nieuwsverenigde staten

Trump valt weer Afrikaans-Amerikaanse politicus aan en noemt zijn district ‘door ratten geteisterde rotzooi’

President Trump heeft opnieuw een prominente Afrikaans-Amerikaanse politicus aangevallen. Hij twitterde zaterdag dat het overwegend zwarte district in Baltimore dat Elijah Cummings vertegenwoordigt ‘een walgelijke, door ratten en ongedierte geteisterde rotzooi’ is.

De Amerikaanse president Trump heeft de Afrikaans Amerikaanse politicus Elijah Cummings dit weekeinde aangevallen.Beeld AFP

Cummings is al sinds 1996 lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij is een criticus van Trump en heeft als voorzitter van een invloedrijk juridisch commissie een reeks onderzoeken ingesteld naar diens beleid, zoals de behandeling van migranten in detentiecentra bij de Mexicaanse grens. 

Na een uitzending zaterdagmorgen van het programma Fox & Friends, waarin Cummings kritiek uitte op de manier waarop kinderen van migranten aan de zuidelijke grens worden behandeld, ging Trump los op Twitter. Hij noemde Cummings ‘een bullebak’ die ‘tegen de geweldige mannen en vrouwen van de grensbewaking tekeergaat’ terwijl het in zijn eigen district ‘VEEL ERGER en gevaarlijker’ is.

Als Cummings wat meer tijd in Baltimore zou doorbrengen, zo suggereerde Trump, kon hij misschien de bezem door die gevaarlijke en smerige plek helpen halen. De president noemde het district ‘het slechtste van de VS’, waar ‘geen mens zou willen leven’.

Trumps tegenstanders, onder wie Nancy Pelosi, de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, zeiden dat dit het zoveelste voorbeeld was van hoe de president racisme gebruikt voor politieke doeleinden. Zij noemde Cummings een ‘voorvechter van burgerrechten en economische rechtvaardigheid, en een zeer gewaardeerde collega’. Ook Democratische presidentskandidaten deden een duit in het zakje: Joe Biden zei dat Trump weer eens had laten zien dat hij ongeschikt is voor het presidentschap, en Elisabeth Warren verklaarde dat Trump zich opnieuw een racist had getoond.

‘Terug naar je eigen land’

De felle aanval op de Afrikaans-Amerikaanse Cummings komt twee weken nadat Trump vier Democratische Congresleden, allemaal vrouwen met een kleur, had toegebeten dat zij ‘terug moesten gaan’ naar het land waar ze vandaan kwamen. Slechts één van hen is niet in de VS geboren, en alle vier hebben ze de Amerikaanse nationaliteit. Trumps opmerkingen vonden weerklank bij zijn aanhangers, die ‘Send her back!’ scandeerden op een campagnebijeenkomst, iets waar Trump pas na een golf van kritiek en met duidelijke tegenzin afstand van nam. ‘Ik ben er niet blij mee’, zei hij afgemeten. Het Huis van Afgevaardigden heeft in een stemming Trumps opmerkingen over de vier vrouwen als racistisch bestempeld.

Cummings zei onlangs nog tegen ABC News dat de ‘ga terug’-aanval hem deed denken aan het racisme dat hij als kind had ondervonden toen hij opgroeide in het Baltimore van de jaren zestig. Het waren dezelfde ‘pijnlijke’ racistische opmerkingen die hij tijdens zijn jeugd te verduren had.

De burgemeester van Baltimore, Jack Young, twitterde zaterdag dat het ‘volstrekt onaanvaardbaar’ was ‘dat de politieke leider van ons land zo afgeeft op een levendige Amerikaanse stad als Baltimore en dat hij afgevaardigde Elijah Cumming, een patriot en een held, zo kwaadaardig aanvalt.’

‘Alleen bij zwarte mensen’

CNN-presentator Victor Blackwell haalde woedend uit naar Trump. De kern van zijn betoog was dat de president iedereen beledigt, maar dat hij alleen als het over zwarte mensen gaat, het begrip ‘infested’ (geteisterd) bezigt, een woord dat alleen gebruikt wordt voor ongedierte. Aan het eind van zijn verhaal kwam hij bijna niet meer uit zijn woorden. Blackwell komt zelf uit Baltimore, zei hij, vechtend tegen zijn tranen, de stad waar volgens Trump ‘geen mens’ wil leven. ‘Veel mensen van wie ik houd, wonen daar nog steeds. Zij zijn ook Amerikanen.’

Cummings reageerde zaterdag zelf ook op Twitter. ‘Mijnheer de president, ik ga elke dag naar huis, in mijn district. Elke ochtend word ik wakker, en vertrek ik om te vechten voor mijn buren. Het is mijn grondwettelijke plicht om toezicht te houden op de uitvoerende macht. Maar het is mijn morele plicht om te vechten voor de bewoners van mijn district.’

Trump zelf twitterde zondag geïrriteerd dat de Democraten alles wat hij zegt altijd weer wegzetten als racisme. ‘Terwijl ze zelf zo weinig hebben gedaan voor de geweldige Afrikaans Amerikaanse mensen van onze natie.’

MEER LEZEN

Trump neemt afstand van ‘stuur haar terug’-oproepen

Aanhangers Trump over vrouwelijk Congreslid Ilhan Omar: ‘Stuur haar terug’

Analyse: Waarom Trump zijn vizier nu juist op déze Democraten richt in de aanloop naar de verkiezingen.

Ilhan Omar is links, gekleurd en immigrant en het nieuwe mikpunt van de conservatieven in de VS.

Politiek talent Alexandria Ocasio-Cortez en drie vrouwelijke medekandidaten tonen wat voor de gewone Amerikaan op het spel staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden