Trumpfluisteraars: deze trouwe medewerkers adviseren de president

Wie zijn die trouwe medewerkers die Donald Trump dag en nacht bijstaan in het Witte Huis en zijn doordachte provocaties uitdragen?

Keith SchillerBeeld getty

Oval office manager - Keith Schiller (57)

Schiller, een voormalige politieagent, wijkt al 17 jaar lang niet van Trumps zijde. In 1999 begon hij als lijfwacht voor de miljardair om op te klimmen tot directeur beveiliging van de Trump Organization. Schiller was ook verantwoordelijk voor de beveiliging van Trumps campagneoptredens, waarbij hij soms een beroep deed op motorfanaten, de 'Bikers for Trump'.

Er loopt nog een zaak tegen hem omdat hij klappen zou hebben uitgedeeld aan een anti-Trump betoger. Trump heeft zoveel vertrouwen in hem dat hij hem heeft gevraagd aan te blijven als zijn veiligheidschef, hoewel dat botsingen zou kunnen opleveren met de Secret Service, die belast is met de bewaking van de president.

Hoofd strategische communicatie Witte Huis - Hope Hicks (28)

Hicks verdiende haar sporen als woordvoerster van de Trump-campagne. In die rol viel ze vooral op doordat ze zelf maar weinig het woord voerde. Op Trumps reizen door het land zat ze altijd naast hem in het vliegtuig, klaar om zijn invallen en uitbarstingen in handzame tweets om te zetten.

Hicks die als teenager fotomodel was, begon in 2014 als pr-adviseur bij Trumps imperium, voornamelijk voor de kledinglijn van Ivanka Trump. Hoewel ze geen politieke ervaring had, plukte Trump haar bij zijn dochter weg. Naar verluidt is ze goed in het brengen van slecht nieuws: zij zou Trump hebben verteld dat er een bandje was waarop hij schunnige opmerkingen maakte over vrouwen.

Hope HicksBeeld epa

Speciale assistent van de president - John McEntee (26)

McEntee was tot voor kort alleen bekend om zijn YouTube-video waarop hij zijn kunsten als quarterback van het football-team van de Universiteit van Connecticut laat zien. Na zijn studie ging hij als assistent-producer aan het werk bij Fox News, maar toen Trump aan het politieke firmament verscheen, nam hij ontslag en meldde hij zich aan als vrijwilliger bij het campagneteam van Trump.

Over zijn politieke denkbeelden is niets bekend, behalve zijn motief om over te stappen op de Trump-karavaan: 'Ik had de buik vol van de normale politici.' Trump stelde hem aan als de organisator van zijn campagnetrips. McEntee wordt Trumps persoonlijke assistent, de man die ervoor moet zorgen dat de president altijd en overal op tijd zijn natje en droogje krijgt.

John McEntee

Lees ook

Profiel Sean Spicer, woordvoerder van president Trump: Fanatieke campagnevoerder voor Trump, met soms wat kritiek

Belangrijkste adviseur Trump: 'Media zijn vernederd en moeten hun mond houden'

Hoofd sociale media Witte Huis - Dan Scavino (41)

Scavino werkt al 25 jaar voor Trump. Hij werd op zijn 16de als golf caddie door Trump ontdekt en klom vervolgens steeds hoger op in de Trump Organization. Tijdens de verkiezingscampagne verspreidde hij Trumps boodschap via de sociale media, een taak waarvoor hij ook in het Witte Huis de verantwoordelijkheid krijgt.

Scavino staat bekend als een vrome katholiek, maar ook als een gelovige als het gaat om samenzweringstheorieën. Op zijn Twitteraccount deelde hij verscheidene malen nepnieuws van de site InfoWars van Alex Jones. Hij onderhoudt #POTUS, de officiële Twitteraccount van de Amerikaanse president. Daarnaast is hij ook zelf nog actief op internet.

Dan ScavinoBeeld getty

Hoofd logistiek Witte Huis - George Gigicos (49)

Gigicos loopt al jaren mee in de Republikeinse Partij als campagnemedewerker voor logistiek. Als middelbare scholier hielp hij al mee bij de verkiezingscampagne van Bush sr. Maar anders dan veel andere Republikeinen sloot hij zich al vroeg aan bij de campagne van Trump, waarmee hij meteen in een goed blaadje kwam te staan bij de miljardair. Hij zocht her en der in het land de stadions uit voor Trumps campagnebijeenkomsten en zorgde ervoor dat Trumps optredens tv-spektakels werden die steeds grotere menigten trokken. Als dank voor zijn inspanningen krijgt Gigicos, die van Griekse afkomst is, nu zijn droombaan: het regelen van de presidentiële bezoeken.

George Gigicos.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden