Trump wil versnelde aanleg omstreden oliepijpleidingen Keystone XL en Dakota

De Amerikaanse president Donald Trump laat er ook op het gebied van energie en milieu geen gras over groeien. Dinsdag tekende hij twee decreten voor de versnelde aanleg van twee omstreden oliepijpleidingen die onder zijn voorganger Barack Obama mede vanuit milieuoverwegingen waren afgeblazen.

De president van de Verenigde Staten, Donald Trump.Beeld afp

De belangrijkste van de twee projecten is Keystone XL, een 1900 kilometer lange pijpleiding die olie van de Canadese teerzandvelden naar Amerikaanse raffinaderijen aan de Golf van Mexico moet vervoeren. Toestemming van de federale overheid is nodig omdat de pijpleiding de landsgrens passeert. Trump zei gisteren dat hij wil heronderhandelen over de voorwaarden van de aanleg.

De plannen voor Keystone XL zijn jarenlang bestreden door de Amerikaanse milieubeweging, die van het megaproject het symbool maakte van de Amerikaanse verslaving aan fossiele energie. Obama blokkeerde de aanleg in het najaar van 2015 omdat zij een obstakel zou zijn voor de wereldwijde klimaatcoalitie die hij in de aanloop naar de klimaattop van Parijs wilde realiseren.

De tweede pijpleiding is de Dakota Access, die olievelden in Noord-Dakota moet verbinden met een terminal in Illinois. Het tracé loopt door het reservaat van de Standing Rock Sioux. Die stam protesteerde vorig jaar maandenlang tegen de aanleg omdat de pijpleiding haar drinkwater zou vervuilen en sacrale plaatsen zou ontheiligen. Het Army Corps of Engineers schrapte het gewraakte tracé uiteindelijk en raadde alternatieve routes aan. Het is aannemelijk dat Trumps decreet het verzet weer zal doen oplaaien.

Inwoners van het Standing Rock reservaat demonstreren in september 2016 tegen de aanleg van de Dakota Access pijpleiding.Beeld afp

Opruimen milieuwetgeving

De twee decreten van dinsdag laten zien hoezeer Trump wil inzetten op fossiele energie. Hij had in zijn verkiezingscampagne al aangekondigd snel te zullen beginnen met het opruimen van milieuwetgeving en andere obstakels voor het boren naar olie en gas en het winnen van andere delfstoffen. Dat past in het daadkrachtige beeld dat hij wil uitstralen: dat hij pal staat voor de Amerikaanse economie en de werkgelegenheid van de werkende klasse.

Trump heeft intussen volgens bronnen in het Witte Huis de Environmental Protection Agency (EPA) gevraagd alle contracten en subsidies aan te houden totdat het federale milieuagentschap grondig is doorgelicht. De EPA keert jaarlijks miljarden dollars uit voor onder meer milieuonderzoek en -sanering. De instantie was voor Obama een cruciaal instrument voor milieubeleid.

Volgens Myron Ebell, leider van het team dat afgelopen weken de transitie bij EPA voorbereidde, heeft de bevriezing vooral te maken met het decreet waarmee Trump maandag alle nieuwe regeringsaanbestedingen verbood, met uitzondering van die van het leger. De benoeming van Trumps kandidaat voor de leiding van de EPA, Scott Pruitt, moet van de Senaat nog akkoord krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden