Commentaar

Trump weigert zuivere route en blijft een zakenman

De risico's van belangenvermenging blijven groot, nu de zoons van Trump zijn bedrijf gaan runnen.

'De president is uitgezonderd van wetgeving om vermenging van belangen tegen te gaan. Juridisch zit hij dus goed.' Beeld anp

Aankomend president Trump denkt serieus dat hij het allebei kan: zijn zakelijk imperium runnen en als staatshoofd fungeren. 'Ik zou dat kunnen doen als ik het zou willen, ik zou de enige zijn die dat zou kunnen', zo gaf hij zichzelf een schouderklopje tijdens zijn persconferentie. Doel was uit te leggen hoe hij zijn zakelijke belangen gaat scheiden van zijn politieke functie. De door hem gesuggereerde oplossing overtuigt allerminst.

De Amerikaanse wetgeving stelt aan allerlei regeringsfunctionarissen strenge eisen om vermenging van belangen tegen te gaan. De president is daarvan uitgezonderd, omdat de wetgever ervan uitging dat die verstandig genoeg zou zijn iedere schijn tegen te gaan. Trump refereert aan deze uitzondering wanneer hij stelt dat hij het 'zou kunnen doen'. Juridisch zit hij al goed. Hij meent genoeg te doen door zijn bedrijf onder te brengen in een door zijn zoons gerunde trust. Die sluit geen 'buitenlandse deals' af. Dat moet genoeg zijn - zijn presidentschap komt dan niet ten goede aan zijn privébelangen.

Maar die constructie garandeert dat bepaald niet. Hij blijft eigenaar van de aandelen in de Trump Organization. Onvermijdelijk zal hij contacten onderhouden met zijn zoons die de organisatie leiden. De buitenwereld houdt dan ook reden zich af te vragen of de president niet ook zakenman blijft.

De oplossing die soelaas biedt, is verkoop van zijn zakelijke belangen, waarna de opbrengst wordt ondergebracht in een door buitenstaanders gerunde 'blind trust'. Dat is wellicht hard voor een man die zijn bedrijf eigenhandig groot heeft gemaakt. Maar Trump wilde zelf president worden. En bij die functie horen nu eenmaal bepaalde, deels ongeschreven spelregels. Het onderbrengen van zakelijke belangen in een 'blind trust' is er een van. Het is de meest zuivere route, passend bij het ambt dat hij gaat vervullen.

Anders dan zijn voorgangers weigert Trump dat te doen. En anders dan zijn voorgangers weigert hij zijn belastingaangifte te openbaren. De 70-jarige is en blijft zakenman. De weigering die rol klip en klaar op te geven, trekt bij voorbaat een wissel op zijn presidentschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden