nieuws

Trump twee jaar verbannen van Facebook

Facebook heeft de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voor twee jaar verbannen. Zijn account werd eerder al opgeschort vanwege opruiing. De ban kwam na de aanval op het Capitool op 6 januari door aanhangers van Trump.

Oud-president Donald Trump in april dit jaar. Beeld AFP
Oud-president Donald Trump in april dit jaar.Beeld AFP

De oud-president kan na twee jaar zijn account terugkrijgen. Dit is wel aan bepaalde voorwaarden verbonden. Een team van experts moet gaan onderzoeken of hij weer op Facebook kan worden toegelaten. ‘Als we denken dat hij nog steeds een bedreiging vormt voor de openbare veiligheid, dan verlengen we de schorsing’, zegt vicevoorzitter van Facebook Nick Clegg in een verklaring. Als Trump opnieuw de gebruikersregels schendt, kan hij ook opnieuw worden geblokkeerd.

Trump is niet blij, liet hij in een reactie weten. ‘Facebook moet niet wegkomen met deze censuur. We zullen uiteindelijk winnen. Ons land kan deze misstanden niet meer aan.’ Trumps opruiende gedrag op sociale media bij de aanval op het Amerikaanse Capitool in januari kwam hem op een ban van zowel Facebook als Twitter te staan. Van Twitter is hij permanent verbannen.

Eerst schorste Facebook hem voor 24 uur, later voor onbepaalde tijd. Het was de bedoeling dat de schorsing na de machtsoverdracht aan Biden werd opgeheven, maar Facebook had de zaak al voorgelegd aan zijn eigen toezichtsraad, de Content Oversight Board, en Trumps account bleef afgesloten.

De toezichtsraad is een onafhankelijke club van externe juristen, journalisten en experts die zich buigen over moderatievraagstukken: wat filter je wel en wat niet? Begin mei kwam de raad naar buiten met haar oordeel: wat Trump deed was tegen de regels, maar Facebook had hem niet voor onbepaalde tijd mogen schorsen. Dat kan namelijk niet volgens de huisregels van het medium.

Zo kaatste de raad de bal terug naar Facebook, dat zes maanden kreeg om met een oplossing te komen. Ze hadden drie opties: Trump verbannen voor bepaalde tijd, permanent schorsen of weer toelaten op het sociale medium. Het bedrijf kiest nu voor het eerste. De tweejarige ban is ingegaan op de dag na de bestorming van het Capitool. Trump komt over 18 maanden dus weer terug op Facebook, op 7 januari 2023.

Het is een hard gelag voor een man die vooral sociale media gebruikte om mensen te bereiken. Trumps hoofdletterschreeuwende gedrag op Facebook en Twitter speelde een belangrijke rol bij zijn opkomst als politicus en tijdens zijn presidentschap. Nu moet hij het zonder deze kanalen stellen. Onlangs begon Trump een blog, maar dat is sinds vorige week uit de lucht. De oud-president zinspeelt op een eigen medium, maar daar is weinig over bekend.

Trump is nog steeds de baas binnen de Republikeinse partij. Zoals het er nu uitziet, gaat hij zonder sociale media de midterm-verkiezingen in november 2022 tegemoet. Bij de volgende presidentsverkiezingen in 2024 heeft hij weer zijn Facebookaccount.

Tenminste, als hij niet opnieuw over scheef gaat. Facebook heeft zijn beleid inmiddels aangescherpt. Er zijn nieuwe regels opgesteld voor uitzonderlijke gevallen, zoals de schorsing van Trump. Politici worden voortaan niet meer beschermd door de mogelijke nieuwswaarde van hun uitlatingen, wat voorheen het beleid was. Als zij misleidende of kwetsende berichten plaatsen worden die niet meer getolereerd, maar verwijderd. Deze nieuwe regel moet een einde maken aan de onduidelijkheid over Facebooks rol bij controversiële uitspraken van politici.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden