Trump twittert: Niet eens met slotverklaring G7

De Amerikaanse president Donald Trump staat niet achter de gezamenlijke slotverklaring die aan het einde van de G7-top is samengesteld. Volgens hem heeft de Canadese premier Justin Trudeau valse verklaringen afgelegd. Dat heeft hij op Twitter laten weten, enkele uren nadat hij de top had verlaten om naar Singapore af te reizen.

Donald Trump gaat op de slotdag van de G7-top in Canada aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One, op weg naar Singapore voor zijn ontmoeting van dinsdag met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld REUTERS
Donald Trump gaat op de slotdag van de G7-top in Canada aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One, op weg naar Singapore voor zijn ontmoeting van dinsdag met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld REUTERS

Trump zegt dat hij Amerikaanse vertegenwoordigers het slotakkoord niet heeft laten ondertekenen. Hij noemt daarbij als reden de verklaringen die Trudeau na afloop van de top op een persconferentie heeft afgelegd, toen Trump al was vertrokken. Trudeau had aan het einde van de top tussen de zeven invloedrijkste industrielanden in het Canadese La Malbaie gezegd dat ze het toch eens waren geworden over een slotverklaring.

Beledigend

Trudeau sprak de woorden toen Trump al was vertrokken naar Singapore voor zijn ontmoeting komende dinsdag met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens de Amerikaanse president waren de woorden van Trudeau dat Canada niet met zich laat sollen 'heel oneerlijk en zwak'. Trump zegt dat Trudeau zich tijdens de top juist mild opstelde. Dat de Canadese premier de Amerikaanse importheffingen tijdens het persmoment 'soort van beledigend' noemde, schoot bij Trump in het verkeerde keelgat.

Ook de importheffingen van Canada zijn volgens Trump reden om niet achter de slotverklaring te staan. De Amerikaanse president vindt dat de heffingen die de VS rekenen een eerlijke reactie zijn op de tarieven die Canada hanteert voor zuivelproducten. Trump laat tevens weten nu eerst te kijken naar importheffingen op auto's die volgens hem 'de Amerikaanse markt overspoelen'.

Trudeau stelt in een reactie dat hij tijdens het persmoment niks verrassends heeft gezegd. Zijn woordvoering laat weten dat alles wat Trudeau zei al eerder in het openbaar is gezegd of tijdens gesprekken met Trump. De premier blijft toegewijd aan wat is bereikt op de tweedaagse top, luidt verder de Canadese verklaring.

Vrije, eerlijke handel

Gastheer Trudeau zei aan het eind van de top dat alle landen hun handtekening onder de verklaring hadden gezet. Daarin stond onder meer dat de G7-landen zich ondanks de geschillen willen inzetten om onder meer invoerrechten en overheidssubsidies te beperken. 'Wij erkennen dat vrije, eerlijke en wederzijds voordelige handel de sleutel is voor groei en werkgelegenheid', adlus de verklaring.

Ook zetten de landen gezamenlijk in op het moderniseren van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens de Franse president Emmanuel Macron is het tijd voor actie, nu alle landen een overeenkomst over handel hebben gesloten.

Verrassend

Dat de leiders van de zeven landen het eens leken te zijn geworden over een slotverklaring was verrassend, omdat de Amerikaanse president Donald Trump fel is bekritiseerd door de leiders van de andere G7-landen in de aanloop naar de top. De recente Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium en de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het atoomakkoord met Iran riepen veel wrevel op bij de andere deelnemers aan de bijeenkomst.

De Britse premier Theresa May liet na afloop weten dat het goed is om openlijk over meningsverschillen te praten. En volgens haar is dat met de VS ook gedaan. Ook zei ze dat iedereen heeft ingestemd met maatregelen tegen plastics. Maar elk land zal een eigen aanpak hanteren.

Klimaatverandering

Niet over ieder onderwerp werden de landen het eens. Dat de landen klimaatverandering willen tegengaan door verdere samenwerking, werd niet gesteund door de Verenigde Staten. Wel kwamen de zeven landen overeen om de sancties tegen Rusland in stand te houden en desnoods uit te breiden.

Zomer 2019 volgende top

De volgende top van de G7-landen zal volgend jaar zomer plaatsvinden in het Franse kustplaatsje Biarritz. De Franse president Emmanuel Macron maakte dat na de besprekingen van vandaag bekend. Frankrijk neemt dan het voorzitterschap over van Canada, dat dit jaar gastheer was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden