Update

Trump waarschuwt Kim dat leger VS gereed is om toe te slaan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vrijdag opnieuw gewaarschuwd de VS niet te bedreigen of te provoceren. Hij zei dat het Amerikaanse leger gereed is om toe te slaan mocht Pyongyang in de fout gaan. 'Militaire oplossingen zijn nu volledig gereed, vergrendeld en geladen, mocht Noord-Korea onverstandig handelen', twitterde de president. 'Hopelijk zal Kim Jong-un een ander pad vinden!'

Redactie
Een B-1 stijgt op vanaf Guam. Beeld EPA
Een B-1 stijgt op vanaf Guam.Beeld EPA

Trump retweette ook foto's van Amerikaanse B-1-bommenwerpers die op het eiland Guam klaarstaan om bombardementen uit te voeren. De B-1 kan zowel nucleaire -als conventionele bombardementen uitvoeren.

De president zei later dat hij hoopte dat Pyongyang begreep hoe ernstig de situatie is. 'Wat ik zeg, meen ik ook', aldus Trump tegen de media in zijn golfclub in New Jersey waar hij met vakantie is. 'Deze woorden zijn heel makkelijk te begrijpen.'

Het Witte Huis benadrukte dat de uitspraken van Trump niet betekenen dat de VS nieuwe plannen hebben opgesteld om Kim te straffen. 'Dit is niet nieuw', aldus een woordvoerder. 'Er zijn militaire plannen voor bijna elke crisis in de wereld waarmee we geconfronteerd worden.' Op donderdag had Trump al gezegd dat de VS zich voorbereiden op diverse opties. 'Als hij iets doet tegen Guam, dan zal er iets gebeuren in Noord-Korea dat niemand ooit eerder heeft gezien', waarschuwde de president Kim.

Noord-Korea voerde donderdag de spanningen met de VS aanzienlijk op met het dreigement raketten af te vuren richting Guam. Dictator Kim Jong-un zei dat hij maar met zijn vingers hoeft te knippen om vier raketten te laten lanceren.

Hij reageerde op president Donald Trumps aankondiging Noord-Korea met 'vuur en furie' te zullen bestrijden. 'Misschien was die uitspraak niet krachtig genoeg', zei Trump donderdag. Hij sprak over 'vergelding' als Noord-Korea Guam beschiet.

De Noord-Koreaanse raketten voor de middellange afstand zullen het eiland niet raken, zei Kim Jong-un, maar 30 tot 40 kilometer voor de kust in zee belanden. Niet eerder lardeerde het bewind in Pyongyang dreigementen aan het adres van de VS met zulke details.

Zelfverdediging

Guam, een territoriaal gebied van de VS, is 3.400 kilometer verwijderd van Noord-Korea. Het is strategisch gelegen in de westelijke Stille Oceaan, op overzichtelijke afstand van zowel de Filipijnen, China als Japan. Het eiland, deel van de Micronesische Marianenarchipel, huisvest mede om die reden een enorme Amerikaanse marine- en luchtmachtbasis. De Andersen Air Force Base neemt eenderde deel van het 540 vierkante kilometer grote eiland in beslag. Er zijn onder meer nucleaire onderzeeërs en B-1-bommenwerpers gestationeerd. Op Guam wonen enkele duizenden Amerikaanse militairen.

In de regio bevindt zich momenteel ook een grote Amerikaanse vloot. Die bestaat volgens militaire bronnen uit drie vliegdekschepen met vliegtuigen en helikopters aan boord, zeven fregatten die uitgerust zijn met raketten om vijandelijke raketten te onderscheppen en ten minste drie onderzeeërs die beschikken over Tomahawk-kruisraketten.

Japan en Zuid-Korea zeiden donderdag een Noord-Koreaanse aanval niet onbeantwoord te zullen laten. De Japanse minister van Defensie Onodera beklemtoonde in het parlement dat Tokio het recht heeft om raketten te onderscheppen, uit zelfverdediging en om de VS, een belangrijke bondgenoot, te beschermen. De Zuid-Koreaanse legerleiding liet weten direct te zullen reageren op elke provocatie of aanval van Noord-Korea. Zuid-Korea beschikt, net als Guam, over luchtdoelgeschut van Amerikaanse makelij.

Amerikaanse staatsburgers

De gouverneur van Guam, Eddie Baza Calvo, verzekerde de ruim 160 duizend eilandbewoners donderdag dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de Noord-Koreaanse dreigementen, al maakt hij zich wel degelijk ongerust. Calvo onderhoudt goed contact met het Witte Huis en met de binnenlandse veiligheidsdiensten, liet hij zijn inwoners weten.

Die inwoners van Guam zijn Amerikaanse staatsburgers en hebben Trump als president, al hebben ze geen Amerikaans stemrecht. Guam valt overigens niet onder de Navo-verplichtingen van wederzijdse militaire bijstand, omdat het ten zuiden van de Kreeftskeerkring ligt. Een aanval op de territoriale wateren van Guam zou dus niet zomaar ook een aanval op de Navo-bondgenoten zijn.

Het in 1521 door de Portugese zeevaarder Ferdinand Magellaan ontdekte Guam is vaker het toneel van militaire krachtmetingen geweest. Eeuwenlang was het eiland Spaans koloniaal bezit. In 1898 wisten de Amerikanen het te veroveren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Guam tussen 1941 en 1944 in Japanse handen. Na de bloedige herovering bouwden de Amerikanen er de militaire basis die ze tijdens de Vietnamoorlog in de jaren zestig en zeventig gebruikten om Noord-Vietnam, Laos en Cambodja met bommenwerpers te bestoken.

De militaire basis op Guam. Beeld reuters
De militaire basis op Guam.Beeld reuters

Lees meer

Noord-Korea zegt laatste hand te leggen aan plan om vier raketten af te vuren richting Guam
Noord-Korea heeft donderdag gedreigd om middellange afstandsraketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. Een plan hiertoe zal volgende week worden afgerond, aldus Pyongyang. Noord-Korea heeft nog niet eerder zo gedetailleerd informatie vrijgegeven over een plan om Guam te bedreigen.

Maar wat als het écht uit de hand loopt tussen de VS en Noord-Korea? Dit zijn de militaire scenario's
Nooit eerder uitte een Amerikaanse president zulke dreigende taal richting Noord-Korea: Donald Trump dreigde Pyongyang dinsdag met 'vuur en woede die de wereld nog nooit eerder heeft gezien'. Maar wat kan Trump nog doen nu Noord-Korea in staat is om raketten te voorzien van kernwapens? En wat zal de reactie van Pyongyang zijn? We zetten de mogelijke scenario's op een rij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden