NieuwsLiquidatie Iraanse generaal

Trump: we wilden met doden Iraanse generaal geen oorlog beginnen, maar er een beëindigen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een toespraak vanaf zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida gezegd dat de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani ‘niet bedoeld was om een oorlog te beginnen, maar om een oorlog te beëindigen’.

Trump vandaag in Mar-a-lago na zijn korte toelichting op de liquidatie van Soleimani.Beeld AP

Trump herhaalde zonder verdere details te noemen de Amerikaanse bewering dat Soleimani ‘bezig was zeer binnenkort sinistere aanslagen te plegen op Amerikaanse diplomaten en militairen’. ‘Maar we hebben hem op heterdaad betrapt en uitgeschakeld.’

Trump gebruikte in vier minuten acht keer de woorden ‘terrorist’, ‘terreurdaden’ of ‘terreurbewind’. Daarmee werd de tweede man van Iran, die twintig jaar lang de buitenlandse inlichtingendienst van Iran leidde en aan Iran gelieerde milities hielp, weggezet als een buitenstatelijke dood- en verderfzaaier – ook al was zijn rol net zo officieel als die van Amerikaanse CIA-directeuren in de vorige eeuw of bijvoorbeeld Dick Cheney, die een decennium geleden de Amerikaanse invloedssfeer in Irak met geweld probeerde uit te breiden.

Met zijn hulp aan de sjiitische milities in Irak was Soleimani weliswaar verantwoordelijk voor honderden dode Amerikanen na de invasie van Irak in 2003 – maar dat was vanuit hun oogpunt bezien evengoed verzet als terrorisme.

Soleimani gebruikte dezelfde milities en methoden om daarna de Amerikanen te helpen bij hun strijd tegen soennitische facties in Irak, waaronder vanaf 2014 Islamitische Staat.

Die hulp liet Trump in zijn toespraak vrijdag echter onbenoemd.

‘Soleimani maakte van de dood van onschuldige mensen zijn zieke passie’, zei Trump, ‘en droeg bij aan terreurcomplotten tot in New Delhi en Londen.’

Onduidelijk is welke (verijdelde?) complotten hij daarbij bedoelde. Het is mogelijk dat hij, door juist die twee hoofdsteden te noemen, twee van zijn belangrijkste bondgenoten, het Verenigd Koninkrijk en India, achter zich wilde krijgen.

Het isolationisme van Trump en de buitenlandpolitiek van de VS: offers zijn voor anderen

Met de Amerikaanse liquidatie van de op een na belangrijkste leider van Iran zou volgens minister Pompeo ‘een aanstaande aanval’ zijn voor­komen. Maar wellicht vonden de VS het ook tijd een vuist te maken.

Drone-aanval op Iraanse generaal zet schijnwerper op al decennia slepend conflict tussen Iran en VS
De dodelijke Amerikaanse drone-aanval op een Iraanse generaal in Bagdad heeft vrijdagochtend nog eens de schijnwerper gezet op een al decennia aanslepend conflict tussen Washington en Teheran.

Iraakse premier ziet doden Iraanse generaal als een oorlogsverklaring
Hoe gaat Irak reageren op de dood van generaal Soleimani? Terwijl Iran wraak belooft, roept in Irak, waar de Iraanse generaal is gedood, de stokebrand Muqtada al-Sadr zijn troepen al op om Amerikaanse doelen in het land aan te vallen

De hoogste generaal van een land ombrengen? ‘Er zijn andere manieren om een signaal af te geven’
De wereld houdt de adem in na de Amerikaanse droneaanval waarbij de Iraanse militaire commandant Soleimani om het leven kwam. Gevreesd wordt voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. De Volkskrant peilde de stemming in Den Haag en onder militaire experts. 

VS doden hoge Iraanse generaal, vrees voor escalatie conflict
Pas over een tijd zullen we weten wie zijn hand het meest overspeelde, maar zeker is dat door de Amerikaanse aanval waarbij een van de kopstukken van het Iraanse leger omkwam, er een situatie is ontstaan waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.

Israël op scherp na aanval VS in Bagdad, Netanyahu vraagt ministers geen commentaar te geven
Israëlische troepen aan de grens met Libanon en Syrië zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht na de Amerikaanse aanslag op de Iraanse militaire commandant Soleimani.

Amerikaanse regering vereffent rekening met Iraanse ‘spookgeneraal’ die de wereld hielp IS te verslaan
Generaal Qassem Soleimani, die vrijdag werd gedood bij een Amerikaanse drone-aanval in Irak, was de grote strateeg achter de Iraanse militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten. Het was mede dankzij hem dat Islamitische Staat werd verslagen.

Gelekte documenten bewijzen: Irak is in feite een satellietstaat van Iran
Zevenhonderd gelekte pagina’s met geheime communicatie tussen Iraanse spionnen in Irak bevestigen lang gefluisterde maar nooit eerder bewezen vermoedens: Iraanse agenten zijn geïnfiltreerd in alle gelederen van de Iraakse politieke, militaire en religieuze machthebbers.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden