nieuws impeachment

Trumps advocaat Rudy Giuliani verder in het nauw: aanklagers onderzoeken zijn Oekraïne-activiteiten

Federale aanklagers in New York zijn volgens The New York Times een onderzoek begonnen tegen Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van president Trump. 

Een lachende Rudy Giuliani poseert naast Donald Trump, kort na diens verkiezing tot president van de Verenigde Staten. Beeld AFP

Giuliani, oud-burgemeester van New York, wordt ervan verdacht dat hij de regels heeft overtreden door samen te werken met Oekraïense aanklagers om de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Marie Yovanovitch, ten val te brengen.

Eerder deze week werd Giuliani al in verlegenheid gebracht doordat twee zakenpartners van hem, Lev Parnas en Igor Fruman, werden gearresteerd toen ze op het punt stonden in het vliegtuig naar Wenen te stappen. Parnas, die uit Oekraïne komt, en Fruman, oorspronkelijk uit Wit-Rusland, worden ervan verdacht dat zij illegale bijdragen hebben doorgesluisd naar de campagnes van Trump en andere Republikeinen.

Hunter Biden

De twee waren ook betrokken bij de pogingen van president Trump en Giuliani om de Oekraïense autoriteiten onder druk te zetten om een onderzoek in te stellen naar de zakelijke belangen van Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, een van de voornaamste rivalen van Trump voor de presidentsverkiezingen in 2020. 

Die affaire heeft inmiddels geleid tot een impeachment-onderzoek naar Trump door de Democraten in het Huis van Afgevaardigden.

Parnas en Fruman deden ook mee aan de campagne van Giuliani tegen Yovanovitch, die uiteindelijk voortijdig uit Kiev werd teruggeroepen door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.  Giuliani erkent dat hij met de inmiddels vertrokken Oekraïense openbare aanklager Joeri Loetsenko heeft samengewerkt om belastende informatie te vinden tegen Yovanovitch, maar volgens hem was daar niets verkeerds aan. 

Namenlijst

Loetsenko beschuldigde de Amerikaanse ambassadeur ervan dat zij hem een lijst had gegeven van mensen die buiten schot moesten blijven bij diens corruptie-onderzoeken, maar later gaf hij toe dat zij hem die lijst nooit had gegeven.

Vermoed wordt dat Trump en Giuliani van Yovanovitch af wilden omdat zij weigerde mee te werken aan de pogingen de Oekraïense autoriteiten te dwingen onderzoek te doen naar de Bidens. Yovanovitch liet zich vrijdag ondanks een verbod van haar baas Pompeo achter gesloten deuren door de impeachment-onderzoekers van het Huis van Afgevaardigden verhoren.

Het is nog niet duidelijk wat ze over de Biden-zaak heeft verteld, maar haar optreden voor de commissies kan wel een doorbraak betekenen. Het Witte Huis weigert aan het onderzoek mee te werken en heeft alle overheidsambtenaren opgedragen de oproepen van de onderzoekscommissies te negeren. 

Dagvaardingen

Maar ook andere getuigen zouden nu overwegen toch gehoor te geven aan de dagvaardingen voor het impeachment-onderzoek.

De onderzoekers willen ook Giuliani aan de tand voelen, maar tot nog toe weigert hij iedere medewerking. Bedenkelijk voor de voormalige burgemeester van New York is wel dat er volgens de nieuwssite Politico in het Witte Huis steeds meer kritiek klinkt op zijn vaak agressieve en soms wat onsamenhangende optredens voor de televisie. 

Volgens zijn critici brengt hij daarmee Trump in gevaar. Opvallend was dat Trump zich vrijdag wat van Giuliani leek te distantiëren. ‘Hij is een heel goede advocaat en hij is mijn advocaat geweest’, zei hij over Giuliani. 

Trump en Giuliani in verlegenheid door arrestatie Republikeinse geldschieters

President Trump en zijn advocaat Rudy Giuliani zijn ernstig in verlegenheid gebracht door de arrestatie in Washington van twee Republikeinse geldschieters. Ze worden ervan verdacht buitenlands geld naar de campagnes van Trump en Republikeinse politici te hebben gesluisd in ruil voor politieke invloed.

Het Witte Huis weigert mee te werken aan het impeachment-onderzoek naar Trump

De regering-Trump heeft een hoge diplomaat verboden om een getuigenis af te leggen in het onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure van de president. Democraten hebben hierop besloten hem alsnog te dagvaarden. 

Witte Huis probeerde details over Trumps telefoontje met Oekraïne te verstoppen

Uit de eind september alsnog vrijgegeven klacht over het telefoongesprek tussen Trump en zijn Oekraïense collega Zelenski blijkt dat het Witte Huis wist hoe explosief het telefoontje was. Inlichtingenbaas Joseph Maguire reageerde in het Congres op de kritiek dat hij de zaak onder de pet zou hebben willen houden. ‘Hoe de president zijn werk doet, zijn zijn zaken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden