Trump verandert van koers en wil plots wel toetreden tot TTP-handelsverdrag

De Verenigde Staten gaan kijken of ze toch weer deel willen nemen aan het Trans-Pacific Partnership (TTP). Dit is een enorme draai van president Trump, die vorig jaar vrijwel direct na zijn aantreden juist met groot gebaar uit het handelsverdrag opstapte.

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld AP

Na een ontmoeting donderdag met een aantal politici uit Amerikaanse staten met veel landbouw, gaf Trump zijn nieuwe economische adviseur Larry Kudlow opdracht om de mogelijkheden te onderzoeken. Deelname aan TTP zou een grote buitenlandse markt voor Amerikaanse boeren openen. ‘Er zal nog veel moeten worden onderhandeld over de details, maar de president bevestigde meerdere keren dat hij deze kant op wilde’, zei senator Ben Sasse uit Nebraska tegen persbureau AP. ‘Hij zei tegen Kudlow: Larry, regel het!’

Indertijd was er veel kritiek dat Trump uit TTP stapte. Het was nota bene een Amerikaans plan: toenmalig president Obama wilde met een in Azië gecentreerde vrijhandelszone een dam opwerpen voor de uitdijende Chinese invloedssfeer. Het idee was om eerst de TPP-normen op het gebied van bijvoorbeeld transparantie en arbeidsnormen zo hoog op te schroeven dat China niet zou kunnen deelnemen. Als het verdrag daarna goed zou werken, zouden Chinese leiders zich wel bedenken en zich aansluiten – waarmee en passant de leidende rol van de VS in de Aziatische regio zou worden bevestigd.

‘Fantastisch voor de Amerikaanse arbeider’

Maar Trump moest niets van multilaterale vrijhandelsverdragen hebben en trok de stekker eruit. ‘We willen weer producten gaan maken, in plaats van ze te importeren’, zei hij destijds. ‘Dit is fantastisch voor de Amerikaanse arbeider.’

Een paar maanden later werd er door elf landen (waaronder economische grootmachten als Canada en Japan) alsnog een principeakkoord ondertekend. Zonder de VS.

Nu probeert het Witte Huis te kijken hoe het de Amerikaanse landbouwsector kan beschermen. Deze loopt gevaar doordat Trump torenhoge heffingen op Chinese producten heeft ingevoerd en Beijing keihard terugslaat met hoge tarieven op Amerikaanse landbouwproducten, zoals varkensvlees. Amerikaanse boeren, die veel geld verdienen met de export van hun producten, vrezen een handelsoorlog – en zij wonen in de regio die Trump in het Witte Huis heeft geholpen.

‘De beste manier voor de VS om tegen deze Chinese oplichterij op te treden, is door de elf andere naties in de Pacific te leiden die wel in vrijhandel en de wet geloven’, zei de Republikein Sasse. ‘Het is goed nieuws dat de president wil onderhandelen over toetreding tot TTP.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.