Trump zoekt overal schuld voor gebrekkige hulp Puerto Rico, behalve bij zichzelf

President Trump geeft de lokale autoriteiten op Puerto Rico de schuld van de gebrekkige hulpverlening op het eiland. Vooral de burgemeester van hoofdstad San Juan moest het ontgelden, nadat zij vrijdagavond zware kritiek had geuit.

Beeld epa

In een serie tweets vanaf zijn golfbaan in New Jersey zaterdagochtend viel Trump ook de media, de Democraten en de Puertoricanen zelf aan, omdat zij met hun geklaag de 'fantastische' soldaten en hulpverleners zouden ontmoedigen. Het is de bekende riedel: een president met lange tenen die overal op zoek is naar schuld, behalve bij zichzelf.

Zijn lichtgeraakte vizier richtte zich allereerst op de burgemeester, Carmen Yulín Cruz (een vrouw en een latina, ook dat nog), die vrijdagavond in interviews met CNN en NBC een dramatische oproep had gedaan. 'We sterven hier. We sterven hier echt. Als meneer Trump ons kan horen: maak hier een eind aan.' 'De burgemeester van San Juan die een paar dagen geleden nog complimenteus was, heeft nu van de Democraten te horen gekregen dat ze akelig moet zijn tegen Trump', twitterde de president, waarbij hij zijn bekende epitheton (nasty) gebruikte voor kritische vrouwen.

'Zulke matige leiderschapsvaardigheden van de burgemeester van San Juan, en anderen in Puerto Rico, die niet in staat zijn hun medewerkers aan het helpen te krijgen. Zij willen dat alles voor hen wordt gedaan, terwijl het een gemeenschappelijke inspanning zou moeten zijn. 10.000 federale werkers op het eiland doen fantastisch werk.'

Gebrek aan elektriciteit en medicijnen

Dat de journalisten op het eiland een ander verhaal vertellen dan het 'goed-nieuws-verhaal' dat de minister van Binnenlandse Veiligheid vrijdag in de rampzalige situatie zag, ligt aan de journalisten. 'De nepnieuws-zenders werken overuren op Puerto Rico om te proberen onze soldaten en hulpverleners te ontmoedigen. Schande!'

Het officiële dodental in Puerto Rico staat op zestien, maar lokale onderzoeksjournalisten denken dat het aantal in de tientallen of honderden loopt. Zij hebben een rondgang langs de ziekenhuizen gemaakt en zagen dat de mortuaria vol lagen. Door gebrek aan elektriciteit en medicijnen hebben met name veel oudere patiënten niet de hulp gekregen die ze nodig hadden. Veel ziekenhuizen zijn ontruimd, en de patiënten liggen nu thuis op hulp en zorg te wachten.

Het belangrijkste probleem lijkt niet de toevoer van hulpgoederen (Trump gaf gisteren ook de ligging van Puerto Rico de schuld. 'Het is een eiland. Omringd door water. Groot water. Oceaanwater.'), maar de distributie. Tientallen containers met water en voedsel staan in de haven van San Juan te wachten op verder transport. Maar door gebrek aan brandstof en chauffeurs stokt de hulp daar. Ook zijn veel dorpen over de weg nog steeds vrijwel ontoegankelijk. Dit had kunnen worden omzeild met helikopters of droppings per parachute.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden