Trump zegt in felle toespraak dat 'Amerika Eerst' vanaf nu leidend is

Miljardair Donald J. Trump is op Capitol Hill in Washington beëdigd als de 45ste president van de VS. Met zijn hand op de bijbel zwoer de Republikein voor het gebouw van het Congres dat hij het ambt van het presidentschap van Amerika naar eer en geweten zal uitvoeren. Bijna een miljoen Amerikanen keken toe hoe Trump met een strak gezicht en vastbesloten de eed afnam.

Trump wordt beëdigd als president.Beeld AFP

De beëdiging verliep vlekkeloos. Trump bedankte hierna president Obama. 'We gaan de klus klaren', zei hij vervolgens in zijn opvallend felle rede. 'We gaan Washington weer aan jullie geven, het volk', aldus de nieuwe president.

Trump: 'De mannen en vrouwen van dit land die zijn vergeten, zullen niet langer worden vergeten. Dit is jullie feest.' Trump trok fel van leer tegen onder andere de armoede en de misdaad in de VS, vooral in de binnensteden. 'Deze Amerikaanse vernieting stopt hier, nu!', aldus de Republikein.

Ook bekritiseerde hij het verlies van miljoenen banen in de VS door de globalisering en de miljarden die de VS kwijt zijn aan de interventies en de hulpverlening aan het buitenland, ook aan sommige bondgenoten die volgens hem meer zouden moeten doen aan hun militaire verdediging. Zijn rede was een kopie van de toespraken die Trump tijdens de presidentscampagne hield. Er was geen handreiking naar de Democraten om in de komende vier jaar samen te werken om zo de problemen van het land op te lossen.

'Een nieuwe visie zal ons land regeren', aldus de nieuwe president. 'Vanaf vandaag zal het alleen maar 'Amerika op de eerste plaats' zijn. Elke beslissing zal hierdoor worden bepaald. We hebben twee simpele regels: koop Amerikaans en neem Amerikanen in dienst. De tijd dat politici alleen maar praten en niets doen, is voorbij. We gaan Amerika weer groot maken, weer sterk en veilig.' Trump bedankte na zijn toespraak het Amerikaanse volk, met een gebalde vuist. Hij werd toegejuicht door aanhangers die riepen 'USA', 'USA', 'USA'.

De nieuwe president begeleidde vervolgens de Obama's die met Executive One, de presidentiële helikopter, Washington verlieten richting de luchtmachtbasis Andrews in Maryland. Trump en Melania zwaaiden naar de Obama's toen de helikopter opsteeg. Obama en zijn vrouw vertrekken vanuit Andrews naar Palm Springs voor een vakantie. Trump ging hierna het Capitool in waar hij zijn eerste wetsvoorstellen ondertekende.

Kort voor Trumps inauguratie was ook gouverneur Mike Pence door rechter Clarence Thomas van het Hooggerechtshof beëdigd als vicepresident. Met een duim omhoog gestoken had Trump kort daarvoor het podium bij het Capitool betreden. Hij werd welkom geheten door vertrekkend president Obama en zijn vicepresident Biden, waarna de Republikein naast running mate Pence ging zitten.

Donald Trump en vertrekkend president Obama.Beeld AFP
Trump komt aan bij het Capitool, kort voor zijn beëdiging.Beeld AFP

'Vandaag begint het'

Hillary Clinton, die bijna drie miljoen meer stemmen kreeg dan Trump, keek toe hoe Trump de eed aflegde. Eerder vrijdag stuurde ze een tweet uit waarin ze zei dat ze de 'democratie en onze waarden' recht wil doen. 'Ik zal niet stoppen met geloven in ons land en in onze toekomst.' Clinton werd geflankeerd door haar man, voormalig president Bill Clinton, en de oud-presidenten George W. Bush en Jimmy Carter.

Trump legde de eed af nadat hij een uur eerder het Witte Huis had verlaten waar hij met zijn vrouw Melania door president Obama was ontvangen.

In 'The Beast', de presidentiële limousine, reden Trump en Obama samen naar het Capitool voor de beëdiging en de inauguratierede van Trump. Obama en Trump ontmoetten elkaar voor de ingang van het Witte Huis waarna ze zich, met hun vrouwen, terugtrokken in de Oval Office. 'Zo goed om jullie te zien. Gefeliciteerd', zei Obama tegen Trump en Melania, terwijl hij hun hand schudde. 'Fantastisch', antwoordde Trump.

Trump en zijn vrouw Melania begonnen de dag met een mis in de St. John's Episcopal Church, tegenover het Witte Huis. Trump stuurde vanochtend een tweet de wereld in, waarin hij schreef: 'Vandaag begint het allemaal. Ik zie jullie straks voor de inauguratie. De beweging gaat door. Het werk begint!'

Obama nam op het officiële account van de president alvast afscheid. 'Het was een eer om jullie te dienen. Jullie hebben een betere leider van me gemaakt en een betere man.'

Onder de genodigden waren Hillary Clinton en de oud-presidenten George W. Bush en Bill Clinton, De ceremonie werd geboycot door zestig Democratische Congresleden.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden