Trump suggereerde aanslag in Zweden, maar 'verwees naar immigratie-item Fox News'

Donald Trump verwees naar eigen zeggen niet naar een terreuraanslag toen hij zaterdag zonder verdere uitleg zijn verbazing uitsprak over gebeurtenissen in Zweden - een uitspraak die voor veel verwarring zorgde, aangezien er geen aanslag heeft plaatsgevonden. De Amerikaanse president stelde zondag op Twitter dat hij zich had gebaseerd op een item van Fox News over migranten in het Noord-Europese land.

Trump-aanhangers luisteren naar een toespraak van de Amerikaanse president in een hangar op Orlando Melbourne International Airport, 18 februari 2017. Beeld getty

'Kijk naar wat er gisterenavond gebeurde in Zweden', hield Trump zijn toehoorders zaterdag voor op een bijeenkomst in Florida. 'Zweden, kunnen jullie dat geloven?'

Trumps opmerking lokte op Twitter een stroom van spottende reacties uit. 'Zweden? Terreuraanslag? Wat heeft hij zitten roken?', vroeg de voormalige Zweedse premier Carl Bildt zich af. Onder de hashtag #LastNightInSweden verscheen een hele reeks tweets waarin Trump belachelijk werd gemaakt. '02/17/17. We zullen het nooit vergeten!', luidde een tweet. 'Sta achter Zweden!'

De Zweedse autoriteiten vroegen de VS om opheldering over de uitspraken van Trump. De ambassade in Washington heeft daarvoor aangeklopt bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Witte Huis zei zondagavond in een reactie dat Trump niet naar een specifiek incident verwees. Volgens een woordvoerder had de Amerikaanse president het over toenemende criminaliteit en over 'recente incidenten' in het algemeen in Zweden.

Nog diezelfde dag gaf Trump zelf opheldering op Twitter: hij baseerde zich op een uitzending van Fox waarin de suggestie wordt gewekt dat er een band is tussen de komst van vluchtelingen en de groeiende criminaliteit in Zweden. Daarbij werd ook verwezen naar 'de eerste islamistische terreuraanslag' in Zweden, die recentelijk zou hebben plaatsgevonden. Het is onduidelijk op welke aanslag wordt gedoeld.

Campagne tegen de media

Trump heeft zijn campagne tegen de media afgelopen weekeinde nog eens flink aangezwengeld. Hij bestempelde The New York Times en de grote Amerikaanse televisiekanalen als 'vijanden van het Amerikaanse volk'. Op een campagnebijeenkomst in Florida viel hij nog eens uit naar wat hij de 'nepnieuwsmedia' noemt.

De Republikeinse senator John McCain uitte felle kritiek op Trumps uitlatingen: 'Zo beginnen dictators: het eerste wat ze doen is de pers uitschakelen', zei hij tegenover het programma Meet the Press van NBC. 'Ik zeg niet dat president Trump een dictator probeert te worden. Ik zeg alleen dat we van de geschiedenis moeten leren.'

Twitteraars herinnerden Trump eraan dat Sovjetdictator Stalin de term 'vijand van het volk' gebruikte om zijn politieke tegenstanders uit te schakelen en miljoenen mensen naar de kampen te sturen.

Afgelopen donderdag fulmineerde Trump tijdens zijn eerste persconferentie in het Witte Huis een uur lang tegen de pers. 'Ik ben hier om mijn boodschap rechtstreeks over te brengen aan de mensen (...) omdat veel journalisten in ons land niet de waarheid vertellen en de geweldige mensen in dit land niet met het respect behandelen dat ze verdienen', zei hij. Journalisten die lastige vragen stelden snauwde hij af. 'We moeten erachter komen wat er aan de hand is, want de pers gaat eerlijk gezegd alle perken te buiten', voegde hij er dreigend aan toe.

In televisiespotjes worden de aanhangers van Trump opgeroepen hun steun te betuigen door geld te storten om de 'smerige aanvallen' op de president te stoppen. 'De Democraten en de oneerlijke pers vallen de president gemeen aan en zijn bezig een anti-Trumphoofdkwartier in te richten', wordt gewaarschuwd in een spotje met de titel 'Trump wordt aangevallen'.

Trumps campagneteam is vorige week een enquête begonnen onder zijn achterban om een lijst op te stellen van de 'oneerlijkste' media. Het is onduidelijk wat Trump daarmee wil gaan doen. Maar kennelijk wil het Witte Huis wel actiever tegen de liberale media optreden. In de enquête wordt Trumps aanhangers gevraagd of zij vinden dat de Republikeinse partij meer tijd en geld moet besteden aan het bestrijden van de media.

Tekenend was dat de Global Times, een spreekbuis van de Chinese communistische partij, zich opgetogen uitliet over de aanvallen van Trump op de pers. In een commentaar constateerde de krant dat 'zijn oorlog met de mainstreammedia het Trump moeilijker zal maken 'een ideologisch front met de media te vormen tegen China'. 'Velen voorspelden al dat Trumps presidentschap de neergang van het liberalisme zal versnellen.'

Trump begroet aanhangers tijdens de campagnebijeenkomst in Melbourne, Florida. Beeld getty

Aanval op rechters

Trump liet zich niet van de wijs brengen door de kritiek op zijn uitspraak. Op een bijeenkomst in een hangar op de luchthaven van Orlando beschuldigde hij de pers er een dag later van 'het ene na het andere gelogen verhaal' te publiceren. De bijeenkomst was duidelijk bedoeld om tegenwicht te bieden aan de stroom van kritiek die Trump heeft gekregen op de eerste chaotische weken in het Witte Huis.

Trump verzekerde de enthousiaste menigte van naar schatting negenduizend aanhangers dat zijn regering op volle toeren draait. 'Dit zal een verandering voor eeuwen worden, een verandering zoals we nog nooit hebben gezien', beloofde hij onder gejuich van zijn aanhang. Hij lanceerde ook nog eens een aanval op de rechters die zijn inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden blokkeerden en kondigde aan dat hij komende week een nieuw decreet over immigratie zal uitvaardigen.

Daarbij wees hij op de gevaren van ongecontroleerde immigratie in Europa, die hij in verband bracht met de aanslagen in Parijs en Nice. Hij suggereerde ook dat er juist een aanslag was geweest in Zweden, maar kwam hier later op terug.

Veiligheidsadviseur
Trump heeft zondag met verschillende kandidaten gesproken voor de positie van veiligheidsadviseur. De zoektocht naar een vervanger voor de onlangs opgestapte topadviseur Michael Flynn verloopt tot dusver moeizaam. De eerste keus van de president, voormalig viceadmiraal Bob Harward, zou hebben bedankt voor de eer. Ook voormalig CIA-chef David Petraeus viel later af. Volgens bronnen wilden beide mannen hun eigen team samenstellen. Trump zou daar weinig voor hebben gevoeld maar het Witte Huis zegt zondag dat een veiligheidschef volledige vrijheid heeft om eigen personeel aan te nemen.

Lees verder

In tirade van een uur valt geërgerde Trump opnieuw uit tegen 'oneerlijke' pers.

'Ik zet de televisie aan, sla de kranten open en ik zie verhalen over chaos. Chaos, terwijl het precies het omgekeerde is! Deze regeringsploeg draait als een goed afgestelde machine, ook al kan ik niet mijn kabinet goedgekeurd krijgen.' Een geërgerde Donald Trump gebruikte donderdag een in grote haast belegde persconferentie om van zich af te slaan - de media droegen schuld, Obama had hem een 'puinhoop' overgedragen en met de Russen had hij helemaal niks te maken.

'Ik ben de minst racistische persoon ooit', en vier andere opvallende momenten uit persconferentie Trump.

Na afloop van de ruim een uur durende bijeenkomst reageerden Amerikaanse media geschokt en draaiden de factcheckers overuren.

Wordt de Wall Street Journal een Trump-vriendelijke krant?

Veel redacteuren van de Wall Street Journal vrezen dat hun hoofdredacteur de krant wil 'murdochiseren'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden