Trump: Transgenders zijn niet meer welkom in het Amerikaanse leger

Transgenders zullen onder geen beding toegelaten worden in het leger, ongeacht hun functie, laat president Trump woensdag weten via Twitter. Daarmee wordt ook de bekostiging van de transitie van transgenders stopgezet. Transgenders waren sinds vorig jaar welkom bij het Amerikaanse leger.

President Trump groet soldaten tijdens een bezoek aan het Pentagon.Beeld afp

Een jaar geleden hief de regering van voormalig president Barack Obama het verbod op openlijk transgenders in de krijgsmacht op. 'Amerikanen die willen dienen en voldoen aan onze eisen, moeten de kans krijgen om te strijden voor die kans', zei toenmalig minister van Defensie Ash Carter.

Transgenders hebben echter nooit de kans gekregen om zich aan te melden als militair. Naar verwachting zou dat dit jaar mogelijk worden, maar de huidige minister van Defensie, Jim Mattis, stelde dit al met een half jaar uit. De minister had meer tijd nodig om de huidige regelgeving rondom transgenders te bestuderen. Nu is het plan helemaal van de baan.

'Het leger moet gericht zijn op beslissende en overweldigende overwinningen', zegt Trump in een reeks tweets. Transgenders zouden daaraan afdoen, is de conclusie van Trump, zijn generaals en militaire experts waarmee hij in beraad is gegaan. 'Het mag niet worden geremd door enorme medische kosten en de ontwrichting die transgenders in het leger met zich mee zouden brengen,' zegt de president.

Medische behandeling vergoed

Sinds 1 oktober kunnen militairen een medische behandeling krijgen om van geslacht te veranderen. Naar verluidt maken zo'n 250 medewerkers binnen het Amerikaanse leger daar gebruik van. Vervolgens kunnen de medewerkers hun wijziging van geslacht ook doorvoeren in de personeelsadministratie.

Het Pentagon wil geen informatie vrijgeven over het precieze aantal transgenders dat momenteel in het leger dient. Volgens een studie van Amerikaanse denktank RAND Corporation zijn 2.500 tot 7.000 transgenders actief in militaire dienst en nog eens 1.500 tot 4.000 transgenders in andere diensten in het leger. Wat er met de transgenders die op het moment in het leger dienen zal gebeuren, is onduidelijk.

Een bekend voorbeeld van een door het leger betaalde transitie is die van klokkenluider Chelsea Manning. Manning was militair in het leger en lekte in 2013 geheime documenten aan Wikileaks, ze werd daarvoor opgepakt. Tijdens haar straf kwam ze naar buiten met haar transitie: ze zou niet meer als Bradley maar als Chelsea door het leven gaan. De transitie werd door het Amerikaanse leger bekostigd.

Het is niet voor het eerst dat president Trump regelgeving rondom de lhbt-gemeenschap terugdraait. In februari dit jaar schrapte hij toiletregels voor openbare scholen. Door regels die door president Obama waren ingevoerd, konden transgenders zelf bepalen welk toilet ze wilden gebruiken. Tijdens zijn campagnetijd liet Trump zich nog wel positief uit tegenover de lhbt'ers. In juni vorig jaar beloofde Trump voor de gemeenschap op te komen.

In het Navy Seal team dat Osama Bin Laden doodschoot zat ook een transgender, Chris Beck, die inmiddels Kristin Beck heet. 'Vertel mij in mijn gezicht dat ik niet goed genoeg ben voor het leger', zei zij woensdag tegen Business Insider.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden