Trump wil in Washington nu ook een grootse militaire parade met rollende tanks

Het Pentagon heeft bevestigd dat mogelijk nog dit jaar een militaire parade wordt gehouden in Washington. Dat president Trump zijn wens doorzet, ontmoet felle kritiek. Want passen parades niet meer bij dictaturen?

De Amerikaanse president werd bij deze militaire parade in Parijs geïnspireerd.Beeld afp

Het is een ongebruikelijk beeld van Washington: stealth-gevechtsjagers die over de Mall scheren of 60ton zware tanks rollend over Pennsylvania Avenue. Maar een klein jaar nadat Donald Trump zichtbaar genoot van Frankrijks militaire parade in Parijs, lijkt zijn droom uit te komen van een Amerikaanse pendant. Als het aan de president ligt, komt de parade er nog dit jaar.

Direct nadat het Pentagon woensdag had bevestigd dat het werkt aan plannen om Trump zijn zin te geven, regende het negatieve reacties. Want militaire defilés zien we doorgaans toch vooral in dictaturen, zoals ooit in de Sovjet-Unie en nu in Noord-Korea?

Napoleon in wording

'Deze man is een Napoleon in wording', zei de Democraat Jackie Speier, lid van de Defensie-commissie van het Huis van Afgevaardigden, over Trump. 'Iedereen moet toch aanstoot nemen aan zijn constante behoefte om te showen. Hij lijkt écht op Napoleon.'

Speiers reactie tekent het ongemak dat veel Amerikanen voelen bij het vooruitzicht van zo'n parade. De Verenigde Staten zijn een grootmacht, maar politici en generaals hebben nooit de behoefte gehad te koop te lopen met Amerika's militaire kracht. Wel worden soldaten geëerd, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden en in de media en vooral ook tijdens twee feestdagen: Veteranendag en Memorial Day. Meer dan genoeg, is de gedachte.

Maar Trump, die nooit een dag in de krijgsmacht heeft gediend, vindt dat niet genoeg. Toen hij in 2017 bij zijn bezoek aan Frankrijk de militaire parade op de Champs-Elysées had meegemaakt, de oudste en grootste in Europa, was hij verkocht. 'Het was iets groots', aldus de president in september bij de Verenigde Naties, waar hij zijn Franse collega Macron sprak. 'Wij moeten proberen erover heen te gaan.'

Tanks en pantserwagens

In Washington geloofden weinigen toen dat Trump dit serieus meende. Er werd ook nauwelijks meer iets over gehoord. Tot The Washington Post woensdag meldde dat de president achter de schermen is blijven aandringen op een heuse parade in Washington. Medio januari zou hij de militaire top zelfs te verstaan hebben gegeven dat er nog dit jaar een defilé moet komen. 'Een parade zoals de Franse', zou Trump nog maar eens hebben gezegd tijdens een bezoek aan het Pentagon.

Het ministerie, dat niet staat te trappelen, werkt nu aan een voorstel. Er zullen belangrijke knopen moeten worden doorgehakt. Bijvoorbeeld over het materieel dat te zien zal zijn. Tanks, pantserwagens en vliegtuigen zijn er genoeg. Maar als er ook Minutemanraketten, Amerika's kernraketten voor de lange afstand, door Washington gaan rijden, zal de wereld de vergelijking trekken met Noord-Korea en Rusland.

Donald en Melania Trump na de inauguratie in 2017.Beeld afp

Ook de rol van Trump en de militaire top moet ingevuld worden. Gaat de president, net als Macron in Parijs, in een jeep rijden met Amerika's hoogste militair aan zijn zijde? Of moet hij zich terughoudender opstellen?

De laatste keer dat er in de VS een militaire optocht is gehouden was in 1991, toen de soldaten werden onthaald na de Golfoorlog. Dat leek meer een feest dan een militaire parade. Als het aan oud-generaal Mark Hertling ligt, die in Irak diende, sterft Trumps plan een zachte dood. 'Een parade hoort niet tot de cultuur van de Amerikaanse krijgsmacht', zei Hertling tegen CNN. 'Wij moeten ons niet te veel op de borst kloppen en laten zien hoe stoer we wel niet zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden