Update

Trump wil rechtszaak over 'verkiezingsfraude' Nevada

De Amerikanen zijn nog bezig om te stemmen voor de presidentsverkiezingen, maar het juridische steekspel om de uitslag is al begonnen. Advocaten hebben dinsdag namens het Trump-team bij een rechtbank in Nevada bezwaar aangetekend tegen het langer openhouden van stemlokalen waar kiezers vorige week vervroegd hun stem konden uitbrengen. In North Carolina vragen Democraten juist om de stembureaus langer open te houden.

Stembureau in Las Vegas, Nevada. Beeld reuters

Het feit dat Trumps advocaten al op verkiezingsdag juridische stappen ondernemen, wordt gezien als een teken dat zijn kamp zich mogelijk voorbereidt op een juridisch steekspel, als Donald Trump de verkiezingen verliest. De Republikeinse kandidaat klaagt al weken dat de verkiezingen 'doorgestoken kaart' zijn. De logistieke kant van de verkiezingen verloopt dinsdag vooralsnog naar verwachting. Na weken waarin Amerikanen bang waren voor rellen bij de stembureaus valt het gewoonlijke gedoe met lange rijen en haperende machines mee, zo meldt persbureau AP. Trump ziet dat anders; hij meldt op Twitter dat er in het hele land problemen zijn met stemmachines.

In het Clark-district waar Las Vegas onder valt, waren vrijdag zo veel kiezers opgekomen dat er bij sluitingstijd nog lange rijen stonden. Daarop besloot de kiescommissie de stemlokalen nog een paar uur open te houden, alleen voor kiezers die al in de rij stonden. Het Trump-team beschouwt dat als een overtreding van de kieswet, maar een rechter in Nevada verwierp het bezwaar van de Trump-campagne dinsdag enigszins geïrriteerd.

Nevada is een van de staten waar het erom spant tussen Trump en Clinton. De Democratische kandidate moet het vooral hebben van de aanzienlijke latino-gemeenschap die in Clark County woont. De rechter zei dat het gebruikelijk is om bij vroegtijdig stemmen door te gaan tot de rijen weg zijn, anders dan op verkiezingsdag zelf wanneer de deur op een afgesproken tijd op slot gaat. Volgens de rechter sloeg het verzoek van Trump om stemmen die vroegtijdig werden uitgebracht apart te houden nergens op. Het andere verzoek om de namen van stembureau-medewerkers vrij te geven, noemde ze onverantwoord omdat die dan in de problemen kunnen komen.

Kiezers in de rij in de staat Ohio. Beeld afp

Grote steden

Lange rijen bleken vooral een probleem in de dagen voorafgaand aan de verkiezingen. In verschillende staten mochten Amerikaanse kiezers al eerder hun stem uitbrengen, maar daarvoor was maar een beperkt aantal stembureaus open. Vooral kiezers in grote steden hadden last van lange wachttijden.

Sommige stembureaus in de Amerikaanse staat North Carolina mogen dinsdagavond langer openblijven. Computerproblemen eerder op de dag zorgen voor lange rijen in acht kiesdistricten in Durham. De kiescommissie van de staat heeft toestemming gegeven zodat mensen langer de tijd hebben om hun stem uit te brengen. Afhankelijk van welk district krijgen mensen van de commissie twintig tot zestig minuten extra de tijd.

In een van de districten waar de stembureaus een uur langer open blijven kon twee uur lang niet worden gestemd. De Democraten hadden zich op verkiezingsdag tot de rechter gewend met het verzoek de stembureau's in Durham County in North Carolina iets langer open te houden, omdat er problemen waren met de stemmachines. Durham County is een district waar de Democraten traditioneel een sterke voorsprong hebben. In 2012 stemde 76 procent van de kiezers daar voor Barack Obama. North Carolina is een van de zogenoemde schommelstaten, waar Clinton en Trump vrijwel gelijk liggen. Trump moet die staat winnen, wil hij kans hebben om voldoende kiesmannen te halen om tot president te worden gekozen.

Studenten staan in de rij in Durham, North Carolina. Clinton moet het juist hebben van jonge zwarte kiezers. Beeld afp

Juridische procedures

In 2000 liep de uitslag van de verkiezingen tussen de Democraat Al Gore en de Republikein George Bush uit op een juridisch gevecht nadat onregelmatigheden waren ontdekt met de stemmachines in Palm Beach. Daardoor hadden veel aanhangers van Gore per ongeluk hun stem uitgebracht op een andere kandidaat. De juridische procedures sleepten zich vijf weken voort, totdat het Amerikaanse Hooggerechtshof uiteindelijk besloot dat het hertellen van de stemmen moest worden stopgezet. Het resultaat was dat Bush net iets meer kiesmannen achter zich kreeg en daarmee president werd, hoewel Gore landelijk de meeste stemmen haalde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden