzocht zijn eigen medewerkers mee te brengen, antwoordt hij dat 'dit iets is voor de president om op te reageren'.

Harward kreeg de baan aangeboden na het ontslag van Michael Flynn. Die moest eerder deze week opstappen, omdat hij onder vuur lag vanwege telefoongesprekken met de Russische ambassadeur in de VS. Trump zei donderdag tijdens een persconferentie juist dat de keuze om Flynn aan de kant te zetten mogelijk was omdat hij al een goede opvolger in gedachten had.

Waarom dit Trumps Watergate kan worden

De geur van Watergate begint zich steeds sterker op te dringen rond de Amerikaanse president Trump. Nog geen dag nadat zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn moest aftreden wegens leugens over zijn contacten met de Russische ambassadeur. Lees hier de analyse van Bert Lanting.

Gelogen

Op de persconferentie gaf Trump ook uitleg over het vertrek van Flynn. Volgens de Amerikaanse president had de veiligheidsadviseur niets verkeerds gedaan door met de Russen te overleggen, maar had hij dat wel tegen de vicepresident moeten zeggen.

The Washington Post meldde donderdagnacht dat Flynn ook tegen de FBI heeft ontkend dat hij met Rusland over sancties had gesproken. Uit afgetapte telefoongesprekken bleek echter dat sancties tegen de Russen wel werden besproken. Dat betekent dat Flynn heeft gelogen tegen de veiligheidsdiensten, wat strafbaar is. Volgens CNN zal hij daarvoor echter niet worden vervolgd omdat hij zei dat hij zich niet herinnerde over de sancties gesproken te hebben. Daarmee zou hij niet met opzet hebben gelogen.

Meerdere betrokkenen

Flynn is niet de enige die contacten met de Russen zou hebben. Kort nadat hij moest aftreden meldden CNN en The New York Times dat meerdere medewerkers van Trump tijdens de verkiezingscampagne contacten hadden met de Russische geheime dienst. Het zou gaan om voormalige campagneleider Paul Manafort en Trumps voormalige adviseurs Carter Page en Roger Stone.

De contacten begonnen volgens CNN en The New York Times in de tijd dat de Amerikaanse inlichtingendiensten lucht kregen van het lekken van gehackte e-mails van Hillary Clinton.

Het blijft onduidelijk of Trumps medewerkers daadwerkelijk samenspanden met de Russen. De inlichtingendiensten hebben nog geen bewijs gevonden dat zij en de Russen de e-mails hebben gelekt. Mocht toch blijken dat team-Trump tijdens de campagne regelmatig contact had met de Russen, dan heeft de president wat uit te leggen. Trumps woordvoerder Sean Spicer heeft altijd volgehouden dat er niets aan de hand was.

Trump in een oogopslag

Het kabinet-Trump is nog niet helemaal af, maar de eerste wisselingen hebben zich al voorgedaan. Bekijk de huidige stand van zaken in dit overzicht.

Trump timmert stevig aan de weg. Bekijk hier wat hij tot dusver als president heeft gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden