Nieuws G7

Trump ziet mogelijkheid voor dialoog in handelsoorlog

Er is bereidheid bij de landen van de G7 om een einde te maken aan de dreigende handelsoorlog van de VS met de andere landen. De Franse president Macron zei na een ontmoeting met president Trump dat een oplossing wordt gezocht.

De leiders van de G7 kwamen bij elkaar in Canada. Beeld EPA

Concrete resultaten kon Macron echter niet noemen. Een Franse diplomaat verklaarde dat Trump bereid is een dialoog met de EU te beginnen en in werkgroepen te praten over de technische details van de heffingen die de VS begin deze maand op staal en aluminium invoerden.

Macron – samen met de Canadese premier Justin Trudeau de grootste criticaster van Trumps handelsbeleid – probeerde de schijn op te houden. Op de persconferentie bood hij Trump zijn hand aan en pakte hem zelfs even liefdevol vast boven de elleboog. ‘We zijn vrienden geweest vanaf het begin,' reageerde Trump.

Macron noemde  het gesprek direct en open. ‘We hebben soms meningsverschillen, maar we delen dezelfde zorgen en waarden.’ Trump zei: ‘Er zal nog wel iets gebeuren. Een gezamenlijke slotverklaring moet mogelijk zijn.’

De landen probeerden nog wat van de top te maken die wordt overschaduwd door het handelsconflict en door een oproep van Trump op het laatste moment om Rusland ook weer toe te laten. Dit land is sinds 2014 geschorst vanwege de annexatie van de Krim. Bondskanselier Merkel zei dat niemand van de andere leden voor de terugkeer van Rusland was, maar de nieuwe Italiaanse premier Conte liet een ander geluid horen. Hij vond het wel een interessant idee.

Mogelijk geen slotverklaring

Een echte doorbraak over het handelsgeschil lijkt uitgesloten. Trump zal de conferentie vandaag al voortijdig verlaten voor zijn volgende top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore. Onduidelijk is nog of het de eerste van G7-topontmoetingen sinds 1975 zal worden waar geen slotcommuniqué zal worden uitgegeven. Trump hoopte van wel, maar bondskanselier Merkel zei dat het beter is de meningsverschillen naar buiten te brengen dat de valse indruk te geven dat er eensgezindheid is. ‘Dat is eerlijker dan net te doen of alles oké is.’ 

Donald Tusk, de president van de Europese Raad, zei dat Trumps standpunten over handel, klimaatverandering en Iran een groot gevaar vormen. ‘Wat mij het meeste verontrust, is dat de internationale gemeenschap wordt uitgedaagd en dit keer niet door de bekende partijen, maar door zijn eigen architect en waakhond: de Verenigde Staten.'

Behalve met Macron had Trump ook een apart gesprek met de Canadese premier Trudeau over de handelsgeschillen en het voortbestaan van de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone Nafta, die Trump dreigt op te blazen. Via Twitter had Trump eerst dreigende taal geuit naar Canada dat door importheffingen de Amerikaanse boeren ‘zou vermoorden’. ‘We moeten kijken hoe de handelszone kan voortbestaan. Onze verhouding in tenminste goed, aldus de Amerikaanse president op wie alle aandacht tijdens de top, die gekscherend ‘G6+1’ wordt genoemd is gericht.

Angela Merkel en Donald Trump in gesprek. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.