Nieuws

Trump voorspelt zijn eigen arrestatie en wil dat zijn aanhang komt vechten

Donald Trump heeft zaterdagochtend zijn volgelingen opgeroepen voor hem te komen vechten. Op zijn eigen platform Truth Social schrijft hij: ‘Protesteer! Pak ons land terug!’ Trump voorspelt dat hij dinsdag gearresteerd zal worden.

Michel Maas
Donald Trump bij de Conservative Political Action Conference. Beeld AP
Donald Trump bij de Conservative Political Action Conference.Beeld AP

De hoofdofficier van justitie van Manhattan Alvin Bragg zou het op de voormalige president hebben voorzien. Bragg doet onderzoek naar zwijggeld dat tijdens Trumps campagne van 2016 zou zijn betaald. Trump zelf zou daarbij de wet hebben overtreden.

Over de auteur
Michel Maas is buitenlandredacteur van de Volkskrant. Eerder was hij oorlogsverslaggever en correspondent in Oost-Europa en in Zuidoost-Azië.

Trumps oproep om te protesteren en zijn taalgebruik (‘Take Our Nation Back’) doet denken aan 6 januari 2021, toen hij zijn aanhangers opriep als gekken te vechten (‘Fight like Hell!) omdat ‘ze’ (zijn aanhangers) anders geen land meer zouden hebben om voor te vechten. Destijds bestormden duizenden opgehitste Trump-fans het Capitool. Trump lijkt te dreigen met iets soortgelijks, mocht hij dinsdag worden gearresteerd.

The New York Times zegt dat niet met naam genoemde officieren van justitie uit het team van Bragg hebben bevestigd dat Trump zal worden aangeklaagd. In Trumps eigen omgeving werd dinsdag genoemd als een mogelijke dag. Vrijdag meldden verschillende media dat Bragg al bij justitie in New York zou hebben gevraagd of ze zich daar op wilden voorbereiden. Of Trump dan ook daadwerkelijk zal worden gearresteerd is nog nergens bevestigd.

Trump gaat er, blijkens zijn oproep, van uit dat dat al vaststaat. ‘De met grandioze voorsprong leidende Republikeinse kandidaat en voormalig president van de Verenigde Staten van Amerika, zal volgende week dinsdag worden gearresteerd’, luidt zijn boodschap in hoofdletters, waarna de oproep volgt te protesteren en het land ‘terug te pakken’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden