nieuws‘sponsor van terrorisme’

Trump voegt Cuba met ‘terreurlabel’ toe aan het rijtje Iran, Syrië en Noord-Korea

‘Biden zal voor Cuba niet slechter zijn dan Trump’, zei de Cubaanse econoom Omar Everleny Pérez op 1 januari in de Volkskrant. Nog geen twee weken later doet de vertrekkende Republikeinse president er nog een schepje bovenop door Cuba te kwalificeren als ‘sponsor van terrorisme’.

Joost de Vries
Mensen op straat in Havana, de hoofdstad van Cuba. Beeld AP
Mensen op straat in Havana, de hoofdstad van Cuba.Beeld AP

Aanstaand president Biden zal de maatregel – het terreurlabel van een land – waarschijnlijk terugdraaien, toch heeft het besluit flinke gevolgen voor Cuba, dat al door een diepe economische crisis gaat.

Moordenaars

Iran, Syrië, Noord-Korea en sinds maandag 11 januari 2021: Cuba. Deze landen delen de twijfelachtige eer volgens de VS tot de grootste slechteriken ter wereld te behoren, handlangers van terroristen. ‘Gedurende decennia heeft de Cubaanse overheid onderdak, voedsel en medische zorg geboden aan moordenaars, bommenmakers en kapers’, schrijft Trumps minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Hij noemt een aantal Amerikaanse moordenaars die een heenkomen vonden in Cuba, maar ook enkele leden van de Colombiaanse guerrillabeweging ELN die Cuba weigert uit te leveren aan Colombia.

Het besluit is eerder politiek gemotiveerd dan gestoeld op een objectieve evaluatie van Cuba als terroristenvrijplaats, schrijven negen Democratische senatoren in een brief aan Pompeo. De maatregel‘bedreigt toekomstige diplomatieke inspanningen richting Cuba’, stellen de senatoren. Trumps Cuba-politiek heeft alle winst van Obama’s toenadering tot Cuba tenietgedaan, menen ze. Het terrorismelabel is het ‘schadelijke’ sluitstuk van vier jaar oplopende sancties die Cubanen en Amerikanen raakten.

Laatste hak

Met nog iets meer dan een week te gaan tot de inauguratie van Biden lijkt Trump zijn opvolger een laatste hak te willen zetten. Biden kondigde in zijn campagne al aan dat hij Obama’s Cuba-politiek wil voortzetten. Obama haalde in 2015 het communistische eiland van de terrorismelijst en schudde Raúl Castro in een historische ontmoeting de hand.

Zelfs als Trumps besluit vooral binnenlandse Amerikaanse politiek weerspiegelt, heeft het grote consequenties voor Cuba. Biden zal enkele maanden nodig hebben om de maatregel terug te draaien. Het terrorismelabel is verstrekkender dan de toch al stevige Amerikaanse boycot omdat het ook andere landen en personen raakt die handelen met Cuba.

Volgens econoom Pérez kromp de Cubaanse economie in 2020 met 11 procent. Covid werd vrij succesvol geweerd, tot nog toe zijn ruim 150 van de 11 miljoen Cubanen gestorven aan het virus. Maar het eiland leed tijdens de pandemie zwaar onder het wegblijven van toeristen, in normale tijden goed voor circa 10 procent van het bruto binnenlands product. Het terrorisme-etiket zal het toerisme niet helpen.

Hypocriet

Het Amerikaanse besluit is ‘cynisch en hypocriet’, reageert het communistische regime in staatsblad Granma. ‘De werkelijke reden achter deze actie is het opwerpen van extra obstakels voor herstel van de Cubaans-Amerikaanse relatie.’ De Cubaanse klacht vindt weerklank bij Democraten in de VS. Al is de maatregel wel populair onder conservatieve Cubaanse migranten in Amerika, schrijft de Cubaanse nieuwssite 14ymedio.

De Amerikaanse sancties hebben bijzonder weinig effect gehad, schrijft onderzoeker Christopher Sabatini van de Britse denktank Chatham House. ‘Een kwart eeuw na de eerste embargo’s is Cuba niet dichter bij het bereiken van de beoogde doelen van de sancties.’

De Trump-regering noemt ook de hechte relaties met het socialistische regime van Venezuela als reden voor het terrorismelabel. Maar het effect is eerder contraproductief, schrijft Sabatini. ‘Door de staatsgeleide Cubaanse economie te treffen, heeft het embargo het regime meer afhankelijk gemaakt van Venezolaanse olie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden