Column

Trumps beleid: 'Make China Great Again'

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens hun eerste ontmoeting eerder dit jaar. Beeld afp

Na de regio doorkruist te hebben, kan ik zonder overdrijven zeggen dat veel politici en entrepreneurs in Azië hebben geconcludeerd dat president Trump een sucker is die onze invloed in de regio doet afnemen terwijl hij helpt to Make China Great Again.

Het gaat over Trumps besluit direct na zijn aantreden om het Trans Pacific Partnership (TPP), het vrijhandelsverdrag met Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam te verscheuren. Dit was het beste instrument van de VS om de geo-economische toekomst van de regio te beïnvloeden en China te dwingen zijn markten te openen. Nu onderhandelt Trump alleen met China - niet als hoofd van een handelsblok van twaalf landen dat 40 procent van de wereldeconomie vertegenwoordigt. 'Toen Trump zich ontdeed van TPP, stortte het vertrouwen van al jullie bondgenoten in de VS in', vertelde een functionaris in Hongkong me.

Peking moedigt nu in stilte landen in de regio aan zich aan te sluiten bij een Chinees alternatief voor TPP, bij China's Infrastructuur Investerings Bank, en bij zijn One Belt, One Road ontwikkelingsproject.

TPP was niet alleen het grootste vrijhandelsverdrag ooit, het was ook het beste ooit voor Amerikaanse werkers en dichtte de mazen in het net die Nafta (het vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada) had laten zitten. Zoals elk vrijhandelsakkoord zou het sommige Amerikaanse werkers in de problemen hebben gebracht, maar het zou mogelijkheden hebben gecreëerd voor vele anderen omdat grote economieën als Japan en Vietnam hun markten zouden openen. We hadden Japan tientallen jaren ermee laten wegkomen dat het zijn markten te veel afsloot omdat het een bondgenoot was in de Koude Oorlog - en Vietnam, omdat het een vijand was. Circa 80 procent van onze TPP-partners kwamen al zonder tarieven de Amerikaanse markt binnen, terwijl onze goederen en diensten nog te maken kregen met 18 duizend tarieven in deze landen. Tarieven die TPP beëindigde!

Daarom schatte het Peterson Institute for International Economics dat het Amerikaans nationaal inkomen met TPP rond 2030 met zo'n 130 miljard dollar per jaar zou stijgen. Landen als Japan, Vietnam, Maleisië en Singapore deden grote concessies aan de VS om onderdeel te kunnen zijn van TPP - precies omdat ze Amerika ingebed wilden zien in hun economieën, om zich in te dekken tegen Chinese economische dominantie. Zoals een jonge Vietnamese zakenman me vroeg: 'Moeten we nu kiezen tussen Rusland en China?'

De andere mensen die we teleurstelden door een streep door TPP te trekken, zijn economische hervormers in China zelf. Volgens James McGregor, auteur van One Billion Customers: Lessons From the Front Lines of Doing Business in China, hoopten die hervormers dat TPP 'China zou dwingen zijn handelspraktijken te hervormen langs Amerikaanse lijnen en zijn markten te openen. Maar we hebben de Chinese hervormers laten zitten.'

Thomas Friedman is columnist van The New York Times. © NYT

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden