Trump verzon erop los in gesprek met Trudeau en schept daar nu over op

Zo'n zes keer per dag neemt Donald Trump het volgens een recent onderzoek niet zo nauw met de waarheid, maar nu geeft hij het ook openlijk toe. De president bekende woensdag dat hij in een gesprek met de Canadese premier Trudeau verzon dat de VS een handelstekort met Canada hadden, om gelijk te krijgen. Trump erkent nu dat hij op dat moment niet wist of zijn bewering klopte.

Stieven Ramdharie
Premier Trudeau in oktober vorig jaar in het Witte Huis. Beeld AFP
Premier Trudeau in oktober vorig jaar in het Witte Huis.Beeld AFP

Het is voor zover bekend voor het eerst sinds hij in 2015 zijn presidentscampagne startte, dat Trump nu publiekelijk toegeeft dat hij wel eens iets verzint. Uit onderzoek van The Washington Post bleek in januari dat hij in zijn eerste jaar als president maar liefst 1.950 onware of misleidende beweringen deed: dat zijn er 5,6 per dag.

Trump schepte op over zijn leugentje toen hij woensdag de staat Missouri bezocht. Behalve vliegtuigfabrikant Boeing bezocht de president ook een besloten bijeenkomst om geld in te zamelen voor de campagne van een Republikeinse parlementskandidaat. Daar liet hij zich uit over allerlei actuele onderwerpen, van Noord-Korea tot de in zijn ogen ongelijke handelsverhoudingen met onder andere Canada en Mexico. Trump probeert sinds zijn aantreden landen aan te pakken die veel producten naar de VS exporteren, maar te weinig Amerikaanse goederen kopen.

De president deed een boekje open over een gesprek dat hij had met Trudeau en hoe deze benadrukte dat Canada juist een hele goede handelspartner was van de VS. Trudeau bezocht Trump in oktober. 'Donald, er is geen handelstekort', zou Trudeau gezegd hebben. 'Hij was dus trots', aldus Trump volgens een opname van de bijeenkomst in Missouri die The Washington Post kreeg toegespeeld. 'Ik zei: "Verkeerd, Justin, het is wel zo. Maar ik wist er helemaal niets van. Ik had geen idee. Je hebt het verkeerd, zei ik. Weet je waarom? Omdat wij zo stom zijn. Je hebt het verkeerd.'

President Trump donderdag in St. Louis tijdens een bezoek aan Missouri. Tijdens een bijeenkomst om geld in te zamelen voor de Republikeinse Congres-kandidaat Josh Hawley, schepte hij op over het gesprek met Trudeau. Beeld AFP
President Trump donderdag in St. Louis tijdens een bezoek aan Missouri. Tijdens een bijeenkomst om geld in te zamelen voor de Republikeinse Congres-kandidaat Josh Hawley, schepte hij op over het gesprek met Trudeau.Beeld AFP

'Alle presidenten liegen'

Trudeau bleef echter voet bij stuk houden, net als Trump overigens. 'Ik geloof er niets van', zei de president opnieuw. Ze besloten het uiteindelijk te laten uitzoeken door hun medewerkers. De Canadese premier bleek gelijk te hebben.

De VS hadden in 2016 een handelsoverschot met het buurland van 12,5 miljard dollar, zo blijkt uit cijfers van Amerika's handelsvertegenwoordiger. In een tweet herhaalde Trump donderdag zijn bewering, ondanks de cijfers van zijn minister en topambtenaren. 'Wij hebben wel degelijk een handelstekort met Canada', aldus de president. Op vrijdag gaf The Washington Post hem vier Pinocchio's omdat hij stug bleef vasthouden aan zijn verhaal.

Ja, Amerika heeft een tekort met Canada als het gaat om de export van goederen, maar dat wordt goedgemaakt door de miljarden die de VS verdienen met hun dienstensector. 'Als hij de moeite had genomen om te luisteren naar de uitleg van Trudeau, dan had hij wellicht iets kunnen leren', aldus de krant. Trump vertelde in december, tijdens een bijeenkomst met aanhangers in Florida, ook over zijn discussie met Trudeau. Maar hij zei toen niets over zijn leugentje.

Het voorval illustreert volgens critici van Trump treffend hoe hij te werk gaat, niet alleen tijdens zijn presidentschap. 'Alle presidenten liegen', betoogde Politico vorig jaar vlak voor Trumps beëdiging. 'Maar Donald Trump behoort tot een volstrekt andere categorie. Het gemak waarmee hij liegt en hoe spontaan zijn leugens tot stand komen, is ongekend.' Uit een onderzoek van PolitiFact bleek toen dat 70 procent van Trumps beweringen in de presidentscampagne niet waar was. Ter vergelijking: 'slechts' 26 procent van Hillary Clintons beweringen klopte niet.

Premier Trudeau bezocht het Witte Huis in oktober vorig jaar. Hij neemt hier afscheid van Trump, na een gesprek over onder andere de handelsrelatie met het buurland. Beeld AFP
Premier Trudeau bezocht het Witte Huis in oktober vorig jaar. Hij neemt hier afscheid van Trump, na een gesprek over onder andere de handelsrelatie met het buurland.Beeld AFP

'Trump geniet ervan'

Tijdens zijn eerste jaar in het Witte Huis, zo bleek in januari uit het Washington Post-onderzoek, had Trump zijn leven niet gebeterd. Kort nadat dit onderzoek was gepubliceerd, scoorde de president zijn tweeduizendste onjuiste of misleidende bewering.

Afgelopen zaterdag was het weer raak. Tijdens een bezoek aan Pennsylvania herhaalde Trump dat zijn verlaging van de belastingen de grootste was in de Amerikaanse geschiedenis. Maar volgens cijfers van zijn eigen ministerie van Financiën, prijkt zijn belastingplan niet op de eerste of de tweede plaats, maar op de achtste plek.

Begin deze maand verdedigde de president zijn voorstel om leraren te bewapenen door te verwijzen naar het bloedbad in de Pulse-discotheek, waar een schutter in de zomer van 2016 49 personen doodschoot. 'Als iemand in die ruimte was die een wapen mocht dragen, was het niet gebeurd', aldus de president. In werkelijkheid was er een bewaker ter plekke toen het bloedbad plaatsvond.

'Trump liegt zonder enige schaamte of spijt', aldus politiek commentator Chris Cillizza van CNN. 'In tegenstelling tot de meeste andere politici, die een leugen of misleidende bewering niet meer herhalen als ze zijn betrapt, lijkt het erop dat Trump ervan geniet om dingen te zeggen die niet waar zijn. Wat hij ook doet in de komende drie jaar (of zeven), zijn verachting van de feiten zal zijn grootste nalatenschap zijn.'

President Trump woensdag op de luchthaven van Los Angeles, vlak voor zijn vertrek naar Missouri. Beeld AFP
President Trump woensdag op de luchthaven van Los Angeles, vlak voor zijn vertrek naar Missouri.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden