Nieuws handelsrelaties

Trump voorziet ‘grootste deal ooit’ met China: is het eind van de handelsoorlog in zicht?

De VS en China klinken steeds positiever over het sluiten van een akkoord dat de handelsoorlog tussen beide landen moet beëindigen. President Trump kondigde een topontmoeting aan met zijn Chinese collega Xi Jinping om ‘de grootste deal ooit’ te sluiten.

President Trump luistert donderdag naar de Chinese vicepremier Liu He tijdens het handelsoverleg tussen beide landen. Beeld REUTERS

Tegelijk liet Xi in een brief aan Trump weten dat hij bereid is tot een compromis met de VS. Volgens beide landen is er behoorlijke vooruitgang geboekt tijdens twee dagen van onderhandelingen die donderdag werden afgesloten in de VS.

China heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en minister van Financiën Mnuchin uitgenodigd om komende maand verder te praten in Beijing. Op 1 maart loopt een ‘wapenstilstand’ af die beide landen vorig jaar overeenkwamen in de handelsoorlog. Is er dan geen akkoord, dan willen de VS de invoertarieven op zo’n 200 miljard dollar aan Chinese goederen verhogen van 10 naar 25 procent.

De Chinezen dreigen terug te slaan met soortgelijke maatregelen. Sinds zijn aantreden als president beticht Trump China van oneerlijke handelspraktijken die nadelig zijn voor Amerikaanse bedrijven. De president kondigde de top met Xi aan tijdens een onderhoud in het Witte Huis met vicepremier Liu He. Volgens Liu werd tijdens de tweedaagse onderhandelingen ‘belangrijke vooruitgang’ geboekt.

De export van Amerikaanse sojabonen naar China is zwaar getroffen door de handelsoorlog tussen beide landen. Beeld Bloomberg via Getty Images

Trump voert druk op

Wanneer de top met Xi gehouden wordt en waar, moet nog bepaald worden. Trump klonk optimistisch over het sluiten van een deal. Hij zei te verwachten dat de deadline van 1 maart niet verschoven hoeft te worden. ‘Ik denk dat wanneer president Xi en ik elkaar ontmoeten, over elk punt overeenstemming zal worden bereikt.’

Trump voerde tegelijk de druk op China op. Dat de landen op sommige punten nader tot elkaar zijn gekomen, ‘betekent nog niet dat wij een akkoord zullen gaan sluiten’, aldus de president. Ook het Witte Huis waarschuwde de Chinezen dat er nog maar een maand is om tot een akkoord te komen. 

De Chinezen deden tijdens de onderhandelingen een handreiking aan de VS door aan te kondigen dat de import van Amerikaanse sojabonen zal worden verhoogd. Het gaat om 5 miljoen ton. Hiermee wordt de Chinese invoer van sojabonen verdubbeld sinds Beijing in december besloot weer kleine hoeveelheden in te voeren. De Amerikaanse export van sojabonen naar China is zwaar getroffen door de handelsoorlog.

De export kwam grotendeels stil te liggen in de tweede helft van vorig jaar toen China ook met hoge importtarieven kwam na een Amerikaanse verhoging. In 2017 kocht China nog zo’n 32 miljoen ton Amerikaanse sojabonen. ‘Dit zal onze boeren erg blij maken’, reageerde Trump op de Chinese toezegging. 

Beijing kondigde aan dat het ook de invoer van andere Amerikaanse producten zal gaan verhogen. De VS eisen dat Beijing de Chinese markt meer opengooit voor Amerikaanse goederen. Lighthizer hield nog de mogelijkheid open dat de onderhandelingen zullen mislukken. ‘Op dit moment is het onmogelijk voor mij om te zeggen dat dit een succes wordt’, aldus Amerika’s belangrijkste onderhandelaar. ‘Maar het kan gebeuren, als alles goed gaat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.