Trump vervult eindelijk zijn juryplicht

Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vandaag een korte pauze genomen van zijn felle campagnestrijd om zijn juryplicht te vervullen. De vastgoedmagnaat was al meerdere keren opgeroepen om deel te nemen aan een juryproces, maar kwam hiervoor nooit opdagen.

Lisa van der Velden
Donald Trump voor de rechtbank in New York waar hij zijn juryplicht moest vervullen. Beeld photo_news
Donald Trump voor de rechtbank in New York waar hij zijn juryplicht moest vervullen.Beeld photo_news

Iedere Amerikaanse burger van 18 jaar of ouder kan worden opgeroepen om plaats te nemen in een rechtbankjury. De selectie gebeurt willekeurig onder stemgerechtigden. Na ondervragingen van de rechter en advocaten wordt besloten of iemand daadwerkelijk geschikt en objectief genoeg is om in de jury plaats te nemen.

Trump zou gedurende negen jaar zo'n vijf oproepen hebben genegeerd. Volgens zijn campagnemedewerkers heeft Trump ze nooit ontvangen, omdat ze naar een oud adres zijn gestuurd. De boete van 250 dollar voor het niet komen opdagen - voor multimiljonair Trump een peuleschil - is kwijtgescholden omdat Trump vandaag alsnog bij de rechtbank in Manhattan verschijnt.

In New York, dat behoorlijk veel beroemdheden tot zijn inwoners mag rekenen, werden eerder al Woody Allen, Spike Lee en Madonna opgeroepen om hun juryplicht te vervullen. Voormalig president George Bush werd vorige week opgeroepen, maar werd uiteindelijk niet geselecteerd.

Donald Trump Beeld ap
Donald TrumpBeeld ap

Mexico betaalt

Gisteravond kwam Trump, tijdens zijn campagne om de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen te worden, voor de zoveelste keer met een controversieel voorstel op het gebied van immigratie. Hij wil het mogelijk maken om in Amerika geboren kinderen van Mexicaanse ouders het land uit te zetten. Dit wil hij mogelijk maken door het opheffen van het zogeheten 'birthright citizenship', wat volgens hem de grootste magneet is voor Mexicanen om naar de VS te komen.

Trump wil verder dat Mexico betaalt voor een muur - zijn eigen idee - die illegale migratie moet tegengaan. Gaat Mexico niet akkoord, dan wil hij als president de mogelijkheden beperken voor Mexicanen in Amerika om geld naar hun familie in Mexico te sturen. Verder wil hij strengere en duurdere visums voor Mexicanen, die hij geregeld 'criminele vreemdelingen' noemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden