Trump zet Republikeinen voor het blok om voor zorgwet te stemmen

Het geduld van president Donald Trump is op. Daarom werpt hij zijn partijgenoten voor het blok: als ze zich vrijdag niet achter de nieuwe zorgwet scharen, blijft Obamacare gewoon bestaan.

Michael Persson
Trump tijdens een bijeenkomst met truckers over de zorgwet. Beeld photo_news
Trump tijdens een bijeenkomst met truckers over de zorgwet.Beeld photo_news

Op donderdagavond was het geduld van Donald Trump op. De president beëindigde de onderhandelingen met zijn partijgenoten en zette hen voor het blok: als ze zich vrijdag niet achter de nieuwe zorgwet scharen, blijft Obamacare gewoon bestaan.

Het was de dramatische cliffhanger van een dag waarop Trump, de zelfbenoemde dealmaker, hard werd geconfronteerd met de politieke werkelijkheid in Washington. Hij kreeg niet genoeg Republikeinen achter het Republikeinse plan om Obamacare te vervangen. De verwerping en vervanging van dit zorgplan van de vorige president was een van de grote verkiezingsbeloften van Trump en de Republikeinen.

Nu hebben ze het presidentschap, en een meerderheid in beide kamers van het Congres - maar het blijkt niet zo gemakkelijk om iets te bedenken waar iedereen het over eens is. Dus hangt de American Health Care Act, het door partijleider Paul Ryan bedachte alternatief waar Trump zich ook achter heeft geschaard, aan een zijden draadje.

De schizofrenie van de Republikeinen

Het probleem voor Trump is dat het verzet uit twee vleugels van zijn partij komt - de zorgwet legt de schizofrenie van de Republikeinen haarfijn bloot. Voor conservatieve laissez-fairekapitalisten zit er nog te veel overheidsbemoeienis in de nieuwe zorgwet, voor meer gematigde Republikeinen is het plan juist te hardvochtig. Met elke concessie die Trump donderdag aan de conservatieve factie (de House Freedom Caucus) deed, raakte hij aan de andere kant van het spectrum partijleden kwijt. Aan het einde van de dag waren er zelfs meer waarschijnlijke tegenstemmers dan aan het begin van de dag.

Trump zag maar één uitweg: een alles-of-nietsdreigement. Daarmee wordt de stemming een grote test voor Trumps presidentschap. Buigen genoeg volksvertegenwoordigers voor de toorn van Trump? Of zijn ze banger voor hun kiezers, die de congresleden massaal met telefoontjes bestoken (slechts 17 procent ziet wat in de nieuwe zorgwet) en hen straks als een baksteen kunnen laten vallen?

Hoe dan ook lijken de Republikeinen er niet zonder kleerscheuren uit te komen. Een zondebok is snel gevonden: donderdag berichtte The New York Times dat Trump spijt heeft dat hij met Paul Ryan in zee is gegaan.

Lees ook:

Trumpcare vs Obamacare: dit zijn de zes belangrijkste verschillen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden