NieuwsRechtszaak Stone

Trump zwijgt over kritiek van minister Barr dat de president zijn werk belemmert

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft in ongewoon felle bewoordingen Trumps bemoeienis met de rechtszaak tegen vertrouweling Roger Stone bekritiseerd. De president reageerde in het geheel niet op de harde kritiek. Zijn zwijgen voedt speculaties over een opzetje, om de klacht te ontzenuwen dat Barr en zijn ministerie niet onafhankelijk genoeg zijn.

Minister van Justitie William Barr (links) en president Donald Trump bij het Witte Huis. Beeld null
Minister van Justitie William Barr (links) en president Donald Trump bij het Witte Huis.

Eerder deze week nog besloot Barr de strafeis van 7 tot 9 jaar tegen Stone te verlagen na harde kritiek van de president. Stone, een vriend van Trump, is schuldig bevonden aan liegen tegenover het Amerikaanse Congres en het beïnvloeden van een getuige tijdens het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. 

De Democratische leider Nancy Pelosi noemde Barr donderdag hierop een ‘handlanger’ van de president en ‘een trieste teleurstelling voor ons land’. ‘Hij heeft de rechtsstaat aanzienlijke schade toegebracht’, aldus Pelosi.

Barr zei in een tv-interview dat Trumps aanvallen op de aanklagers, de juryleden en de rechter in Stones zaak zijn werk en dat van zijn ministerie ondermijnen. ‘Ik zal mij niet laten koeioneren door wie dan ook’, aldus Barr tegen ABC News. ‘Of het nu door het Congres is, de hoofdredactie van een krant of de president. Ik kan mijn werk op het ministerie niet doen als er constant commentaar wordt geleverd dat mij ondermijnt. Ik denk dat het tweeten over rechtszaken van het ministerie van Justitie moet stoppen.’

De president, die Barr deze week nog uitvoerig prees voor zijn ingrijpen in de rechtszaak tegen Stone, zweeg  daarna opvallend genoeg in alle toonaarden over de kritische woorden van zijn minister. Wel was het opmerkelijk dat Trumps woordvoerder Stephanie Grisham snel reageerde en Barr niet afviel. Ze zei dat Trump zich in het geheel niet had gestoord aan de opmerkingen van zijn minister. ‘De president heeft het volledige vertrouwen in minister van Justitie Barr, dat hij zijn werk goed doet en de wet handhaaft’, aldus Grisham. 

‘President moet luisteren’

Grisham liet wel doorschemeren dat de president niet zou stoppen met zijn tweets. ‘Net als elke Amerikaanse burger heeft de president het recht om zijn mening te geven.’ Deze milde reactie van het Witte Huis voedt de speculatie dat Barrs kritiek een uitgekiende strategie is, bedoeld onder andere om te laten zien dat hij niet naar de pijpen danst van de president. Trump kwam pas vrijdag met een lauwe reactie. Hij negeerde de woorden van Barr en benadrukte dat hij, als president, altijd het volste recht heeft om in te grijpen in een strafzaak.

Barr, die deze week overladen werd met kritiek over zijn interventie in de Stone-rechtszaak, kreeg direct steun van de belangrijkste Republikein in het Congres, Mitch McConnell. ‘Als de minister van Justitie zegt dat dit alles hem hindert in zijn werk, dan moet de president misschien naar hem luisteren’, aldus McConnell, de Republikeinse fractieleider in de Senaat. ‘De president nam een wijs besluit door hem te benoemen. Ik denk dat hij naar hem moet luisteren.’ 

Sinds Trump precies een jaar geleden Barr benoemde, moet de minister opboksen tegen het beeld in Washington dat hij trouw doet wat de president wil. Barr verving Jeff Sessions, die door Trump voortdurend onderuit werd gehaald omdat hij zou hebben geblunderd in het Rusland-onderzoek. Tot nu toe heeft de president nagelaten kritiek te leveren op het functioneren van Barr. 

Uren voordat de bewindsman Trump bekritiseerde, had de president zich in een tweet opnieuw kritisch uitgelaten over de strafzaak tegen Stone. De president verwees naar een bericht van Fox News dat sommige juryleden in de strafzaak mogelijk partijdig waren. ‘Dit ziet er niet goed uit voor het ministerie van Justitie’, aldus Trump. Een van de voormalige juryleden bekritiseerde hierop de president. ‘Het is schandalig dat de president Amerikaanse burgers aanvalt die op patriottische wijze hun burgerplicht doen door zitting te nemen in een jury’, aldus jurylid Seth Cousins.

Lees verder

Bemoeienis Trump met justitieel proces: los eindje of lont in een kruitvat?
Trump ontpopt zich volgens critici steeds meer als een autoritaire leider.

Team aanklagers stapt op na verlaagde strafeis tegen Roger Stone
Vier aanklagers namen dinsdag na het besluit met onmiddellijke ingang ontslag.

Rapport-Mueller leek een struikelblok voor Trump
Maar nu gebruikt hij het als startblok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden