NieuwsBrazilië in de Navo

Trump ziet Brazilië als mogelijk Navo-lid

Donald Trump ziet Brazilië als potentieel lid van de Navo. De Amerikaanse president zei dat bij de ontvangst dinsdag in Washington van zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro.

Rob Vreeken
De Amerikaanse president Donald Trump (rechts) en zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro dinsdag na afloop van hun persconferentie bij het Witte Huis.   Beeld Foto Getty Images
De Amerikaanse president Donald Trump (rechts) en zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro dinsdag na afloop van hun persconferentie bij het Witte Huis.Beeld Foto Getty Images

Trump zei dat hij Brazilië de status van ‘major non-NATO ally’ (MNNA) wil geven, en mogelijk zelfs een volwaardig Navo-lidmaatschap. ‘Daarover zal ik met veel mensen moeten praten, maar een lidmaatschap zou zeer goed zijn voor de veiligheid en voor de samenwerking tussen onze landen.’

Voor het toelaten van nieuwe landen is de instemming van alle – op het ogenblik 29 – lidstaten van de Navo nodig. Sinds de oprichting in 1949 door twaalf landen is het bondgenootschap zevenmaal uitgebreid. Vanaf de jaren negentig trad een reeks landen uit Midden- en Oost-Europa toe. De laatste nieuwkomer was Montenegro, in 2017.

Militaire voordelen

De status van MNNA is een louter Amerikaanse aangelegenheid. Landen met MNNA-status werken nauw samen het de Amerikaanse strijdkrachten, maar zijn geen Navo-lid. Zij genieten diverse financiële en militaire voordelen, bijvoorbeeld op het gebied van wapenaankopen. De praktijk werd geïntroduceerd in 1989.

Op het ogenblik hebben de VS MNNA-banden met zeventien landen, waaronder Israël, Australië, Pakistan, Egypte en Japan. Als laatste trad Tunesië toe tot het gezelschap, in 2015. Het Amerikaanse Congres heeft vergeefs pogingen gedaan Pakistan de MNNA-status te ontnemen, vanwege de vermeende steun aan de Taliban.

In 2015 overwoog de regering-Obama de status te geven aan enkele landen in het Golfgebied, waaronder Saoedi-Arabië. Koeweit en Bahrein waren al eerder toegelaten.

Terugtrekking VS

President Trump heeft meermaals gezinspeeld op terugtrekking van zijn land uit de Navo. Hij deed dat in zijn verkiezingscampagne, maar ook dit jaar nog, in een tweet waarop geen politiek vervolg kwam. The New York Times meldde in januari dat de president vorig jaar diverse malen met medewerkers heeft gesproken over de optie het bondgenootschap te verlaten.

Trump zei dinsdag dat de VS nog nooit zulke goede betrekkingen met Brazilië hebben gehad als nu. Bolsonaro, de ‘Trump van de tropen’, ziet Brazilië graag een moderne mogendheid naar Noord-Amerikaans voorbeeld worden. Hij wil af van Brazilië’s imago van arm Latijns-Amerikaans land, en van de achterdocht van Brazilianen tegenover de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden