Trump voegt derde generaal toe aan team: John Kelly als veiligheidsminister

Donald Trump is volgens Amerikaanse media van plan de gepensioneerde generaal John Kelly voor te dragen als nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid. Kelly wordt daarmee de derde generaal die Trumps team komt versterken. Eerder benoemde de komende president Michael Flynn, die ook generaal bij de mariniers was, tot nationale veiligheidsadviseur. Daarnaast heeft hij de gepensioneerde generaal James Mattis voorgedragen als minister van Defensie.

Trump vorige maand met Kelly. Beeld reuters

Mogelijk komt er zelfs nog een gepensioneerde generaal bij: David Petraeus, de voormalige directeur van de CIA. Hij staat op het kandidatenlijstje voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De 66-jarige Kelly zwaaide eerder dit jaar af na ruim veertig jaar dienst bij de mariniers. Zijn laatste post was bevelhebber van het Southern Command, dat alle militaire activiteiten van de Verenigde Staten in Latijns-Amerika en de Cariben coördineert. Kelly werd waarschijnlijk door Trump uitgekozen omdat hij al jarenlang hamert op de noodzaak de grens met Mexico beter te controleren. Volgens hem laat het gemak waarmee illegalen de grens over worden gesmokkeld zien dat de poreuze grens een serieus gevaar voor de veiligheid van de Verenigde Staten vormt. Ook terroristen kunnen van die route gebruik maken, waarschuwde hij.

Dat strookt met de opvattingen van Trump, die tijdens de verkiezingscampagne beloofde dat hij een muur langs de grens met Mexico zal bouwen om illegalen buiten de deur te houden. Ook wil Trump een deel van de naar schatting elf miljoen illegalen in de VS het land uitzetten.

Klimaatscepticus op milieu, vriend van Xi als ambassadeur China

Een uitgesproken klimaatscepticus krijgt de leiding over het Amerikaanse bureau voor milieubescherming EPA. Volgens een zegsman in het overgangsteam heeft Trump besloten Scott Pruitt, nu nog hoofdaanklager in de staat Oklahoma, te benoemen als chef van het EPA. Pruitt zet vraagtekens bij het verband tussen menselijk handelen en klimaatverandering. Volgens hem is dat nog niet bewezen. Milieuactivisten vrezen dat de VS onder Trump zullen proberen onder de onlangs gemaakte klimaatafspraken uit te komen.

Ondanks zijn ronkende kritiek op China heeft Trump een man met goede banden met de Chinese leiders aangewezen als toekomstig ambassadeur in Peking. Terry Branstad, nu nog gouverneur van Iowa, is bevriend met de Chinese president Xi Jinping. Hun vriendschap dateert uit 1985, toen Xi als lid van een landbouwdelegatie Iowa aandeed. Opmerkelijk is ook dat Branstad een pleitbezorger was van het TPP, het handelsakkoord waarop Trump felle kritiek had.

Havik

Als voormalig chef van het Southern Command kent Kelly de regio op zijn duimpje. In die functie hield zich ook bezig met het bestrijden van drugssmokkel en onderhield hij contacten met de autoriteiten in Midden- en Zuid-Amerika over de armoede en het drugsgeweld, de belangrijkste oorzaken van de stroom illegalen die de VS proberen binnen te komen. Als het aankomt op het bewaken van de grens is hij een uitgesproken havik, maar tegelijk is hij een pleitbezorger voor economische hulp aan de Midden-Amerikaanse landen.

Voor de verkiezingen had Kelly laten weten dat hij bereid was zowel onder Trump als Hillary Clinton te dienen. Maar zijn relaties met president Obama waren soms gespannen. Zo was hij het volstrekt niet eens met diens plannen om de gevangenis voor terreurverdachten op Guantánamo Bay te sluiten.

Tijdens zijn lange loopbaan bij de mariniers diende Kelly verscheidene malen als commandant in Afghanistan en Irak. De oorlog raakte hem ook persoonlijk: een van zijn zoons kwam in 2010 in Afghanistan om het leven toen hij op een mijn stapte.

Als de Senaat zijn benoeming goedkeurt, krijgt Kelly de leiding over een ministerie waarbij bijna een kwart miljoen mensen werken, met een jaarlijks budget van bijna 100 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden