NieuwsVerkiezingen VS

Trump trekt afkomst vicepresidentskandidaat Harris in twijfel

De Amerikaanse president Donald Trump probeert twijfel te zaaien over de Amerikaanse nationaliteit van de Democratische vicepresidentskandidaat Kamala Harris.

Kamala Harris tijdens een persconferentie. Beeld AFP
Kamala Harris tijdens een persconferentie.Beeld AFP

‘Ik hoorde vandaag dat Kamala Harris niet aan de voorwaarden zou voldoen om kandidaat te zijn voor het vicepresidentschap’, zei Trump tijdens een persconferentie.

Trump refereerde wellicht naar een opiniestuk in Newsweek, geschreven door professor en grondwet-expert John Eastman. Hij wijst erop dat alleen mensen die in de Verenigde Staten geboren zijn ‘kans maken om het ambt van president te bekleden’. Volgens Eastman valt Harris daar wellicht buiten, als haar ouders ten tijde van haar geboorte geen staatsburger waren.

Harris, dochter van een Indiase moeder en Jamaicaanse vader, is in 1964 geboren in de Amerikaanse stad Oakland, naast San Francisco. Daarmee is ze volgens de wet automatisch Amerikaans staatsburger. Wat voor verblijfsvergunning haar ouders op dat moment hadden, is volgens de wet irrelevant.

Trump was tien jaar geleden al een van de felste pleitbezorgers van de ‘birther movement’, die het Amerikaanse staatsburgerschap van voormalig president Barack Obama in twijfel trok. De aanhangers van deze theorie meenden dat Obama in Kenia was geboren. Obama gaf in 2011 zijn geboortecertificaat vrij, in de hoop een einde te maken aan de geruchten. Trump hield vol dat het geboortebewijs ‘vals’ was.

Racistisch

Critici menen dat het in twijfel trekken van de twee politici geen toeval is, ‘birtherism’ is alleen gericht jegens zwarte of bruine kandidaten, zeggen zij, en heeft een racistische ondertoon. De afkomst van Congreslid Ilhan Omar uit Minnesota, tevens staatsburger, wordt door aanhangers van Trump ook in twijfel getrokken. Zelfs de Amerikaanse president zelf heeft gezegd dat Omar, sinds haar twaalfde in de VS, ‘terug moet keren naar haar eigen land’ en laat zijn aanhangers tijdens verkiezingsbijeenkomsten ‘stuur haar terug’ scanderen.

Trump is dezelfde mening toegedaan over de Democratische Congresleden Ayanna Pressley, Rashida Tlaib en Alexandra Ocasio-Cortez − allen vrouwen van kleur. ‘Laf, xenofobisch, racistisch. Het presidentiële ambt onwaardig’, twitterde nota bene Kamala Harris hier eerder over. Ook de Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft insinuaties over de afkomst van politici van kleur veroordeeld.

De Democratische Partij zei op CNN ‘niet verbaasd’ te zijn over de opmerkingen van Trump. ‘We zijn wel verbaasd dat hij er al zo snel na het bekend worden van haar nominatie mee komt’, aldus de Democraten in een reactie.

LEES OOK:

Aanhangers Trump over vrouwelijk Congreslid Ilhan Omar: ‘Stuur haar terug’

Wat heeft Kamala Harris het team van Joe Biden te bieden? ‘Voor sommigen zal het toch slikken zijn om op een vrouw te stemmen’

Kamala Harris’ carrière vergde moed en overtuigingskracht – ook in haar eigen zwarte milieu.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden