REPORTAGE

Trumpiaan zijn schept een band, ook in Nederland

Het lijkt soms wel of heel Nederland hem zit te knijpen: als Trump het maar niet wordt. Onzin, voor conciërge John Baas (46), loodgieter Ryan Boer (35) en schrijver Hajo Smit (49) is het net andersom: zij duimen voor The Donald.

'Trump doet veel meer voor Amerikanen dan iedereen denkt.' Beeld afp

Trumpiaan zijn schept een band. De drie liggen elkaar meteen goed als ze elkaar ontmoeten bij John Baas thuis. Geen ongemakkelijke stiltes. Baas en Boer hebben een extra klik. 'Voor ik conciërge werd, zat ik net als Ryan in de bouw. Ik ken de mentaliteit'. Schrijver Smit vult het duo aan. Waar Baas en Boer soms naar woorden zoeken, schudt hij de analyses aan de lopende band uit z'n mouw. Zo eensgezind als ze aan tafel zitten, zo verschillend was de manier waarop ze verknocht raakten aan hún kandidaat. Voor Baas was dat bijvoorbeeld toen bikers in Amerika zich achter Trump schaarden.

Baas: Kennissen zeiden: die Trump doet veel meer voor Amerikanen dan iedereen denkt. Dan ga je filmpjes kijken op Youtube en word je op krantenknipsels gewezen. En dan blijkt dat het een geweldige vent is, dat er gevoel zit in wat hij vertelt. Dat hij liefde heeft waarvoor hij strijdt: de Amerikaanse droom.
Smit: Ik dacht eerst: wat is dit voor clown, dit wordt nooit wat. Maar toen ik op Youtube Scott Adams (hypnotiseur en opiniemaker) Trumps overtuigingskracht zag analyseren ben ik 'm serieus gaan volgen. Vanaf dat moment zit ik in de soap. Zo erg dat ik er uiteindelijk een boek over heb geschreven: Donald Trump & Bernie Sanders - Amerikaanse Lente 2016, in bescheiden oplage uitgegeven door de Blauwe Tijger.
Boer: Het werkt verslavend. Ik volgde hem al langer op televisie, maar dacht dat het tussen Hillary en Jeb Bush zou gaan. Tot ik de kandidaatstelling van Trump zag. Hij ging er direct keihard in door te beginnen over het deporteren van elf miljoen illegalen. Hij is miljardair, maar ook anti-establishment, niet politiek correct en staat met beide benen op de grond. Eindelijk iemand die zijn gedachten laat spreken. Ik dacht: die haalt de nominatie gewoon binnen. Of hij president zou worden was een tweede, maar na wat er allemaal met Hillary gebeurt, denk ik dat ook.

Lees hier alle artikelen over de Amerikaanse verkiezingen.

Baas: Hij wordt het.
Smit: Ik denk het ook. Hoewel je reëel moet zijn: wij hopen het en volgen de race daarom ook door die bril. Maar als je kijkt naar de stront die er over de democratische partij naar buiten komt, dan dank ik God op m'n blote knieën als Hillary het niet wordt. Het is vooral eng dat dat nauwelijks in de kranten staat.
Boer: Het wordt allemaal onder de pet gehouden.
Smit: Ik kijk al niet eens meer naar de Nederlandse sites. Voor neutrale berichtgeving ga ik naar realclearpolitics.com en voor pro-Trumpsites kijk ik op breitbart.com en drudgereport.com.

Ze mogen allemaal bij Trump zijn uitgekomen, de drie komen uit verschillende politieke milieus. Baas' ouders stemden nooit, die van Boer waren trouwe PvdA'ers en Smits vader was een die hard D66'er. Wel weten ze wie de voorloper was van Trump. Een man die ze ook allemaal al bewonderden: Pim Fortuyn.

Boer: Mijn ouders waren echte PvdA'ers, precies het tegenovergestelde van hoe ik ben. Daar kon ik heerlijk met mijn vader over ruziën. 'Je gaat toch niet Fortuyn stemmen man, moet je zien wat hij nou weer roept!', zei hij dan. Na de moord op Fortuyn stemde ik VVD, een keer CDA en nu waarschijnlijk PVV. Hoewel ik vind dat je aan die achterlijke dingen als het verbod op de Koran niets hebt. Net als 'minder, minder', daar stond ik ook niet achter. Daarom stem ik ook niet op Wilders zelf, maar op Martin Bosma of Fleur Agema. Uiteindelijk blijf ik een Fortuynaanhanger. En in die lijn ben ik ook voor Trump: iemand die de boel open wil breken, de bezem erdoor haalt.
Baas: Trump doet dat met vaderlandsliefde. Hij meent het, dat zie ik aan zijn ogen en lichaamshouding.
Smit: Net als Fortuyn schuwt Trump de immigratiekwestie niet. Ze durven de beestjes bij naam te noemen, zonder politiek correct te zijn. Ik heb ook weleens PVV gestemd, omdat dat de enige klimaatsceptische partij was. Dat issue zit heel diep bij mij. Toen ik cum laude afstudeerde als landbouwkundig ingenieur, kwam ik er namelijk achter dat de klimaatwetenschap geen zuivere koffie is.
Boer: Vanaf de eerste Golfoorlog ben ik de Amerikaanse politiek intensiever gaan volgen. En tijdens de Irak-oorlog in 2003 werd dat versterkt: elke avond met spanning voor de televisie, om te kijken wat er nu weer was gebeurd.

Hajo Smit. Beeld Aurélie Geurts

Smit: Toen ik een jaar op de universiteit van Chicago studeerde en Amerika bij de Eerste Golfoorlog betrokken raakte, leek het wel of de WK-finale er gespeeld werd. Met teksten als United we stand. Als jongetje van elf ging ik een keer met mijn moeder naar de DDR. Vlak voor de bouw van de muur was ze daaruit gevlucht. Ik zag de gewapende mannen, de spiegels onder de auto's. Daardoor ben ik altijd anticommunistisch en minder kritisch naar de Verenigde Staten geweest. Zij hadden ons toch bevrijd? Maar de Amerikaanse politiek is zó verziekt, zó corrupt. Het gaat er allemaal om dat ik in mijn villa zit, mijn kinderen naar de beste school kunnen en ik ze later met mijn connecties aan een baantje help.
Baas: Wie de elite is? Politici die in Den Haag zitten en niet luisteren naar wat wij willen.
Boer: Wij zijn het klootjesvolk en zij bepalen wat goed voor ons is.
Maar het zijn niet alleen politici, ook oligarchen, de Shells van deze wereld...
Smit: ... ngo's, journalisten. Terwijl je de hersens van de elite juist nodig hebt. Een loodgieter heeft toch ook een architect nodig? Ik hoop dat de elite over een jaar of tien weer goede dingen doet. Dat Trump een correctie op de elite is geweest. Het gekke is dat mensen in Nederland zo anti-Trump zijn dat ze niet eens nieuwsgierig zijn in wie hij echt is, terwijl het op z'n minst een grappige kerel is.

Ryan Boer. Beeld Aurélie Geurts

Herkenning bij Baas en Boer: in hun omgeving weten maar weinig mensen van hun voorkeur. Het krenkt ze dat ze met hun politieke voorkeur stempels krijgen opgedrukt: racist, xenofoob, seksist, dat calculeren ze al bijna in. Toch doen ze mee aan dit stuk, om het tegendeel te laten zien.

Smit: Jouw vrouw, weet die het ook niet John?
Baas: Jawel, zij en mijn dochter weten dat ik het volg. En mijn neefje hier in de straat weet het ook. Maar ik gooi ook niets zomaar naar buiten. En waarom?
Boer: De beeldvorming.
Baas: Dit weekend zei ik er iets over op een verjaardag. Toen kreeg ik direct een felle reactie: 'Hij is tegen vrouwen en zegt gekke dingen'.
Boer: ... of racistisch.
Baas: Dan ga ik de discussie niet eens aan.
Boer: Dat win je niet. Interactie over Trump heb ik vooral op Twitter.
Baas: Als je het ergens anders niet kwijt kan en alleen maar tegenspraak krijgt, dan maar daar.
Smit: We zijn in een cultuur gekomen waar we moeten oppassen wat je zegt. Het gaat er juist om dat er open meningsvorming is. We komen niet verder als iedereen z'n politiek correcte jasje aan houdt. En wat zei Trump nou feitelijk: And when you're a star, they let you do it. You can do anything. Grab them by the pussy. Hij bedoelt: ongelooflijk wat die vrouwen allemaal toelaten als je miljardair en bekend van tv bent. Het is stoere mannentaal en verdient niet de schoonheidsprijs, maar als je echt luistert hoe dat gesprek gaat, dan denk je: dat is gewoon een geinige vent die de gasten waarmee hij is imponeert. Maar in de media is hij direct een seksist en verkrachter.
Baas: Van zo'n uitspraak raak ik niet onder de indruk. Voor mijn baan als conciërge was ik dakdekker en timmerman. Daar was ik wel erger gewend. Hij is ook maar een mens. Dat hebben we allemaal wel eens, dat je in een bepaald moment zit en iets zegt waarvan je later denkt: oh, dat had ik beter even anders kunnen zeggen.
Smit: Wij stellen: de basisanalyse van wat er mis is in de samenleving wordt het best door Trump verwoord. Hij is de eerlijkste spreekbuis van wat er onder het volk leeft. Mensen zijn daar soms bang voor. Die zeggen: als het volk aan de macht komt is er morgen weer een Holocaust. Maar anderen zeggen: het volk heeft verdomme ook eens gelijk, genoeg is genoeg.

John Baas. Beeld Aurélie Geurts

En de standpuntwisselingen van Trump dan? Eerst stond hij achter de inval in Irak, nu is hij tegen. Eerst bejubelde hij de Clintons, nu moet Hillary de gevangenis in. Met verve wordt dat gedraai van tafel geveegd.

Boer: Dat hoort bij politici.
Baas: Op een gegeven moment moet je om mensen tevreden te houden standpunten laten varen. Het getuigt juist van durf dat hij bereid is mee te gaan met het volk.
Smit: Je hebt bigger en lesser evil. Als hij met een paar leugens een derdewereldoorlog voorkomt door Hillary te verslaan, dan ben ik daar blij mee. Trump zet Amerika weer voorop, hij is tegen oorlogsvoering. Bovendien: ik geloof niet dat een engel president van Amerika kan worden. Je moet nu eenmaal minstens zo'n grote klootzak zijn als je tegenstander. Dan moeten wij maar hopen dat hij het hart op de goede plek heeft zitten. En dat durf ik wel te stellen.
Baas: Ja
Boer: Zeker. Het zou gerechtigheid zijn. Als hij het wordt, lach ik in mijn vuistje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden