NieuwsVerenigde Staten

Trump zegt volgende week vrouwelijke kandidaat te nomineren voor vacature Hooggerechtshof

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag gezegd dat hij volgende week een vrouw zal nomineren voor de opengevallen post bij het Hooggerechtshof. Vrijdag overleed de progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg (87) en Trump wil de vacature ‘zeer binnenkort’ vervullen.

Redactie
President Donald Trump tijdens de verkiezingbijeenkomst zaterdag op het vliegveld van Fayetteville (North-Carolina). Beeld Getty Images
President Donald Trump tijdens de verkiezingbijeenkomst zaterdag op het vliegveld van Fayetteville (North-Carolina).Beeld Getty Images

‘Ik zal volgende week een kandidaat nomineren. En het zal een vrouw zijn’, zei Trump zaterdag in een toespraak voor zijn aanhang op een campagnebijeenkomst in Norht-Carolina.

Eerder op de dag had de president tegen verslaggevers al de namen genoemd van Amy Coney Barrett, rechter bij een federaal hof van beroep in Chicago, en rechter Barbara Lagoa uit Atlanta als mogelijke genomineerden voor de opvolging van de vrijdag overleden Ruth Bader Ginsburg.

Barrett is 48 jaar en stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van opperrechter Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos Trump ervoor Brett Kavanaugh naar voren te schuiven. Barrett is devoot katholiek, moeder van zeven kinderen van wie twee geadopteerd en fel tegenstander van abortus.

Lagoa (52) is de eerste vrouw van Latijns-Amerikaanse afkomst die benoemd werd als rechter bij het Hooggerechtshof van Florida voordat ze aantrad bij een federaal hof van beroep in Atlanta, haar huidige functie.

Een door Trump benoemde nieuwe conservatieve rechter geeft de conservatieven een meerderheid van zes tegen drie rechters in het hof. Progressieve Amerikanen zijn bang dat de rechters, die voor het leven worden aangesteld, dan bijvoorbeeld het recht op abortus zullen terugdraaien. Dat is een lang gekoesterde wens van veel Republikeinen.

Politieke strijd

Om de benoeming erdoor te krijgen, is de goedkeuring van de Senaat vereist. De Republikeinen hebben daarin een meerderheid van 53-47. De Democraten willen dat de functie pas wordt vervuld als de volgende president is aangetreden. Ook een aantal Republikeinse Senaatsleden heeft dat aangegeven.

Een van hen is Susan Collins, behorend tot de vleugel van gematigde Republikeinen. Ze erkent dat Trump de grondwettelijke autoriteit heeft om een kandidaat voor te dragen. Maar ‘uit eerlijkheid tegenover het Amerikaanse volk, dat ofwel de huidige president herverkiest, ofwel een nieuwe president kiest, zou deze beslissing over een levenslange aanstelling genomen moeten worden door de president die wordt verkozen op 3 november’, vindt ze.

Belofte uit 2016

De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell heeft al gezegd spoedig een kandidaat in stemming te willen brengen als Trump iemand nomineert.

Opmerkelijk daarbij is dat hij in 2016 bijna een jaar lang een nominatie van president Barack Obama wist tegen te houden. Hij gaf toen als reden dat in het jaar voor de verkiezingen de Senaat de voordracht van nieuwe kandidaten aan de nieuw gekozen president toebehoort.

De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell.
 Beeld AFP
De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell.Beeld AFP

Chuck Schumer, de Democratische leider in de Senaat, zei dat hij McConnell aan die belofte uit 2016 zal houden.

Om dat kracht bij te zetten, tweette Schumer zaterdag exact dezelfde tekst als McConnell schreef ruim vier jaar geleden. ‘Het Amerikaanse volk zou een stem moeten hebben in de selectie van zijn volgende rechter van het Hooggerechtshof. Daarom moet deze vacature niet worden ingevuld totdat we een nieuwe president hebben.’

Trump zelf wil evenmin weten van het uitstellen van de nominatie. ‘Wij zijn in deze positie van macht en belang geplaatst om beslissingen te nemen voor de mensen die zo trots op ons hebben gestemd, en daarvan wordt het kiezen van de rechters van het Hooggerechtshof al lange tijd als de belangrijkste beschouwd. We hebben deze plicht, zonder uitstel!’, schreef Trump zaterdag op Twitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden