Trump wil vandaag met 'knock out' spannende race beslissen

Met een forse voorsprong in de peilingen in Florida en een spannende nek-aan-race in Ohio, heeft Donald Trump zijn campagne in twee cruciale staten afgesloten. Trump is ervan overtuigd dat de Republikeinse race voorbij is na de voorverkiezingen van vandaag in vijf staten. 'Als ik Florida en Ohio win, kunnen we Hillary aanvallen', zei hij op een van zijn laatste bijeenkomsten.

Donald Trump in Vienna Center in Ohio tijdens een van zijn laatste bijeenkomsten in de staat.Beeld AFP

'Dan is het nagenoeg voorbij', aldus de optimistische miljardair in Tampa, Florida, voor hij met zijn Boeing 757 vertrok voor een allerlaatste toespraak in Ohio. Trump eerder: 'Ik ga voor de knock out.'

Het stemmen in de vijf belangrijke staten is in volle gang. Net als de vastgoedmagnaat, hebben zijn drie tegenstanders tot op het laatste moment alles op alles gezet om de kiezers voor zich te winnen. Alleen was hun doel om te voorkomen dat de race vandaag beslist wordt.

Als Trump zegeviert in Florida en Ohio en het goed doet in de overige drie staten, kan hij vannacht na 03.00 (Nederlandse tijd) zo'n 800 gedelegeerden hebben. Hij hoeft tot juni dan nog maar zo'n vierhonderd bij elkaar te sprokkelen om de nominatie te winnen.

Tekenend voor wat er vandaag op het spel staat, was het verschijnen van Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat van 2012, in Ohio. Voor het eerst verscheen hij op het podium met een anti-Trumpkandidaat.

Romney prees uitvoerig de enige gematigde kandidaat die nog in staat is om Trump te stoppen: gouverneur John Kasich van Ohio. Omdat senator Marco Rubio slecht scoort in de peilingen in Florida, zullen alle ogen vannacht op Kasich zijn gericht als de stemmen worden geteld. Kasich heeft in Ohio een lichte voorsprong in sommige peilingen genomen op Trump, in andere is hij verwikkeld in een nek-aan-nek-race met de vastgoedmagnaat.

'Een integriteitsvolle man', aldus Romney over Kasich, in een poging het verschil met de omstreden Trump duidelijk te maken. Kasich zelf blaakte van zelfvertrouwen. 'Het gaat gebeuren, we gaan winnen. Onze positieve campagne gaat het verschil maken.'

Beeld de Volkskrant
Miljardair Donald Trump, midden, komt aan in Ohio, omgeven door agenten van de Secret Service. Voor hem loopt gouverneur Chris Christie van New Jersey, een van de weinige Republikeinse politici die Trump steunt.Beeld AFP

Vijf staten stemmen

In de vijf staten die deze dinsdag aan de beurt zijn, staan een kleine 400 gedelegeerden op het spel. Het zijn Florida (99), Ohio (66), Illinois (69), Missouri (52) en North-Carolina met 72 gedelegeerden. Nog eens 9 gedelegeerden kunnen worden gewonnen in de Noordelijke Marianen, een Amerikaanse eilandengroep in de Stille Oceaan.
Trump heeft nu 460 gedelegeerden, Cruz 370, Rubio 163 en Kasich 63.

Voorkeur van 53 procent

Trump gaat deze mini-Super Tuesday in met de wind volop in de rug. Ondanks alle kritiek, zijn omstreden uitspraken en het gedoe rond zijn bijeenkomsten, scharen zich steeds meer Republikeinen achter hem.

Maar liefst 53 procent van de Republikeinse kiezers geeft nu aan hem de voorkeur, zo blijkt uit een peiling van Economist/YouGov. Het is voor het eerst dat de zakenman door de grens breekt van 50 procent. In de vorige peiling stond hij op 44 procent. Op de tweede plaats is de conservatieve senator Ted Cruz met 22 procent.

Uit deze peiling, en andere lokale peilingen in Florida, blijkt dat de kandidatuur van senator Marco Rubio vrijwel zeker voorbij is. 'Kleine Marco', zoals hij door Trump denigrerend wordt genoemd, hoopt dinsdag te voorkomen dat de zakenman er vandoor gaat met alle 99 gedelegeerden van Rubio's thuisstaat Florida.

Wie in Ohio en Florida wint, krijgt in deze 'winner takes all-staten' namelijk alle gedelegeerden. 'Ik ben ervan overtuigd dat de winnaar van Florida de Republikeinse nominatie wint', roept Rubio, doelend op zichzelf. Maar in tegenstelling tot Kasich heeft Rubio, ooit de hoop van het partij-establishment, de achterstand in de peilingen niet kunnen inlopen. Trump stond maandag op 46 procent en Rubio op 22 procent.

Rubio, die veel schade opliep de afgelopen weken met zijn persoonlijke aanvallen op Trump, mist nu duidelijk de steun van Jeb Bush, oud-gouverneur van Florida. Bush, die zich eerder uit de Republikeinse race terugtrok, weigerde echter hardnekkig zijn steun uit te spreken voor Rubio. Beiden vielen elkaar hard aan tijdens de campagne. Bush was ooit de politieke mentor van de jonge senator.

Mitt Romney, rechts, dook maandag op in Westerville, Ohio om gouverneur John Kasich te ondersteunen in zijn gevecht met Trump. Beiden stonden in een laatste peiling op 38 procent. Naast Romney de vrouw en dochter van Kasich.Beeld AFP
Bob Bolus, aanhanger van Trump, steekt zijn duim omhoog vandaag bij het stemmen in Middleburg Heights.Beeld Reuters

Politiek einde

Als Trump Ohio en Florida wint, betekent dit dinsdagnacht vrijwel zeker het verdwijnen van Rubio en Kasich. Presidentskandidaten, zo is de ongeschreven regel, moeten hun thuisstaat winnen. De miljardair hoeft dan nog maar 42 procent te winnen van de resterende gedelegeerden om op de vereiste 1.237 te komen voor de nominatie. Dit is niet zo moeilijk: Trump staat nu al op dit winpercentage.

Moeilijker wordt het echter als hij een van de twee, zoals Ohio, verliest. Volgens diverse berekeningen moet Trump dan zo'n 52 procent van de resterende gedelegeerden winnen. Ook dit hoeft geen ramp te zijn. Omdat Rubio zal uitvallen en Kasich en Cruz zullen blijven vechten om de anti-Trumpstemmen, kan de Republikeinse koploper blijven profiteren van deze verdeeldheid. Bovendien komen er een aantal grote staten aan, zoals zijn thuisstaat New York in april, die Trump goedgezind is.

Presteert hij echter onder de 52 procent, dan komt de droom van de partij-elite uit: geen van de kandidaten die de steun van 1.237 gedelegeerden heeft. Op de conventie in juli, in Ohio, moet dan de knoop worden doorgehakt. Trump waarschuwde de partijtop deze week de nominatie niet te stelen, mocht hij nét niet die 1.237 halen. 'Als blijkt dat ik de meeste gedelegeerden heb gewonnen en aan kop ga, dan moet de nominatie naar mij gaan', zei hij in een interview met CNN's Anderson Cooper.

Senator Marco Rubio, maandag op campagne in Jacksonville in Florida, vecht voor zijn politieke leven. Tenzij hij voor een grote verrassing zorgt, dreigt Rubio vandaag in zijn thuisstaat te verliezen van Trump.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden