Trump zegt dat hij Witte Huis wint met veel minder dan een miljard dollar

Donald Trump denkt dat hij het Witte Huis voor een koopje kan veroveren. De Republikein zegt dat hij in november op dezelfde manier kan winnen als in de voorverkiezingen: met veel gratis publiciteit. Trump, die grote moeite heeft belangrijke Republikeinse donors achter zich te krijgen, zei donderdag dat hij helemaal niet één miljard dollar nodig heeft om Hillary Clinton te verslaan.

Donald Trump met zijn vrouw Melania in Westchester in New Jersey.Beeld AP

De opmerking is een nieuwe aanwijzing dat de gedoodverfde Republikeinse kandidaat, die donderdag overleg voert met belangrijke donors, problemen heeft om geld in te zamelen voor zijn presidentiële campagne. Een van de belangrijkste donors van de Republikeinen, miljardair Charles Koch, leverde woensdag flinke kritiek op de zakenman.

'Er is geen reden om dat bij elkaar te krijgen', zegt Trump in een interview met Bloomberg News over de één miljard dollar die hij in mei nog nodig achtte om Clinton te verslaan. Dit is ook het bedrag dat het Clinton-kamp wil inzamelen voor de presidentscampagne. Trump: 'Ik denk niet dat ik net zoveel geld nodig zal hebben als anderen omdat ik zoveel publiciteit krijg. Ik krijg zoveel uitnodigingen om op televisie te komen. Ik kan zoveel interviews krijgen, zoveel als ik wil.'

De uitlatingen geven aan dat Trump alle spelregels voor een presidentiële campagne, die aanzienlijk duurder is dan de primary-strijd, aan zijn laars wil lappen. Trump versloeg tijdens de voorverkiezingen in amper vier maanden zestien concurrenten. De miljardair, die weigerde geld van belangrijke donors aan te nemen, gaf 40 tot 50 miljoen dollar van zijn vermogen van zo'n tien miljard dollar uit voor zijn campagne. Ter vergelijking: oud-gouverneur Jeb Bush, die steeds onderaan bungelde in de peilingen, spendeerde ruim 120 miljoen dollar aan onder andere dure aanvalsvideo's.

Kunstje herhalen

De Republikeinse partijtop, voorzitter Reince Priebus voorop, is er echter helemaal niet van overtuigd dat Trump dit kunstje opnieuw kan flikken in de strijd met Clinton. Zeker niet als Clinton, die wél gesteund wordt door belangrijke Democratische donors, over zo'n rijk gevulde oorlogskas kan beschikken.

Op woensdag schaarde miljardair Tom Steyer, een voormalige hedge fund-manager, zich achter Clinton. Steyer zou graag diep in de buidel willen tasten om een Clinton-presidentschap mogelijk te maken, zodat onder andere klimaatverandering kan worden aangepakt. 'Ze zal ervoor zorgen dat we in snel tempo de schone energie-supermacht van de 21ste eeuw worden', zei de progressieve miljardair in een verklaring via Twitter. 'Nu is de tijd gekomen om Donald Trump te verslaan'. Steyer zei dat Trump zich bediende van 'racistische retoriek' om het Witte Huis te winnen.

Electoraal risico

De 'groene' miljardair doelde op de omstreden aanvallen van Trump op latinorechter Gonzalo Curiel die vanwege zijn 'Mexicaanse afkomst' partijdig zou zijn in een rechtszaak die tegen de zakenman is aangespannen. Deze aanvallen zijn voor de broers Charles en David Koch, belangrijke financiële steunpilaren van de Republikeinse partij, een bevestiging dat Trump een groot electoraal risico vormt in november.

Stonden ze in 2012 al lang klaar om Mitt Romney financieel te steunen, nu houden ze de hand op de knip. En met hen veel andere conservatieve miljardairs. 'Het is racistisch of stereotyperend', zei Charles Koch woensdag in een interview met USA Today over de aanval op de rechter. 'Het is onacceptabel en het brengt het land in de verkeerde richting.' Koch waarschuwt dat zolang Trump zijn toon en politieke standpunten niet verandert, hij hem niet kan steunen. De Koch-broers zijn niet de minste. Charles, topman van familiebedrijf Koch Industries, is alleen al goed voor 44 miljard dollar.

Spagaat

Dat de Koch-broers nu werkloos toekijken, is een zware klap voor de Republikeinen. De partij vecht ook hard om in november de meerderheid te behouden in het Congres. Trump heeft zich inmiddels wel verzekerd van de steun van de rechtse casino-miljardair Sheldon Adelson uit Las Vegas. Adelson schaarde zich vrij laat, pas begin mei, achter de Republikein. Hij was in 2012 goed voor 100 miljoen dollar donorgeld.

Adelsons vermogen wordt door zakenblad Forbes geschat op zo'n 28 miljard dollar. Volgens sommige berichten zou hij lobbyen dat zijn vertrouweling Newt Gingrich wordt gekozen als running mate van Trump. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zou nu prijken op de 'short list' van vicepresidentskandidaten.

Trump zit in een spagaat, nu hij de presidentsrace ingaat. Hij beseft terdege dat hij honderden miljoenen dollars nodig zal hebben om Clinton te bestrijden, met name in de 'swing states' die de verkiezingen zullen gaan beslissen. Maar aan de andere kant klopte hij zich in de voorverkiezingen trots op de borst dat hij, Donald J. Trump, niet omgekocht kon worden door de Republikeinse donors.

Hij trok fel van leer tegen zijn concurrenten, met name Jeb Bush en Ted Cruz, die gretig gebruik maakten van de steun van zogenaamde super-PAC's. Via deze politieke inzamelingsgroepen steunen Amerika's miljardairs en miljonairs hun favoriete kandidaat. Twee van de miljardairs die hij toen aanviel omdat ze met hun geld macht proberen te kopen in Washington? De gebroeders Charles en David Koch.

Las Vegas-miljardair Sheldon Adelson, die Trump nu steunt, wordt vaak de rijkste Jood genoemd. Adelson is een fanatieke aanhanger van Israël.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden