Nieuws

Trump zwaait met ‘geheim’ Mexico-akkoord: asielstroom regionaal aangepakt

President Trump heeft dinsdag een document getoond waarin details worden bevestigd van een regionale aanpak van de asielstroom naar de VS. Trump claimde dat het plan ‘geheim’ was maar Mexico heeft delen ervan al bevestigd. Beide landen bereikten vrijdag een akkoord over het plan na druk van de president.

President Trump laat een pagina zien van het akkoord met Mexico. Beeld REUTERS

Het opgevouwen A4’tje, waarmee Trump even zwaaide naar journalisten, was deels leesbaar. De enkele woorden die zijn ontcijferd duiden erop dat behalve Mexico, ook andere landen in de regio een bijdrage moeten gaan leveren om de stroom asielzoekers naar de VS in te perken. De VS zijn hierover in gesprek met onder andere Guatemala.

De deal met Mexico werd vrijdag bekendgemaakt. Het land stemde onder andere in met beveiliging van de zuidelijke grens om de vluchtelingenstroom uit Midden-Amerika in te dammen. In ruil voerde Trump zijn dreigement om de invoertarieven op goederen uit Mexico te verhogen met 5 procent niet uit. Deze verhoging zou ingaan op 1 juli.

Journalisten konden aan de hand van foto's delen van de tekst lezen van het akkoord met Mexico. Beeld AFP

Opvangen migranten

De volledige tekst van het akkoord is echter nog niet bekendgemaakt. Op foto’s die werden gemaakt toen Trump met het document zwaaide, was echter deels te lezen wat beide landen hebben afgesproken. Te zien waren onder andere de woorden ‘45 dagen’. Ook wordt gerept van een ‘regionale benadering’ zodat behalve Mexico, ook andere landen in de regio migranten opvangen die asiel willen in de VS. 

Trump wil dat deze migranten vanuit ‘veilige’ landen afwachten of hun asielaanvraag in de VS wordt goedgekeurd. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard heeft eerder gezegd dat zijn regering heeft ingestemd met een periode van 45 dagen om te laten zien dat het serieus werk maakt van het indammen van de migrantenstroom. 

Mexico-Stad gaat zesduizend leden van de Nationale Garde naar de zuidelijke grens met Midden-Amerika sturen om de migrantenstroom aan te pakken. Als na 45 dagen blijkt dat de maatregelen niet effectief waren, gaat de Mexicaanse regering ermee akkoord dat de migranten die het land doorkruisen richting de VS, asiel aanvragen in Mexico. Mexico krijgt dan de status van ‘veilig derde land’. 

Migranten uit Midden-Amerika steken de Rio Grande over bij de Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez in een poging om asiel aan te vragen in de VS. Beeld EPA

Steentje bijdragen

De regering-Trump eist al enige tijd dat Mexico hiermee akkoord gaat maar het land wees deze eis steeds af. Ebrard zei dinsdag dat het parlement de immigratiewetten zal moeten aanpassen om de status van derde land mogelijk te maken.

Ebrard benadrukte dat ook andere landen in de regio een steentje moeten bijdragen om de VS te helpen. Zo vinden de VS dat ook Guatemala in de nieuwe regionale aanpak migranten moet opvangen. Migranten uit andere Midden-Amerikaanse landen, die een groot deel vormen van de stroom asielzoekers richting de VS, trekken door Guatemala richting Mexico. Washington wil dat ook Guatemala instemt met de status van ‘veilig land’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden