Trump wil 'Dreamers' sparen in ruil voor muur en harder immigratiebeleid

Het immigratiedebat in Amerika is heropend met een voorstel van het Witte Huis dat veel zogeheten Dreamers in theorie spaart, maar veel andere (aspirant-)immigranten buiten de deur wil zetten of buiten de deur wil houden.

'Dreamers' demonstreren bij de grens met Mexico.Beeld reuters

Dit 'kader', dat uitlekte via Axios en in een telefonische conferentie met journalisten werd besproken, is een eerste poging om uit de impasse te komen die vorige week tot het sluiten van de overheid leidde.

Maandag besloten Republikeinen en Democraten dat de federale deuren weer open gingen, op voorwaarde dat er een oplossing zou komen voor de 'dromers', immigranten die jaren geleden met hun ouders zijn meegekomen tijdens hun illegale grensoversteek en meestal al sterk met het land zijn vergroeid.

De inzet van het Witte Huis is om 1,8 miljoen van deze dromers het zicht op het Amerikaanse staatsburgerschap te bieden. Daartoe zouden ze 'tien tot twaalf jaar' niet in aanraking met de wet mogen komen. In de tussentijd zouden ze een soort tijdelijke werk- en verblijfsvergunning krijgen, zoals 700 duizend van hen die (sinds 2012) ook hadden dankzij het gedoogbeleid van president Barack Obama. Dit programma, DACA, werd in september door zijn opvolger Donald Trump afgeschaft.

Daartegenover staan stevige maatregelen om illegale immigratie te bestrijden en legale immigratie te beperken. Zo maakt dit 'extreem genereuze' plan, uit de koker van Witte-Huishardliner Stephen Miller, een einde aan (uitgebreide) gezinshereniging. Ouders of volwassen kinderen van (legale) immigranten of genaturaliseerde Amerikanen zijn niet meer welkom - dus ook de ouders en straks volwassen kinderen van de eventueel gelegaliseerde dromers niet. Deze 'ketenmigratie' is een doorn in het oog van Trump en andere nationalisten.

Strenger uitzetbeleid

Ook vraagt het Witte Huis om 30 miljard dollar voor strengere grensbewaking, waaronder 25 miljard voor de bouw van een muur. De 'gelijke behandeling van illegale vreemdelingen, ongeacht het land van herkomst', duidt op een strenger uitzetbeleid van met name Midden-Amerikanen. Die worden nu vrijgelaten nadat ze bij de grens zijn opgepakt, zodat ze zich kunnen voorbereiden op een asielprocedure. Mexicanen worden gelijk teruggestuurd. De suggestie is dat dat gelijk wordt getrokken.

Het voorstel werd donderdagavond meteen fel bekritiseerd door burgerrechten- en immigrantenorganisaties. Ook de Democratische immigratiewoordvoerder, senator Dick Durbin, keerde zich tegen het plan. Volgens hem worden de Dreamers 'gegijzeld' om Trumps harde anti-immigratieplannen te kunnen uitvoeren.

Het Republikeinse partijleiding omarmde het voorstel. Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, zei te hopen dat het als 'richtsnoer' wordt gebruikt op weg naar een akkoord. Een woordvoerder van Paul Ryan bedankte de president voor zijn 'leiderschap'. Maar de populistische basis van Trump was not amused. Website Breitbart noemde het een 'amnestie bonanza'. Ook voor de meer extremere leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden is het plan een brug te ver: zij vinden dat geen enkele illegaal moet worden beloond voor zijn illegale grensoversteek.

Consensus

In de Senaat is intussen een groep van Republikeinen en Democraten bezig met een eigen zoektocht naar consensus. Zij willen het Witte Huis een take-it-or-leave-it plan presenteren, omdat Trump de afgelopen maanden steeds van standpunt veranderde. Trump heeft eerder zelf gezegd dat hij elk voorstel zou tekenen dat op een meerderheid kan rekenen. Maar na deze voorzet is de vraag of dat nog het geval is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden