Trumpers beginnen steeds harder te roepen: 'This is history!'

Een duur gekleed echtpaar maakt nog even een selfie met vier zwaarbewapende agenten die buiten het Hilton op de Avenue of the America's staan, voordat ze naar de Victory Party van Donald Trump gaan.

Trump-aanhangers juichen om de verkiezingsuitslagen die binnenkomen.Beeld Reuters

'Ik hoop dat Trump gaat winnen, maar ik ben nog wel een beetje zenuwachtig!', geeft Terry Rokolta, type Melania Trump, toe. 'Maar ook als hij verliest, dan is hij de toekomst. Hij is de brug tussen de oude Republikeinse partij en de nieuwe. We krijgen een partij die veel dichter bij de gewone Amerikanen staat. Zelfs als hij verliest, zal hij de agenda van de Republikeinen bepalen.'

Het gewone volk is niet uitgenodigd voor de Victory Party in het chique hotel. Een groepje Trump- aanhangers staat aan de overkant van de straat met Amerikaanse vlaggen te zwaaien. Een gitarist met alleen een hemdje in de kleuren van de Amerikaanse vlag en een glimmende onderbroek aan brengt een lied ten gehore. De 'Naked Cowboy' buigt voor het publiek en laat zijn achterwerk zien: TRUMP staat met grote letters op zijn onderbroek.

'Sluit haar op!'

Als de eerste berichten binnenkomen dat Trump het in Florida beter doet dan verwacht, beginnen de Trump-aanhangers enthousiast te worden. 'Bouw die muur!', roepen ze. En al snel gaat het over in: 'Sluit haar op!' 'Dat kon nog wel eens eerder gebeuren dan we dachten', zegt Max Meta (18) glunderend. Hij zwaait met een vlag met een automatisch geweer erop. 'Probeer het maar van me af te pakken!', staat eronder. 'Als Hillary aan de macht komt, gaat ze een einde maken aan ons recht om wapens te dragen', zegt hij.

Een half uurtje later begint het er nog meer naar uit te zien dat Trump op weg is naar een overwinning. 'Ik ben zo opgewonden! Het is nog niet beslist, maar Trump doet het overal veel beter dan verwacht', zegt Oliver Nunez, een jonge onroerendgoedmakelaar uit New York. 'Ik heb steeds geloofd dat Trump de verkiezingen zou kunnen winnen. Hij spreekt de taal van de gewone Amerikanen, hij verwoordt de zorgen van veel Amerikanen.'

Trump is voor hem het grote voorbeeld. 'Ik heb zoveel van hem geleerd. Ik heb zijn boek 'The Art of the Deal' al verschillende malen beluisterd onderweg naar mijn werk.' Ooit hoopt hij net als Trump ook een gebouw met zijn eigen naam erop te hebben: Nunez Tower.

Media zat ernaast

Het mooiste vindt hij wel dat de media het helemaal aan het verkeerde eind lijken te hebben gehad. 'De hele tijd hebben ze gezegd dat hij geen kans had, dat hij een nepfiguur was die alleen losers achter zich had staan. Maar nu zie je dat hij veel steun heeft. Ik ben ervan overtuigd dat hij een geweldige president zal worden, als hij het vanavond wint. Eindelijk een zakenman in het Witte Huis!'

Hoewel Trump steeds verder oprukt in de voorspellingen, groeit het groepje Trump-aanhangers aan de overkant van het Hilton hotel waar Trump zijn overwinning zal vieren nauwelijks. Waar blijven zijn aanhangers? Nunez: 'Dit is een door en door Democratische stad. Bovendien: er moet morgen weer gewerkt worden. Misschien niet door de Democraten, maar wij wel!'

Als er weer nieuwe uitslagen doorkomen die in de richting van een overwinning voor Trump wijzen, beginnen de Trumpers zich nog luider te roeren. 'This is history!', roepen ze opgewonden. 'We gaan het moeras droogleggen!' Het moeras, dat is het corrupte Washington. 'We gaan Washington eindelijk voorgoed bevrijden van de Clintons! Die hebben genoeg hun zakken gevuld', roept een van hen. 'America for Trump. Make America Great Again!'

In de lobby van het Hilton hotel verdringen chique geklede Trump-aanhang ers zich voor de televisieschermen. Er wordt geglunderd als Trumps aantal kiesmannen gestaag stijgt.

11.15: 222 tegen 209 voor Clinton. 11.30: 232 voor Trump, terwijl Clinton stilstaat.

11.35: 238 voor Trump. 'De Democraten zullen wel denken: Mijn God, is dit een film?', zegt een commentator op Fox-televisie.'Het is niet zomaar een kater, dit is wakker worden met een enorme kater en merken dat je kleren zijn gestolen!' De Trump-aanhangers gniffelen. Dit wordt een historische avond: ze gaan het die Democraten eens flink inpeperen!

Om 11.37 uur komt Trump op 254 van de 270 kiesmannen die nodig zijn om het Witte Huis te halen. Clinton nog steeds op 209. 'Als hij nu nog Michigan binnenhaalt, is hij binnen!', zegt een man opgewonden. 'Change is coming!' Ook de resultaten van de Democraten in de verkiezingen voor het Congres vallen tegen: ze halen maar een paar zetels extra binnen.

Maar hun droom om de Senaat te heroveren op de Republikeinen kunnen ze vergeten. Het begint er steeds meer naar uit te zien dat de Republikeinen alles krijgen: het Witte Huis, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

12.20 uur Trump staat volgens Fox News nog steeds op 254 kiesmannen, maar in de lobby, van het Hilton-hotel beginnen agenten zenuwachtig heen en weer te rennen. The Donald is in aantocht, heet het. Maar hij laat zich toch nog niet zien: in de beslissende staten, zoals Michigan en Pennsylvania, gaan Trump en Clinton nog steeds nek aan nek.

Een vrouw filmt glunderend met haar telefoontje het opgetogen publiek in de lobby van het hotel. 'Kijk, dat zijn mijn sneue vrienden, zoals Clinton ons graag noemt. Het valt nogal mee hoe sneu ze nu kijken, nietwaar?'

Als Fox News meldt dat Donald Trump Pennsylvania heeft gewonnen en daarmee de presidentsverkiezingen, barst de Trump-aanhang in het Hilton uit in gejuich. 'Nu gaat Hillary Clinton naar de gevangenis!', gilt een vrouw met rood "Make America Great Again' - petje opgewonden. '`het Amerikaanse volk heeft gesproken en heeft Donald Trump als president gekozen', zegt Mike Pence, Trumps Running mate, voor het juichende publiek. 'Het is mijn eer en genoegen de toekomstige president van de Verenigde Staten aan te kondigen: Donald Trump.

Het publiek staat op zijn kop als Trump op het podium verschijnt met zijn familie. USA, USA!, roept het publiek. 'Ik heb juist een telefoontje van mevrouw Clinton gekregen en zij feliciteerde mij met mijn overwinning. En ik heb haar gefeliciteerd met haar campagne. Nu is het tijd om de verdeeldheid achter ons te laten. Het is nu tijd om bij elkaar te komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden