Trump stuurt reservisten naar grens met Mexico

De Amerikaanse president Donald Trump stuurt leden van de nationale garde, onderdeel van de reservestrijdkrachten, naar de Mexicaanse grens om te helpen die beter te bewaken. Trump ondertekende in de nacht van woensdag op donderdag een opdracht daartoe. Naar verwachting reizen de eerste reservisten al meteen af naar de grens.

Donald Trump staat voor een prototype van een muur op de grens met Mexico Beeld AFP

Om hoeveel gardisten het in totaal gaat is niet bekendgemaakt. De manschappen blijven er wat Trump betreft tot de muur is gebouwd die in hij de verkiezingscampagne beloofde. 'De wetteloosheid aan onze zuidgrens druist in tegen de veiligheid en soevereiniteit van het Amerikaanse volk', zo schrijft de Amerikaanse president in zijn memo. Hij heeft daarom geen keuze en moet actie ondernemen.

Eerder had Trump het nog over militairen en het leger, maar het Witte Huis verklaarde al snel dat de president de National Guard bedoelde. Die Amerikaanse reservetroepen zijn in het verleden ingezet voor binnenlandse ordehandhaving, onder meer om studentenprotesten en rassenrellen neer te slaan, en na natuurrampen.

Drugssmokkel

Trump stuurt sinds enkele dagen tweets rond waarin hij tekeergaat tegen illegale immigratie. Hij beschuldigt Mexico ervan ongeremd drugs en criminelen de VS binnen te loodsen. Trump verwees deze week ook naar een groep van een duizendtal migranten uit Honduras en Guatemala, die via Mexico op weg waren naar de VS. 'Als die groep onze grens bereikt, dan zijn onze wetten zo zwak en zielig, dat het lijkt alsof we geen grens hebben', zei hij.

Volgens Mexico hebben de Amerikaanse autoriteiten beloofd dat de reservisten ongewapend zijn en dat ze geen douanecontroles uitvoeren. Ze zullen alleen assisteren bij het werk aan de grens. Trump is niet de eerste Amerikaanse president die de Nationale Garde inzet voor hulp bij de grensbewaking. In mei 2010 deed president Barack Obama voor hetzelfde doel een beroep op gardisten. Hij riep destijds 1200 manschappen op om drugssmokkel en illegale immigratie tegen te gaan. Onder George W. Bush waren het er 6.000 in 2006.

'Lakse wetten'

Trump sprak de afgelopen dagen over de 'steeds gevaarlijker' situatie die zou zijn gecreëerd door Barack Obama en de Democraten, die met hun 'lakse wetten' verantwoordelijk zouden zijn voor de 'misdaad en drugs' die het land binnenstromen. Daarmee hamerde Trump weer op het thema waarmee hij groot is geworden. Het lijkt een reactie op kritiek die hij kreeg omdat hij twee weken geleden instemde met een begroting waarin geen geld is gereserveerd voor een muur aan de zuidgrens, Trumps meest symbolische campagnebelofte.

De National Guard is eerder ingezet voor grensbewaking, maar alleen ter ondersteuning van de grenswachten. Ze waren vooral bedoeld als extra ogen: ze hielpen met surveillance en inlichtingenwerk. Binnenlandse ordehandhaving door het leger is onderworpen aan een wet uit 1870, die in theorie instemming van het Congres vereist maar wel een uitzondering maakt voor rellenbestrijding.

Karavaan

Trumps sneren aan het adres van de Democraten kloppen niet. De vorige president Obama is recordhouder in het aantal uitzettingen van illegalen, en stond onder immigrantensympathisanten bekend als 'Deporter in Chief'. Trump doet ook zichzelf tekort. De illegale immigratie naar de VS is sinds begin jaren zeventig niet zo laag geweest, gemeten naar het aantal opgepakte immigranten bij de grens met Mexico. In die zin hebben zijn woorden en het door hem gecreëerde klimaat al effect gehad.

De karavaan waar Trump het over had, is een groep migranten uit Midden-Amerika die gezamenlijk door Mexico reizen op weg naar de Verenigde Staten. De organisatie van de mars heeft de reisplannen afgeblazen maar ontkent dat dat onder druk is van Amerikaanse retoriek. De migranten blijven voorlopig in Mexico City omdat het laatste stuk naar de grens te gevaarlijk zou zijn voor de kinderen die meereizen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.