Trumps aanval op de politiek is onjuist en verontrustend

Voor degenen die hoopten dat Donald Trump in het Witte Huis zijn toon zou matigen, is het begin van zijn presidentschap een schok.

Donald Trump tijdens zijn inaugurele rede.Beeld afp

De inauguratie is traditioneel een moment van eenheid, waarop de nieuwe president de hand reikt aan alle Amerikanen, ook politieke tegenstanders. Trump deed het radicaal anders. Met gebalde vuist verklaarde hij de oorlog aan de hele politiek, inclusief de Congresleden en ex-presidenten van beide partijen op het bordes naast hem. Een wreker van het gewone volk is naar het verdorven Washington gekomen, waar de elite al die jaren aan het feestvieren was ten koste van gewone Amerikanen.

Dit zal bevrijdend klinken voor mensen die zich benadeeld voelen en teleurgesteld zijn in de politiek. Het is ook Amerikaans: de macht aan het volk was het ideaal van de founding fathers.

Toch is Trumps zwart-wit schema onjuist en verontrustend. Onjuist omdat er weinig klopt van zijn dystopische beeld van een ineenstortend Amerika, uitgebuit door andere landen. Over de politiek vertelt hij een sprookje: de elite die uit slechtigheid besluit het volk te benadelen, de man van het volk die dat stopt. Politiek is in werkelijkheid een taaie belangenstrijd. Trump is er onderdeel van. Wil hij iets gedaan krijgen, dan heeft hij het Congres hard nodig. De teleurstelling van kiezers zal groot zijn, net als bij Obama.

Verontrustend is de autoritaire ondertoon. Alleen het volk is zuiver, en de leider natuurlijk. Politici zijn oneerlijk, we tolereren hun gepraat niet meer want het is tijd om te handelen. Dat soort retoriek hoort historisch gezien bij de dictaturen waartegen Amerika de vrijheid heeft verdedigd.

Tekst gaat verder onder de video van de hoofdredactionele voorbeschouwing op de inauguratie van president Trump.

America First!

Lees hier de volledige speech van Trump terug.

Obama applaudisseert tijdens de inaugurele rede van Trump.Beeld afp

Het eerste weekeinde viel het Witte Huis de media frontaal aan en berispte een overheidsinstantie omdat die waagden te tonen dat niet zo veel mensen de inauguratie bezochten. Trump en de populisten om hem heen laten hun rancune de vrije loop.

Maar vanaf nu stuit hij op de gecompliceerde werkelijkheid, in de politiek en op het wereldtoneel. Het valt te hopen dat Trumps pragmatische kant dan bovenkomt, en verstandiger mensen invloed krijgen op de koers.

Bekijk hieronder de video van de hoofdredactionele nabeschouwing van de inauguratie.

Presidentschap Trump kent ongekend radicale start

De handreiking kwam niet, in een onversneden nationalistische inauguratiespeech gaf Donald Trump zijn toehoorders de keus: je doet met hem mee of je ligt eruit. Lees hier de analyse van onze correspondent Michael Persson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden