Trump weigert te beloven dat hij de verkiezingsuitslag accepteert

Wat er verder ook gezegd is in het derde presidentiële debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump woensdagavond, het zal uiteindelijk vanwege één Trumpiaanse enormiteit de geschiedenis ingaan: de Republikeinse presidentskandidaat verklaarde dat hij niet weet of hij de verkiezingsuitslag zal accepteren.

Donald Trump en Hillary Clinton.Beeld afp

Trump klaagt al maanden dat het systeem hem tegenwerkt, maar had nog niet eerder zo expliciet gezegd dat hij zich mogelijk niet zal neerleggen bij een eventueel verlies. 'Daar zal ik dan naar kijken. Ik laat jullie nog in spanning', zei Trump. Zijn tegenstrever Clinton noemde dat 'angstwekkend'.

Bij eerdere presidentsverkiezingen hebben de partijen wel getwijfeld aan de uitslag, maar dat was dan pas naderhand - zoals in 2000, toen de stemmen in Florida moesten worden herteld.

Liveblog

Lees hier het liveblog van het debat van vannacht terug.

Slechte verliezer

Zo toonde Trump zich woensdag weer een slechte verliezer, en daarmee verloor hij het debat. Hoewel hij zich voor zijn doen relatief rustig en onderkoeld gedroeg, zal hij weinig twijfelaars hebben gewonnen. De kiezers die de laatste weken bij hem waren weggelopen (met name hoogopgeleide Republikeinse vrouwen) zijn woensdag niet teruggekomen.

Er waren meer momenten dat hij door het ijs zakte. Toen Trump zei dat 'niemand meer respect heeft voor vrouwen' dan hij, sloegen zelfs fanatieke vrouwelijke supporters voor de tv in Amerika de hand voor de mond.

Clinton gespaard

Clinton toonde zich opnieuw de voorvechter van vrouwen en vrouwenrechten, en viel Trump aan op alle grote en kleine schandalen die hem aankleven. Zelf bleef zij redelijk gespaard, omdat Trump zichzelf in de voet schoot toen Clinton op haar zwakst was. Dat was het moment dat debatleider Chris Wallace naar de verstrengelde belangen van de Clinton en de Clinton Foundation vroeg: donateurs van de stichting kregen met hun bijdrage toegang tot minister van Buitenlandse Zaken.

Clinton ontweek de vraag met een promotiepraatje over haar stichting, en Wallace onderbrak haar terecht om te zeggen dat ze de vraag niet had beantwoord. Daarop gaf hij Trump de mogelijkheid om haar verder door te zagen, maar Trump kwam met zeer algemene beschuldigingen over een 'criminele organisatie' en de donaties van Arabische landen - 'over vrouwenrechten gesproken'.

Beeld afp

'Bad hombres'

Trump hield het ook verder simpel. Hij noemde Mexicanen 'bad hombres' die kinderen doden en beantwoordde een vraag over de economie met de belofte dat hij de Navo-landen meer wil laten betalen aan hun eigen defensie.

Trump stelde dat de Clinton-campagne de vrouwen heeft aangemoedigd die hem beschuldigen van seksuele intimidatie (volgens Trump zijn die beschuldigingen 'grotendeels ontkracht'). Bovendien zei hij dat de Clinton-campagne verantwoordelijk is voor het geweld bij Trump-rally's. Die theorie is deze week 'bewezen' met een paar undercover-opnamen van Clinton-campagneorganisatoren die daarin vertellen dat ze heel makkelijk geweld kunnen uitlokken bij Trump-bijeenkomsten. De 'provocateurs' zeggen dat ze erin zijn geluisd, en dat er heel suggestief is geknipt en geplakt in de filmpjes.

Verder hadden we de meeste dingen wel eerder gehoord. Veel verschil zal het debat van woensdag dan ook niet maken: voor velen zal het een bevestiging zijn van hun voorkeur. Daar heeft Clinton het meeste aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden