Trumps adviseur Flynn onder vuur om voortijdig overleg met Russische diplomaat

Michael Flynn, president Trumps nationale veiligheidsadviseur, is onder vuur komen te liggen na berichten dat hij nog voor het aantreden van Trump met de Russische ambassadeur in Washington heeft gesproken over de sancties tegen Rusland. Flynn had dat tot nog toe steeds tegengesproken, evenals vicepresident Mike Pence.

Bert Lanting
Michael Flynn wacht in de lobby van de Trump Tower. Beeld afp
Michael Flynn wacht in de lobby van de Trump Tower.Beeld afp

Maar volgens de Washington Post en de New York Times hebben verscheidene regeringsfunctionarissen verteld dat Flynn wel degelijk met ambassadeur Sergej Kisljak heeft gesproken over de strafmaatregelen die de regering-Obama tegen Rusland had afgekondigd, onder meer wegens de hacks waarmee de Russen de Amerikaanse verkiezingen probeerden te beïnvloeden.

Deze week nog ontkende Flynn tegenover de Washington Post dat hij de sancties met Kisljak had besproken, maar kort daarna kwam zijn woordvoerder daar voorzichtig van terug. Volgens hem kon Flynn 'zich niet herinneren dat hij de sancties had besproken, maar kan hij er niet zeker van zijn dat het onderwerp nooit aan de orde is geweest'.

Al voor de verkiezingszege van Trump op 8 november had Flynn al contact met de Russische ambassadeur. Maar het waren vooral zijn sms'jes en telefoongesprekken met Kisljak in december die de aandacht van de Amerikaanse veiligheidsdiensten trokken. De CIA en de FBI waren toen juist tot de conclusie gekomen dat Russische hackers in de computers van de Democratische partij hadden ingebroken om Hillary Clinton zwart te maken en Trump aan de verkiezingszege te helpen.

In het kader van het onderzoek naar de Russische pogingen de verkiezingen naar hun hand te zetten heeft de FBI ook Flynns telefoongesprekken en sms'jes aan Kisljak onder de loep genomen. Volgens de Washington Post is dat onderzoek nog steeds niet afgerond, maar blijkt er wel uit dat Flynn in zijn gesprekken met de Russische diplomaat op zijn minst de indruk had gewekt dat er met Trump wel over het opheffen van de sancties te praten viel.

Dat zou een ernstige overtreding zijn van Flynn, die in 2014 door Obama werd ontslagen als hoofd van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA. Volgens de zogenoemde Logan-wet mogen Amerikaanse burgers zich niet zonder toestemming mengen in conflicten van de regering met buitenlandse mogendheden. De gepensioneerde generaal was destijds nog niet bevoegd om namens de regering te spreken.

Extra sancties

Toen het ernaar uitzag dat Obama op de valreep nog extra sancties tegen Rusland zou afkondigen wegens de cyberaanvallen zou Flynn de Russische ambassadeur hebben gevraagd zijn regering te adviseren geen tegenmaatregelen te nemen, omdat de sancties zouden kunnen worden teruggedraaid door Trump. Inderdaad besloot president Poetin voorlopig niet te reageren, toen Obama eind december 35 Russische diplomaten het land uitzette. Dat werd toen gezien als een diplomatieke meesterzet van Poetin. Trump zelf reageerde enthousiast. 'Ik heb altijd geweten dat hij heel slim was', prees Trump Poetin in een tweet.

Tegenover The New York Times spraken regeringsfunctionarissen er hun verbazing over uit dat Flynn in het telefoongesprek met Kisljak zo onverbloemd sprak, hoewel hij toch moet hebben geweten dat dergelijke gesprekken worden afgeluisterd. Het is nog de vraag of de kwestie consequenties zal hebben voor Flynn, die wordt beschouwd als een van de radicaalste figuren in het Witte Huis. Er is nog nooit iemand op grond van de Logan-wet vervolgd. Medewerkers van voormalig president Obama hadden ook voor diens aantreden contact met Moskou, maar volgens hen hielden ze zich daarbij heel strikt aan het beleid van de zittende president. Hoe diep Flynn in de problemen zal raken, hangt af van wat de FBI nog meer vindt tijdens het nog steeds lopende onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingen.

Vladimir Poetin besloot niet te reageren op de sanctie van Obama, die 35 diplomaten uitzette. Beeld afp
Vladimir Poetin besloot niet te reageren op de sanctie van Obama, die 35 diplomaten uitzette.Beeld afp

Flynn is al lange tijd een pleitbezorger van het aanhalen van de banden met Rusland. Hij beschouwt Rusland als een cruciale bondgenoot in de strijd met extremistische islamitische groeperingen, zoals de terreurgroep Islamitische Staat. In 2015 zat hij naast Poetin op een diner ter ere van de verjaardag van RT, het door het Kremlin gefinancierde tv-station. Flynn hield bij die gelegenheid een praatje waarvoor hij door RT betaald kreeg. Daarin zag hij geen probleem, legde hij de Washington Post uit, want was nu het verschil tussen RT en CNN?

Voorlopig heeft Rusland overigens geen profijt getrokken van het aantreden van Trump: de sancties zijn nog steeds onverkort van kracht. In een telefoongesprek met Poetin opperde Trump naar verluidt samen te werken in de strijd tegen IS. Maar tegelijkertijd liet hij Poetin weten dat hij niet zomaar zal instemmen met het verlengen van het New START-akkoord uit 2010, waarin de twee landen afspraken het aantal kernkoppen dat zij in gebruik hebben te beperken tot 1.550 stuks. Volgens Trump was het akkoord heel nadelig voor de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden