Trumps aanval op de media gaat onverminderd door; media slaan wereldwijd terug

President Trumps 'war on media' gaat onverminderd door. Maandag beschuldigde hij de media ervan dat zij opzettelijk weinig verslag doen van terroristische aanslagen. 'De heel, heel oneerlijke pers wil er niet over berichten.' Wereldwijd gaan media in de tegenaanval.

Donald Trump tijdens een persconferentie in de Trump Tower, januari, 2017.Beeld epa

Bewijs om zijn beschuldiging kracht bij te zetten heeft Trump niet. Later op de dag publiceerde het Witte Huis een lijst met 78 aanslagen die zouden zijn uitgevoerd door IS-sympathisanten. Tekst en uitleg bleven vaag. 'De meeste' van de aanslagen zouden te weinig aandacht hebben gekregen van de pers, maar het Witte Huis zei niet wat dat het daarmee bedoelde.

De ogenschijnlijk in haast opgestelde lijst, die meerdere spelfouten ('attaker', 'San Bernadino', 'Denmakr') bevat, is een allegaartje. Grote aanslagen die bewijsbaar wereldwijde aandacht kregen, staan tussen gebeurtenissen die als incident beschouwd kunnen worden.

Zo worden de aanslagen in Parijs genoemd, waarbij 129 doden vielen, evenals de schietpartij in San Bernardino waarbij 14 mensen omkwamen. Maar ook minder grote aanslagen staan op de lijst. Gebeurtenissen in Dhaka, Bangladesh (1 dode), Luxor, Egypte (1 dode) en Rajlovac, Bosnië en Herzegovina (2 doden) kregen volgens Trump te weinig media-aandacht. Bovendien is er geen bewijs dat er bij alle genoemde aanslagen een link is met terreurgroep IS, zoals Trump beweert.

Een verslaggever van de Los Angeles Times, Matt Pearce , weerlegde Trumps beschuldigingen direct op Twitter. 'We hebben zelfs een Pulitzer-prijs gewonnen voor onze berichtgeving over een van de aanslagen op de lijst.' In 2016 won de The Los Angeles Times een prijs in de categorie 'breaking news' voor hun verslaggeving van de aanslag in San Bernardino.

'We deinzen niet terug'

Ook de Australische Associated Press (AAP) spreekt Trump tegen. Als eenmaal duidelijk is dat een aanslag inderdaad van terroristische aard is, dan 'deinzen wij er niet voor terug dat te benoemen', zegt Mike Osborne van AAP. News Corp Australia verklaart dat zij in hun publicaties 'op professionele wijze en met moed' diverse aanslagen in Australië hebben verslaan.

Volgens Trump hebben de media het punt bereikt dat sommige aanslagen niet eens meer worden gerapporteerd. Ondertussen is de Deense nieuwswebsite Local.dk zijn archieven ingedoken. Op de lijst komen drie aanslagen in Denemarken voor waarover uitgebreid is geschreven. Zo publiceerde Local.dk 89 artikelen over de aanslag op een cultureel centrum en synagoge waarbij 2 doden vielen en werden er 80 geschreven over de schietpartij in Christiania waar twee politieagenten en een burger omkwamen.

Trumps kritiek op de westerse media roept niet alleen maar weerstand op. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Egypte staat pal achter hem. 'Het Amerikaanse standpunt komt overeen met de herhaalde oproepen van Egypte aan de internationale gemeenschap om een uitgebreide, gecoördineerde en niet-selectieve strategie te kiezen om terrorisme te bestrijden', aldus de verklaring. De president van Egypte, Abdel Fattah al-Sissi, hoopt met de komst van Trump de banden met de VS aan te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden