Nieuws Inval in Syrië

Trump stuurt Pompeo en Pence naar Ankara, Erdogan wijst bestand af

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn afgereisd naar Ankara. Ze willen de Turkse president Erdogan onder druk zetten zijn offensief tegen de Koerdische strijders in Syrië te staken. Erdogan voelt daar weinig voor. Hij praat liever met de Russische president Poetin verder.

Pence (links) en Pompeo samen bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Beeld AFP

De Amerikaanse delegatie zal de Turkse president waarschijnlijk donderdag spreken over de ontstane situatie. De Amerikaanse regering eist dat Turkije per direct stopt met de invasie in Syrië. ‘We vragen om een staakt-het-vuren’, zei de Amerikaanse president Donald Trump. ‘We leggen de krachtigste sancties op die je je kunt voorstellen.’

Het Turkse leger trok Syrië binnen nadat Trump het signaal had gegeven zijn troepen langs de Syrische grens terug te willen trekken. Erdogan wil de Koerdisch-Syrische strijders uit de grensregio verdrijven. Troepen van de Syrische president Assad rukken nu op naar het noorden van het land, om daar samen met de Koerden en de Russen de Turkse inval tegen te houden.

Het is de vraag of de gesprekken tussen de Amerikaanse delegatie en Erdogan iets gaan opleveren. De Turkse president zei woensdag niet onder de indruk te zijn van de aangekondigde sancties. Hij wil pas praten over een wapenstilstand als de Koerdisch-Syrische strijders uit de grensregio vertrokken zijn. Aanvankelijk zei hij Pence en Pompeo niet eens te willen spreken. Een paar uur later liet een woordvoerder weten dat de ontmoeting toch zal plaatsvinden.

‘Strategisch briljante keuze’

Mogelijk denkt Erdogan ook dat de Amerikaanse delegatie niet representatief is voor de werkelijke gedachtegang van Trump. Terwijl de afgevaardigden de boodschap moeten pverbrengen dat Turkije de hele regio destabiliseert, zei de Amerikaanse president woensdag een ‘strategische briljante keuze’ te hebben gemaakt met het terugtrekken van zijn troepen uit Syrië. ‘Onze soldaten zijn daar eindelijk weg, ze zijn totaal veilig.’

Erdogan praat nu liever verder met Poetin, die zich heeft opgeworpen als bemiddelaar in het conflict. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Syrië. Het land heeft de afgelopen dagen in navolging van het aangekondigde vertrek van de Amerikanen een sleutelpositie in de regio verworven. Russische militairen staken woensdag de Eufraat-rivier over. Ze trokken samen met Syrische strijders in oostelijke richting.

Trump zei het ‘prima’ te vinden dat Rusland nu de alliantie van de Syrische en Koerdische strijdkrachten ondersteunt. ‘Ze moeten het oplossen. Misschien lukt ze dat zonder te vechten’, aldus de Amerikaanse president. Hij voegde daaraan toe dat de Koerden, die jarenlang zij aan zij vochten met de Amerikanen, nu ‘zeer goed beschermd zijn’. 

Meer over de Turkse inval in Syrië

In de warroom van Erdogan: de verborgen missies achter Operatie Vredesbron.

Wie zijn de Koerden en waarom bemoeit de hele wereld zich nu met hun lot?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden