NieuwsOnafhankelijkheidsdag VS

Trump wil viering Onafhankelijkheidsdag opsieren met tanks en Trump-rede

‘Zet het alvast in uw agenda... Een groot vuurwerk, entertainment en een toespraak van jullie favoriete President, ik!’ Met die tweet kondigde de Amerikaanse president Trump de gepimpte versie van de viering van de Fourth of July, komende donderdag, eerder dit jaar al aan. ‘Salute to America’ gaat het spektakel heten, maar critici vrezen dat het een ‘Salute to Trump’ gaat worden.

Fourth of July-viering in 2018 met president Donald Trump en first lady Melania Trump.  Beeld Getty Images
Fourth of July-viering in 2018 met president Donald Trump en first lady Melania Trump.Beeld Getty Images

In ieder geval krijgt de viering van Onafhankelijkheidsdag, waarvoor ieder jaar honderdduizenden mensen naar de Mall in Washington komen, een gespierder karakter dan voorgaande edities. Op verzoek van Trump zal een demonstratieteam van de marine, de Blue Angels, een flyover uitvoeren. Mogelijk krijgt ook de Air Force One, het presidentiële vliegtuig, daarbij een rol.

Om het nog echter te maken wil Trump volgens The Washington Post de viering nog verder optuigen met Abrams tanks en Bradley gevechtsvoertuigen, ook al voelt het Pentagon daar maar weinig voor. Het stadsbestuur van Washington DC moet helemaal niets hebben van zware tanks die het wegdek komen vernielen. ‘Tanks, but no tanks’, liet burgemeester Muriel Bowser, een Democrate, Trump weten. Toch heeft Trump met nog maar een paar dagen te gaan tot de viering zijn plannen om tanks op de Mall te krijgen nog niet laten varen.

De Amerikaanse president droomt al twee jaar van een grootscheepse militaire parade sinds hij in Parijs de viering van de 14de juli, de Franse nationale feestdag bijwoonde. Zo’n indrukwekkend vertoon van militaire macht als waarop president Macron hem trakteerde moest Amerika ook krijgen. Maar het kwam er niet van, toen uitlekte dat de parade het Pentagon zeker 80 miljoen euro zou gaan kosten.

Vuurwerk

Dan maar een uitgeklede versie van Macrons parade. Volgens The Washington Post houdt Trump zich persoonlijk bezig met de voorbereidingen van het evenement en bemoeit hij zich zelfs met details, zoals de regie van het grandioze vuurwerk waarbij de letters U.S.A. in de lucht moeten verschijnen, evenals een reusachtige Amerikaanse vlag.

Trump gaat ook zelf een toespraak houden vanaf het Lincoln Memorial, waar Martin Luther King ooit zijn beroemde ‘I have a dream’-rede hield. Voorgaande presidenten pakten het bescheidener aan en hielden het bij een feest in de tuin van het Witte Huis. Drie Amerikaanse ex-presidenten kwamen zelfs helemaal niet opdagen: zij overleden uitgerekend op die dag.

Critici klagen dat Trump bezig is de nationale feestdag te kapen voor een partijpolitiek feest waarvan hij het middelpunt vormt. ‘De president politiseert alles wat hij aanraakt’, mopperde Julian Zelizer, die geschiedenis doceert aan Princeton University.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden